Aspirator robot smart Roborock Q7 Max – review

28/09/2023

Am mai testat aspiratoare și alte aparate de curățare, ba chiar un aspirator robot asemănător cu cel de azi mi-a trecut prin mâini în urmă cu mai bine de doi ani, dar acum avem în față unul de la compania ce mie mi se pare că este sinonimă cu noțiunea de aspirator robot smart. Roborock este un producător din China ce a lansat primul astfel de aspirator robot tocmai în 2016, sub denumirea de Xiaomi Mi Robot Vacuum, asta fiindcă Xiaomi a fost unul dintre investitorii inițiali.

În fine, Roborock are în ziua de azi o gamă extrem de variată de aspiratoare robot, cu o aplicație foarte interesantă de utilizare de pe telefon, cu multiple funcționalități inteligente. Noi vedem mai departe cum se prezintă modelul Roborock Q7 Max, ale cărui principale caracteristici le puteți parcurge în tabelul de mai jos.

Specificații aspirator robot smart Roborock Q7 Max

Date tehnice

Asiprator robot smart
Roborock Q7 Max
Curățare podeleAspirare umedă și uscată, putere maximă aspirație 4400 Pa, aspiră o suprafață maximă de până la 300mp
Funcție mop cu 30 niveluri de umezire a lavetei, spală podele cu suprafață maximă de 240 mp
Sistem perii1 x perie rotativă laterală
1 x perie rotativă centrală
SenzoriLiDAR PreciSense la 360 grade, senzor anti-lovire, senzori anti-cădere
ConectivitateWi-Fi
Capacitate recipiente470 ml recipient praf
350 ml recipient lichid (pentru funcția mop)
Funcții smartAplicație de smartphone, generare hartă a camerelor, cu posibilitate de hartă 3D cu până la patru niveluri (etaje), generare programe și rutine de curățare, stabilire zone interzise și pereți invizibili, integrare Google Home, Amazon Alexa și Apple Siri
Baterie5200 mAh, autonomie maximă 180 de minute
Dimensiuni353 x 96.5 mm (Diamentru x înălțime)
Greutate4.4 kg

Review video

httpvh://www.youtube.com/watch?v=VZADT5-sP2s

Design

Aspirator robot smart Roborock Q7 Max
⬆️Roborock Q7 Max nu iese neapărat în evidență prin design deosebit în segmentul aspiratoarelor robot, dar vine cu o calitate înaltă de fabricație.

Am primit unitatea de test în cutia de retail sigilată. De fapt, pachetul este alcătuit dintr-o cutie exterioară menită să protejeze suplimentar cutia „de prezentare”, să-i spunem. În aceasta din urmă am găsit nu doar aspiratorul robot smart, ci și stația de încărcare, cablul de alimentare al acesteia, accesoriul mop cu laveta atașată, un fel de covoraș de protecție la umezeală pe care stă aspiratorul la încărcat și mai multe pliante cu informații diverse, printre care și manual de utilizare:

Din păcate, primul punct negativ l-am găsit deja de aici. Sunt prea puține accesorii care vin la pachet cu Roborock Q7 Max. Adică, era de preferat câte o perie rotativă de rezervă sau de alt fel pentru oricare dintre cele două prezente pe aspirator sau o lavetă ori chiar mai multe în plus.

Stația de încărcare este simplă, destul de mică și are forma clasică. Doi pini pe partea de jos se ating cu cei de pe robot și astfel se realizează încărcarea bateriei integrate în aspirator. Pe partea de sus există un LED de status, iar jos sunt patru picioare din cauciuc moale ce generează o aderență bună pe orice suprafață (parchet, parchet laminat, gresie etc.).

Aspirator robot smart Roborock Q7 Max
⬆️Covorașul din cauciuc, ușor transparent, are forma circulară doar o idee mai mare decât diametrul aspiratorului robot. Forma de cerc este decupată pentru stația de încărcare.

Accesoriul de spălare a podelelor se fixează foarte simplu pe partea de jos a aspiratorului, prin două cleme. Nu este nevoie de niciun efort pentru a atașa și a desface acest element, în timp ce laveta de microfibră se prinde acesta prin două părți velcro și un sistem de ghidaj la capăt.

Aspiratorul robot smart Roborock Q7 Max vine cu un design clasic. Este rotund, dar cu zona frontală ce iese ușor în afară, acolo unde senzorul de impact, ce se întinde pe circa jumătate din circumferință. Sus, spre partea din față iese în relief senzorul LiDAR, cel ce se rotește la 360 de grade în timpul folosirii. În fața acestuia sunt trei butoane fizice, dintre care cel central – Power, este și iluminat.

Mai sunt încă două zone cu senzori pe margine – una direct spre partea frontală, cealaltă lângă peria rotativă de pe partea dreaptă a robotului. Către spate se observă o grilă de evacuare a aerului, spre stânga, și o altă zonă asemănătoare, ce însă nu este de fapt tot o grilă și care are rol doar estetic, pentru simetrie în design.

Pe partea de jos sunt elementele active de curățenie și cele de mișcare. Avem o perie rotativă pe plan orizontal ce preia murdăria de pe partea dreaptă a aspiratorului și pe care o trimite astfel spre zona centrală; o a doua perie, cea roșie din cauciuc (se poate desface ușor de pe robot prin două cleme), este cea care „agită”, desprinde murdăria de pe covoare / mochetă spre a fi mai ușor de aspirat. Două roți mari din cauciuc, cu sistem de „suspensie” să zic așa, care astfel permite trecerea peste anumite obstacole, se ocupă de propulsie, în timp ce de direcție se ocupă micuța rotiță din față.

Rezervoarele pentru murdărie și lichid de spălare sunt sub capacul superior. Acesta se deschide doar prin ridicare, nu există un sistem de fixare, el este ținut la locul lui prin arcuri ce-l țin sub tensiune când este închis. Sub acest capac se observă imediat recipientul 2 în 1: atât cel de praf și murdărie, cât și cel de lichid de spălare sunt integrate într-un singur ansamblu. Rezervorul 2 în 1 se desface simplu, o clemă îl ține la locul lui. Pe acest recipient este dispus și filtrul Hepa de praf, ce se prinde de rezervor tot printr-o clemă.

Alimentarea cu lichid de spălare se face după ce ridici un capac din cauciuc, ce odată desfăcut dezvăluie un mic filtru care nu va permite ca în rezervor să ajungă nisip sau alte mici impurități.

Sub capacul superior al aspiratorului robot Roborock Q7 Max este și un buton de resetare al rețelei Wi-Fi și, în definitiv, al întregului dispozitiv. Acest buton poate fi apăsat doar cu o agrafă sau ceva asemănător, iar lângă el este și un LED de status.

Calitatea de fabricație este bună, nu am mai nimic de reproșat. Ar fi doar faptul că plasticul, deși de bună calitate, atrage praful, iar urmele mâinilor apar imediat, la orice atingere. Practic, un aspirator ce este greu de ținut curat el în sine. Pe de altă parte, asamblarea este solidă, iar finisările nu lasă loc de interpretări negativă.

Utilizare

⬆️În aplicația Roborock spațiul din jur, după ce a fost cartografiat de Q7 Max, poate fi afiașat atât în format 2D, cât și în 3D.

Mi-a venit greu să cred ceea ce mi-au transmis reprezentanții importatorului Roborock din țara noastră, anume că nu toți utilizatorii de astfel de aspiratoare robot  folosesc aplicația dedicată. Adică, mulți dintre clienți folosesc un dispozitiv precum Roborock Q7 Max doar din butoanele fizice. Practic, apasă butonul Power și lasă aspiratorul să descopere întreaga casă și să curețe în mod automat.

Și acum nu este ca și cum Roborock Q7 Max nu ar face asta bine, dar când el, prin intermediul aplicației Roborock, poate fi cu mult mai mult de atât, de ce să-i limitezi abilitățile?
În fine, pentru mine este de neconceput să nu personalizez în detaliu orice dispozitiv care îmi permite asta. Așa că am instalat din prima aplicația Roborock de Android și am început de acolo interacțiunea cu Roborock Q7 Max. Bineînțeles că aplicația Roborock există și pentru iOS.

În primul rând, trebuie să adaugi aspiratorul în rețeaua Wi-Fi de acasă. Asta nu reprezintă nimic complicat, cum de altfel nici de acolo mai departe nu ai nimic complex de executat. Doar urmezi pașii de inițializare întocmai, creezi un cont de utilizator, acorzi ceva permisiuni și în câteva minute totul este gata de folosire.

Capturi de ecran din aplicația Roborock pentru Android cu aspiratorul Roborock Q7 Max:

După cum se poate observa din capturile de ecran de mai sus, aplicația Roborock îți pune la dispoziție numeroase funcții și permite crearea mai multor scenarii de folosire. Poți, de exemplu, să setezi anumite programe de curățare, pe ore și camere, poți să creezi chiar unele rutine. Ce sunt acestea: practic determini nu doar zona distinctă de curățare (nu doar cameră, ci chiar o anumită suprafață, gen în jurul mesei din bucătărie), ci și cu ce putere de aspirație să se intervină pe acea zonă sau cu ce debit de lichid dacă este vorba despre funcția mop.

În fine, aceste programe și rutine le stabilești după ce aspiratorul robot Roborock Q7 Max a creat deja o hartă a locuinței. Grație multiplilor senzori, dar în special a celui LiDAR (astfel de senzori sunt folosiți pe cele mai avansate vehicule autonome), aspiratorul determină cu exactitate spațiul de jur împrejur. Și nu-i vorba doar despre o hartă 2D, ci și de una 3D. Da, din aplicația Roborock poți alege modul de vizionare 2D sau 3D și astfel înțelegi cât de avansat determină încăperile Roborock Q7 Max.

Apoi, poți determina manual fiecare cameră, poți alege anumite zone în care accesul aspiratorului să fie interzis și poți „ridica” ziduri virtuale, la fel, pentru a interzice aspiratorului să intre într-o altă cameră, spre care ușa este deschisă sau unde nu este deloc o ușă (open space, de exemplu).

Oricum ar fi, Roborock Q7 Max stabilește foarte exact împrejurimile, dimensiunile camerei, orice obstacol, aș spune chiar și felul lui. Nu-l lovește cu putere pe niciunul, cu atât mai puțin după prima utilizare,adică după ce a creat harta casei. Apoi, ocolește „cu grație” tot ce este predeterminat, iar dacă apare ceva nou (fie că ai mutat ceva, fie că apare un scaun, o cutie sau orice altceva în cameră) înțelege ce are de făcut și acționează ca atare.

Posibilitățile de personalizare a utilizării aspiratorului robot Roborock Q7 Max sunt multe și variate. Nu mai vorbesc că ai la dispoziție 4 niveluri de putere de aspirare – Silențios, Echilibrat, Turbo și Max, în timp ce pentru lichidul de spălare (funcția mop) poți alege dintre 3 niveluri prestabilite (Mică, Medie și Mare) sau poți alege dintr-un interval de la 1 la 30 pentru cantitatea de apă care să fie distribuită spre laveta din microfibră.

Sincer, sunt foarte multe opțiuni disponibile în aplicația Roborock și chiar nu înțeleg de ce unii ar alege să nu o pună la încercare. Este adevărat că, fiind atât de multe, unii utilizatori s-ar putea simți copleșiți, dar, din punctul meu de vedere, mai bine să ai de unde alege în personalizarea experienței de utilizare decât să fii limitat. Mai ales că meniurile sunt destul de bine aranjate, interfața este destul de intuitivă. Inițial ai putea crede că nu-i totul atât de logic, dar după doar 10 – 15 minute realizezi că, de fapt, cele mai folosite opțiuni sunt chiar la îndemână, în timp ce acele reglaje pe care le faci foarte rar sunt ceva mai ascunse.

Dacă ar fi să vorbesc despre modul de curățare, totul ok. Puterea de aspirație este mare: 4400 Pa. Nu-i cea mai mare din gama Roborock, dar cele ce depășesc această cifră, urcă destul de tare și cu prețul. Așadar, pentru costul afișat mi se pare că Roborock Q7 Max se descurcă mai mult decât decent.

Praful și particulele mici sunt atrase în recipient fără a fi nevoie de peria rotativă centrală. Aceasta intervine doar la particulele mai mari și mai grele, ce nu pot fi aspirate doar prin puterea aerului.

Micuța perie de pe laterala din dreapta se asigură că nu rămân resturi de murdărie lângă pereți ori alte obiecte. Practic aceasta aduce particulele de murdărie spre centrul aspiratorului, de unde le preia fie aspirația, fie peria centrală.

Zgomotul la aspirare și la funcționare, în general, este ceva cam ridicat. Nu pot spune că Roborock Q7 Max este de-a dreptul deranjant, ba chiar după ce-l folosești de câteva ori te obișnuiești și realizezi că nu este pe atât de gălăgios pe cât de bine își face treaba. Aș spune că este un compromis pe care îl poți accepta fără probleme.

Roborock Q7 Max poate aspira și de pe covoare sau mochetă, dar pe astfel de suprafețe nu aș spune că este as. Și nu este cazul doar pentru acest model, ci în general aspiratoarele de acest gen nu sunt cele mai bune pe așa suprafețe. Nu spun că Roborock Q7 Max nu desprinde și nu preia murdăria, doar că este vorba despre cea mai grosieră, să zic așa. Praful fin ce a pătruns adânc în fibrele covorului / mochetei este greu uneori de scos de acolo chiar și un aspirator clasic de mare putere, așa că ce pretenții poți avea de la unul precum Roborock Q7 Max.

Golirea recipientului de praf se face ușor și rapid, la fel se face și umplerea celui de lichid pentru funcția de mop.

Apropo de aceasta, de funcția mop, nu-i totul roz. Fiind vorba despre un sistem fix de spălare, adică despre o lavetă din microfibră ce „se plimbă” pe parchet / gresie odată cu aspiratorul, este clar să petele mai serioase vor rămâne la locul sau doar vor fi împrăștiate ușor. Roborock Q7 Max nu are un sistem complex de mișcare / rotație / oscilație a lavetei, așa că tot ce poate face este să curețe doar petele superficiale, cele ce nu necesită acțiune „strașnică” de frecare.

Pe de altă parte, nu am cum să nu apreciez dozarea exactă a cantității de lichid de spălare. Roborock Q7 Max nu preia prin cădere lichidul din rezervor, ci folosește un furtun prin care lichidul este tras cu o pompă din rezervor. Așadar, nu doar că poți doza în 30 de trepte cantitatea de lichid, dar și știi că aceasta este preluată precis.

Autonomie

Incarcare si autonomie Roborock Q7 Max
⬆️Încărcarea completă a bateriei goale durează mult, circa 6 ore, dar autonomia ridicată îi permite lui Roborock Q7 Max să curețe complet,suprafețe mari, chiar și de peste 150 mp, fără să fie nevoie să ajungă la priză între timp.

Nu am găsit informații despre tensiunea la care lucrează Roborock Q7 Max, așa că nu pot determina capacitatea bateriei integrate în Wh. Avem oficial informația că acumulatorul are 5200 mAh, dar fără a ști la câți volți lucrează nu putem afla capacitatea în Wh.

În fine, în fișa tehnică este promisă o autonomie maximă de până la 180 de minute, adică de de până la 3 ore. Sigur că aceasta este durata maximă de folosire, în anumite condiții, în speță cele mai ușoare cu putință.

În cazul meu, după ce a aspirat bucătăria și livingul de circa 40 mp ambele (spațiu deschis), adică după circa 23 de minute de aspirare (avea deja harta acestui spațiu realizată), bateria s-a dus de la 100% la 67%. Puterea de aspirație a fost pe Turbo. Astfel, aș fi putut aspira de trei ori acest spațiu de 40 mp cu o singură încărcare a bateriei sau bateria ar fi ajuns pentru circa 120 mp dintr-o singură trecere.

Așadar, în condiții de aspirare doar pe suprafețe tari (parchet laminat în cazul meu) pe modul Turbo, Roborock Q7 Max poate avea o autonomie de o oră sau 120 mp. Mi se par valori excelente sincer, mai ales că utilizatorul nu trebuie să facă nimic dacă aspiratorul rămâne fără energie. În momentul în care detectează nivel redus al bateriei, acesta se întoarce automat la „bază”, adică la stația de încărcare. Astfel, nu ai nicio grijă că îl vei găsi epuizat prin vreo cameră din casă.

Durata de încărcare a bateriei nu este mică. Deși nu am ajuns niciodată cu bateria la zero, din calculele mele o încărcare completă, de la 0 la 100% durează în jur de 6 ore. Nu-i deloc puțin, dar având în vedere că autonomia este mai mult decât decentă și că aspiratorul oricum va sta la stația de încărcare atunci când nu este folosit, nu văd durata lungă de încărcare ca un minus.

Preț

Aspirator robot smart Roborock Q7 Max 1.921 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Roborock Q7 Max
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • calitate înaltă de fabricație, aspiratorul este solid și bine finisat;
  • putere optimă de aspirare pe suprafețe solide;
  • determinare foarte exactă a mediului înconjurător, posibilitatea de a crea nu doar o hartă 2D, ci și una 3D;
  • aplicație de mobil bine pusă la punct, ce oferă extrem de multe opțiuni folositoare și permite o personalizare extensivă a experienței de utilizare;
  • autonomie peste medie.
  • raport foarte bun între preț și experiența de utilizare și performanță.
Contra
  • puține accesorii în pachet, practic doar ceea ce ai strict nevoie - fără perii sau lavete suplimentare măcar;
  • plasticul lucios de la exterior se umple rapid de urmele mâinilor și chiar de praf, fiindcă se electrizează cam ușor;
  • funcțiile de aspirare pe covoare / mochetă și de spălare a suprafețelor tari (parchet, gresie etc.) nu fac aceeași treabă pe care care o poți face cu un aspirator clasic, respectiv cu un mop manual.
Concluzii

Roborock Q7 Max este un aspirator robot smart grozav, căruia nu am avut cum să-i reproșez prea multe. Experiența producătorului în acest domeniu se observă de la prima interacțiune. Calitatea de fabricație, puterea de aspirare, funcțiile inteligente puse excelent în valoare prin aplicația de mobil și autonomia peste medie sunt principalele calități. Funcția de spălare, adică cea mop, și aspirarea de pe covoare / mochetă (în special de pe cele cu fire medii și lungi) nu sunt cele mai bune, dar aici doar aspiratoare robot cu mult mai scumpe poți spune că fac față cum trebuie. Așadar, pentru prețul său, Roborock Q7 Max reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pentru un aspirator robot smart.

Design
Hardware
Software
Autonomie
Pret / Specificatii

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.