Deși nu am testat niciodată  un aspirator precum cel de față, adică unul vertical fără fir, pe partea de aspiratoare clasice familia noastră are ceva experiență. Mă refer la faptul că suntem deja la al treilea în cei 11 ani de când suntem cu toții împreună la casa noastră. Primul a fost un Samsung din gama superioară, care a cedat după 6 ani, al doilea a fost unul mai puțin pretențios, de la Dirt Devil, care a rezistat mai puțin de 4 ani, iar acum, de mai bine de 1 an este în priză un Bosch. Spun în priză, întrucât efectiv este tot timpul în priză și gata de acțiune, fiindcă soția mea, dar și eu (mult mai rar, ce-i drept), îl folosim în medie de mai bine de 4 – 5 ori pe zi. Nu în toată casa, cam pe jumătate de fiecare dată, mai exact acolo unde cei doi băieți ai noștri lasă urme. Și lasă…

Am făcut o astfel de introducere ca să înțelegeți că aspiratorul, pe lângă mașina de spălat rufe, reprezintă unul dintre cele mai întrebuințate electrocasnice din casa noastră. Așa că atunci când cei de la Black Tech au venit către noi cu propunerea de a testa un aspirator vertical fără cablu am răspuns afirmativ pe loc. Asta fiindcă avea a fi testat serios de către niște utilizatori ce folosesc intens aspiratorul. Pe de altă parte, avem experiență cu cele clasice, JIMMY H10 Pro Hercules fiind primul aspirator vertical fără fir pe care îl folosim la noi în casă. Am mai probat unul-altul pe la prieteni, cunoștințe, dar nimic care să ne poată califica drept adevărați cunoscători.

Specificații aspirator vertical fără cablu JIMMY H10 Pro Hercules

 • Putere motor: 600W;
 • Tip motor: fără perii (brushless);
 • Putere maximă de aspirare: 245AW;
 • Reglaj putere: 4 trepte (Auto, Turbo, Max și Eco);
 • Senzor de praf cu patru categorii de identificare: >10 µm, >60 µm, >180 µm și >500 µm;
 • Zgomot: <82 dB;
 • Baterie: 3000 mAh / 28.8V, 86.4 Wh;
 • Autonomie: cu peria electrică de aspirare – până la 60 / 22 / 12 minute în modurile Eco / Turbo / Max, fără peria electrică de aspirare – până la 90 / 29 / 17 minute în modurile Eco / Turbo / Max;
 • Capacitate colectare praf: 0.6 l;
 • Filtru HEPA: Da;
 • Greutate: 8.6 kg.

Design

Aspirator vertical fara cablu JIMMY Hercules H10 Pro

JIMMY H10 Pro Hercules vine într-o cutie mare, recunosc mai voluminoasă decât m-aș fi așteptat înainte de a-l ridica de la curier. Asta fiindcă, pe lângă aspiratorul în sine, în pachet sunt multe, foarte multe accesorii: baterie, încărcător, tub metalic cu articulație, modul cu perie electrică rotativă, rolă pentru covoare pentru acest modul, rolă pentru podele tari pentru același modul, perie electrică pentru saltele, furtun flexibil, conector cu articulație, perie 2-în-1 pentru tapițerie, accesoriu pentru spații înguste, perie moale, stand alcătuit din 6 piese, șuruburi pentru montarea standului și manual de utilizare:

Aspiratorul JIMMY H10 Pro Hercules nu este cumva diferit față de cum te aștepți să arate un astfel de produs. Este ceva mai special, aș aprecia, pe partea de detalii și prin combinația de culori. Sunt zone gri închis, altele argintii și câteva tușe de rose gold, adică o nuanță gen cupru.

Nu aș vrea să insist prea mult pe designul propriu-zis, cred că am făcut multe, multe fotografii pe cât se poate de sugestive:

Trebuie să specific însă că JIMMY H10 Pro Hercules este bine construit, arată și se simte ca un produs de calitate, dintr-o gamă superioară, acolo unde și este poziționat, fiind cel mai performant aspirator vertical fără fir de la JIMMY. Și sunt multe astfel de produse de la această companie, numai în magazinul GeekMall.ro sunt 17 modele.

Voi da mai multe detalii despre accesorii în capitolul următor, aici vreau să mai adaug că standul vine cu o bază foarte grea, cu un element metalic serios care are scopul de a coborî mult centrul de greutate al ansamblului suport + aspirator. Îi reușește asta în mare parte, dar ideal ar fi, pentru o stabilitate și mai bună, să amplasați standul lângă un perete, de care eventual să se sprijine.

Pe stand există și un modul pe care pot fi depozitate toate accesoriile din pachet. Este foarte convenabil să le ai așa la îndemână, pentru că altfel, dacă le ții în altă parte, rar vei mai ajunge să le utilizezi pe toate fix acolo unde și când este nevoie de ele.

Ce ar fi de reținut de la acest capitol este că JIMMY H10 Pro Hercules este un aspirator solid, realizat în cea mai mare parte din plastic de bună calitate și cu finisaje cel puțin decente. Sunt doar câteva îmbinări imperfecte sau elemente cu muchii ceva mai tăioase, dar absolut nimic deranjant sau care să strice în vreun fel impresia generală.

Utilizare

Aspirator vertical fara cablu JIMMY Hercules H10 Pro

Având în vedere că sunt atât de multe accesorii în cutie, JIMMY H10 Pro Hercules poate fi și folosit în cel puțin tot atâtea feluri.

Pentru podele tari (greise, parchet, linoleum etc.) vei folosi peria electrică cu fibre, în timp ce pentru covoare este de preferat peria cu elemente succesive din cauciuc și păr sintetic. Accesoriul pentru saltele nu l-am folosit, iar pe toate celelalte le-am încercat doar de dragul testului. În afara periilor electrice care se rotesc, celelalte accesorii sunt cumva clasice, pe care le găsești la aproape orice alt tip de aspirator. Asta nu înseamnă că nu sunt binevenite și că nu le folosești din timp în timp.

Aș menționa totuși accesoriul articulat (nu tubul lung cu articulație), care îți permite să folosești toate celelalte accesorii la alte unghiuri față de cel drept. În aceeași ordine de idei, tubul flexibil se și întinde, dublându-și (cel puțin) lungimea inițială, și astfel te ajută să ajungi în locuri mai puțin accesibile în mod normal.

Când vine vorba despre puterea de aspirație, JIMMY H10 Pro Hercules este clar unul dintre aspiratoarele de mare putere de acest fel. Adică, pentru un aspirator fără cablu, cu acumulator, în mod clar puterea de aspirație este impresionantă. Doar dacă îl compari cu un aspirator clasic nu vei fi la fel de mulțumit.

Ideea este că JIMMY H10 Pro Hercules, ca de altfel orice alt model de astfel de aspirator, se bazează mult pe peria electrică rotativă. Aceasta este cea care dislocă inițial murdăria, pe care o direcționează apoi către zona de aspirare. De aici murdăria este trasă pe tubulatură până în recipientul de praf, unde traseul aerului și filtrele separă particulele mari de cele mai fine, care sunt reținute în filtrul final HEPA.

Cel mai eficient mi s-a părut a fi JIMMY H10 Pro Hercules pe suprafețele solide, anume pe parchet. În afară de baia de 6 mp, podelele casei mele sunt reprezentate de parchet laminat. Sunt doar trei mici covoare pe care trebuie să le aspirăm, în rest mult parchet. Iar de pe acesta, precum și de pe gresia din baie, JIMMY Hercules H10 Pro adună absolut orice fel de mizerie. Nu o face mereu de la prima trecere, dar rar este nevoie să revii în aceleași locuri pe unde ai trecut o dată.

Ce mi-a plăcut mult la JIMMY H10 Pro Hercules este modul în care se articulează modulul principal cu perii rotative, ce se pot schimba imediat între ele:

Înveți imediat ce mișcări trebuie să faci din încheietura mâinii cu care folosești aspiratorul pentru a direcționa perfect capul de aspirare fix acolo unde vrei să ajungi.

Deși poate părea inițial că lumina generată de cele 6 LED-uri nu este suficient de puternică, realitatea este că ea te ajută fix atunci când ai nevoie, adică în spații slab luminate.

Aspirator vertical fara cablu JIMMY Hercules H10 Pro

Sunt patru moduri de aspirare: Auto, Turbo, Max și Eco. Auto este de departe cel mai interesant dintre toate. Aceste mod este unul inteligent, să spun, întrucât „simte” pe ce fel de suprafață este folosit și adaptează puterea de aspirare în concordanță. Totodată, pare că știe și când este mai multă mizerie de adunat, fiindcă și atunci, chiar dacă nu se schimbă suprafața, reglează imediat în sus puterea.

Mi-a plăcut că mai mereu durează foarte puțin până se fac ajustările și acesta a fost motivul pentru care l-am folosit 95% din timp pe JIMMY H10 Pro Hercules pe modul Auto. Asta și fiindcă pe modul Auto senzorul de praf detectează cât praf și mai ales ce fel de particule de praf sunt aspirate și astfel reacționează ca intensitate de aspirare. Poți vedea direct pe ecranul aspiratorului ce fel de particule sunt aspirate și cantitatea lor, fiind 4 categorii, specificate ca dimensiuni în µm: >10 µm, >60 µm, >180 µm și >500 µm.

Pe modul Turbo puterea de aspirare este undeva, presupun, pe la 50 – 60% din capacitate, pentru ca pe Max să fie folosită constant turația maximă a motorului. Pe Eco puterea de aspirare este prea mică pentru majoritatea cazurilor.

Ar mai fi de vorbit aici și despre sistemul de filtrare și de recipientul de murdărie. Ați observat probabil că în loc de praf folosesc termeni ca mizerie, murdărie, fiindcă JIMMY H10 Pro Hercules, ca orice alt aspirator de altfel, se ocupă nu doar de praf, ci de orice fel de mici obiecte ce pot fi considerate gunoi. Revin la recipientul de mizerie. Acesta este alcătuit din nu mai puțin de 5 elemente, între care am inclus și filtrul HEPA:

Nu este deloc greu să dezasamblezi elementele și nici să le pui la loc. Din fericire, nu este mereu nevoie să desfaci tot ansamblul, ci doar atunci când vrei să cureți filtrul HEPA. În rest, pentru a goli recipientul de murdăria grosieră, este nevoie doar să desfaci capacul de pe laterala din dreapta:

Ar mai fi câte ceva de povestit și sper să acopăr cele mai importante chestiuni. JIMMY H10 Pro Hercules este greu, nu pot spune că nu este, dar mânerul este la un unghi optim, iar tubul este suficient de lung încât permite ca mare parte din greutate să fie distribuită către podea și astfel poți folosi aspiratorul și mai bine de 7 – 8 minute continuu fără să-ți obosească brațul.

Cele două butoane de control de pe aspirator sunt optim amplasate. Nu riști să le apeși din greșeală, dar nici nu trebuie  să te forțezi în vreun fel spre a ajunge la ele cu aceeași mână cu care ții aspiratorul.

Aspirator vertical fara cablu JIMMY Hercules H10 Pro

Deblocarea articulației brațului se face prin apăsarea unui buton din zona de unde de unde se pliază acesta. Acolo este și o rotiță pe care culisează partea de jos atunci când aceasta atinge podeaua.

Să nu uit să spun că JIMMY H10 Pro Hercules are și difuzor, prin care o voce feminină te anunță despre cele mai importante funcții. Îți spune că bateria este aproape goală atunci când se întâmplă asta, îți transmite fără a fi nevoie să privești ecranul în ce mod de aspirare ești atunci când le schimbi sau la start (mereu se pleacă pe modul Auto, indiferent pe ce mod ai încheiat sesiunea de aspirare). Totodată, când pui bateria la încărcat, montată fiind pe aspirator, vocea te anunță că a început procesul de încărcare, dar îți și transmite când acumulatorul este plin. 

Ca zgomot, JIMMY H10 Pro Hercules nu este prea silențios. Mare parte din sunet este produs de peria rotativă, de ansamblurile ce se ocupă de mișcarea ei. Zgomotul este în același timp și cam deranjant, fiind la o frecvență ciudată. Atenție, JIMMY H10 Pro Hercules nu este mai gălăgios decât un aspirator clasic, dar consider că se putea mai bine pe partea de funcționare a periilor rotative. Motorul de aspirație nu este pe atât de gălăgios, ba din contră. Dacă folosești accesorii fără perie rotativă, vei descoperi că JIMMY H10 Pro Hercules nu scoate prea mult zgomot.

Închei capitolul prin a spune că, așa cum poate se observă și din pozele de mai și de mai jos, ecranul de pe aspirator nu este cel mai ușor lizibil. Trebuie să îl privești cât mai perpendicular ca să observi totul corect, iar luminozitatea este prea redusă.

Autonomie

Aspirator vertical fara cablu JIMMY Hercules H10 Pro

Deși pe display-ul de pe JIMMY H10 Pro Hercules nu apare în procente sau într-un alt mod câtă energie mai este în acumulator, știi cât timp mai poți folosi aspiratorul direct din afișaj. Pe modurile de lucru Turbo, Max sau Eco este destul de clar că atâtea minute câte sunt pe display, atâtea mai stai departe de priză (mai mult sau mai puțin, în limite acceptabile), doar pe Auto nu e totul mereu clar. Asta fiindcă autonomia depinde mult de turația la care lucrează motorul de aspirație, iar reglarea acesteia depinde de suprafața pe care o aspiri. 

Din testele mele, pe Auto autonomia variază între 24 – 25 de minute și 12 – 15 minute. Media este de undeva la 20 de minute, după toate încercările. Pe Turbo, Max și Eco cifrele sunt pe cât se poate de apropiate de cele din fișa tehnică.

Având în vedere puterea de aspirație și de cât de bine se descurcă JIMMY H10 Pro Hercules în majoritatea scenariilor de folosire, spun că autonomia este foarte bună.

Încărcarea bateriei se poate face cu aceasta montată pe aspirator sau cu ea desprinsă.

Eu am încărcat mai mereu cu acumulatorul pe aspirator, întrucât așa vedeam mereu la ce procent s-a ajuns. Cu bateria desfăcută de pe JIMMY H10 Pro Hercules te îndrumă un LED de status asupra stadiului de încărcare.

Încărcarea completă a bateriei goale durează în jur de 4 – 5 ore. Este mult, de aceea eu recomand ca acumulatorul să fie încărcat atunci când se apropie de 20% și să fie scos cablul de alimentare când se ajunge la circa 80 de procente. Astfel, protejezi bateria pe termen îndelungat și înjumătățești timpul față de o încărcare completă.

Preț

Aspirator vertical fără cablu JIMMY H10 Pro Hercules – 2.400 de lei, în stoc la distribuitorul Black Tech și în magazinele partenere GeekMall.ro și eMAG.ro (preț valabil la data publicării recenziei).

Concluzii

Aspirator vertical fara cablu JIMMY Hercules H10 Pro

JIMMY H10 Pro Hercules nu este deloc ieftin, dar, dacă poți trece peste faptul că nu vine de la un brand deja consacrat, cred că poți descoperi că este ok poziționat. Nu spun că nu ar fi perfect să îl prinzi la o promoție, dar chiar și la preț întreg consider că la ce putere de aspirație și la ce autonomie are, precum și raportat la faptul că primești extrem de multe accesorii direct din cutia de retail, nu faci o alegere neinspirată cu JIMMY H10 Pro Hercules.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru aspiratorul vertical fără cablu JIMMY H10 Pro Hercules:

PRO

 • foarte multe accesorii vin la pachet alături de aspirator;
 • construcție solidă, de bună calitate;
 • putere mare de aspirație;
 • senzor de praf;
 • eficient pe majoritatea suprafețelor;
 • manevrare facilă, flexibilitate de a ajunge în aproape orice spațiu;
 • autonomie ridicată.

CONTRA

 • ecranul de pe aspirator nu este cel mai lizibil;
 • zgomotul făcut de periile rotative este ceva cam ridicat.

Aspiratorul vertical fără cablul JIMMY  H10 Pro Hercules a fost testat timp de 3 săptămâni. Produsul a fost trimis la test de către Black Tech Group și va fi returnat către această companie. Review-ul face parte dintr-o serie de 3 astfel de articole realizate în parteneriat cu Black Tech Group, ca parte a unei campanii promoționale de promovare a brandurilor din portofoliu. Textul, impresiile și pozele cuprinse în review aparțin strict autorului și nu au fost aprobate / editate de către altcineva.