Pe lângă ASUS MeMO Pad FHD 10 4G am testat și tableta low-cost de la compania taiwaneză. ASUS MeMO Pad HD 7 este tableta pe care ASUS mizează în lupta cu tabletele de 100 – 150 euro. Concurența este acerbă, iar primul ASUS MeMO Pad putem concluziona că a fost un experiment nereușit, un hardware exotic și subnutrit care nu oferea o experiență pe măsură.

Pot spune de la început că de data aceasta și-au făcut temele în mod corect și a reieșit o tabletă interesantă pe 7 inch, una care livrează o experiență destul de bună și merită investiția celor 699 lei, prețul de comercializare din magazinele online românești.

Specificații pentru ASUS MeMO Pad HD 7:

Tabletă

Date tehnice

ASUS MeMO Pad HD 7

Ecran

IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli, 216 ppi

Procesor

MediaTek 8125 quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

1 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX 544

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus, geo-tagging, filmează la 720p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli

Baterie

15 Wh

Greutate

302 gr.

Grosime

10.8 mm

Design

ASUS-MeMO-Pad-HD-7 (5)

În pachet dați de tableta de 7 inch, încărcător, cablu microUSB – USB 2.0, manual de instrucțiuni. Nu veți mai regăsi vreun accesoriu, vă dați seama că și-au dorit să obțină un preț cât mai mic ca tableta să devină ofertantă.

Atunci când începi a folosi tableta remarci greutatea de doar 302 gr., o tabletă ușoară ca un fulg. Pe spate s-a mers pe un plastic lucios, iar MeMO Pad-ul sosit la review era îmbrăcat în alb, un plus de stil și eleganță. Marginile ecranului sunt îmbrăcate în negru lucios, sigla ASUS stilizată la bază și pe spate sub senzorul de 5 Megapixeli.

Atunci când pui presiune pe carcasă se mai aude cât un sunet de la îmbinările mai nefericite ale plasticului. Totuși, nu uitați că este o tabletă de buget. Dă impresia de soliditate, la asta contribuie și cei 10.8 mm grosime.

ASUS MeMO Pad HD 7 este o tabletă cu un design tineresc, multă culoare pe spate. Sunt și alte variante pe lângă cea albă, în nuanțe puternice și pe placul publicului tânăr.

Ecran și sunet

ASUS-MeMO-Pad-HD-7 (2)

IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli. Aceleași date le avea Google Nexus 7 în ediția pe 2012. Display-ul impresionează prin luminozitate, culori afișate în mod natural, unghi de vizualizare. I-aș reproșa doar reflecția spațiului ambiant în anumite situații. Este cu mult peste ceea ce oferă tabletele chinezești rebranduite pe plan local, mă refer la cele din categoria sa, pe 7 inch.

Sunetul vine de la o boxă generos dimensionată pe spatele lui MeMO Pad HD 7. Impresionează prin volum, amplitudine, prin partea de bass redată fidel. Aș cataloga MeMO Pad HD 7 drept cea mai bună tabletă low-cost în ce privește sunetul oferit. Lăcașul pentru jack-ul de 3.5 mm l-au dispus în partea superioară, iar reglarea volumului se face de la tasta dedicată din lateral dreapta.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-MeMO-Pad-HD-7 (4)

La primul ASUS MeMO Pad au mers pe un CPU single core de la VIA care s-a dovedit o alegere neinspirată. De data aceasta au mizat pe un procesor quad-core de la MediaTek, modelul 8575 bazat pe 4 nuclee ARM Cortex-A7 la 1.2 GHz, PowerVR SGX544 GPU, 1 GB memorie RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB.

Nu contează hardware-ul ci experiența oferită. Rulează Android 4.2 Jelly Bean cu interfața grafică ASUS Waveshare. Ce este interesant?

Dacă vei pune o tabletă ASUS MeMO Pad FHD 10 lângă MeMO Pad HD 7 nu remarci nicio diferență pe partea software, aceeași interfață, în mare partea cam aceleași aplicații puse din fabrică. Tableta se mișcă decent prin meniu, interfața grafică sacadează ușor în anumite situații, dar nu se compară cu experiența dată de tabletele quad-core în genul E-BODA XL400QC, Evolio Quadra sau Allview AllDro Speed 3 Quad. Google Play și serviciile Google, în general, funcționează fără probleme.

Se descurcă decent în browsing, tastatura qwerty touch oferă un feedback bun și m-am adaptat rapid. Apreciez rândul de sus cu cifre. Aduce un plus de viteză, de operabilitate. Poți selecta widget-urile pe care le să le ai la îndemână, un control la baza tabletei lângă cele de Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente. Un plus în ce privește partea de multi-tasking.

Dintre aplicațiile preinstalate:

ASUS To-Do – îți setezi diverse notificări;

ASUS Artist – pentru cei pasionați de desen;

ASUS Story – organizezi imagini, clipuri video în albume;

App Locker – protejezi aplicațiile cu o parolă;

App Backup – salvezi aplicațiile și datele lor în cloud și la resetarea tabletei le readuci pe device;

AudioWizard – setări predefinite pentru sunet;

ASUS Splendid – reglezi display-ul în funcție de preferințele tale;

WebStorage – stocare în cloud de la ASUS.

ASUS MeMO Pad HD 7 dispune de un hardware suficient de puternic să se descurce cu orice aplicație din Play Store. Nu la fel se poate discuta și despre unele tablete ieftine disponibile în țara noastră.

Performanță

Screenshot_2013-09-03-08-43-11

Câteva teste de benchmark sunt reunite în tabel:

Tabletă

Teste de benchmark

ASUS MeMO Pad HD 7

Quadrant Standard

3933 puncte

AnTuTu Benchmark

13017 puncte

NenaMark 1

45.8 fps

NenaMark 2

55.7 fps

Vellamo

HTML5 – 1440 puncteMETAL – 454 puncte

CF-Bench

11695 puncte

3DMark

Ice Storm – 3453 puncteIce Storm Extreme – 1560 puncte

BrowserMark 2.0

2048 puncte

HTML5test

429 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

ASUS-MeMO-Pad-HD-7 (10)

Tableta dispune de Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth. În partea superioară dați de portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm. În lateral dreapta au dispus tasta de power și cea pentru reglarea volumului, iar în lateral stânga veți da de fanta pentru cardurile microSD de până la 32 GB.

Cameră foto și video

ASUS-MeMO-Pad-HD-7 (12)

5 Megapixeli, fără LED flash, filmează la 720p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli. A fost o supriză plăcută. M-am gândit că va fotografia decent de când am văzut dimensiunile senzorului de 5 Megapixeli.

Și câteva fotografii ca să vă formați o impresie:

Autonomie

ASUS-MeMO-Pad-HD-7 (16)

Baterie de 15 Wh și autonomie teoretică de 10 ore. Uite că ASUS poate să facă o tabletă low-cost, la un preț de 699 lei fără a sacrifica autonomia. Tabletele de 500 – 600 lei nu trec de pragul a maxim 4h de utilizare, la ASUS MeMO Pad HD 7 nu reușești să o descarci pe parcursul unei zile. Mă gândesc că nu vei sta în continuu pe device și mai ai și alte lucruri de făcut în afară de browsing și gaming pe o tabletă.

Preț

evoMAG – 699 lei.

Concluzii

ASUS-MeMO-Pad-HD-7 (14)

ASUS MeMO Pad HD 7 este o tabletă pe care o recomand drept o alternativă fezabilă la orice tabletă de sub brand local pe 7 inch, orice tabletă sub 700 – 800 lei. Da. Are și mici întâzieri în meniu, dar nu vei face compromis în ce privește autonomia, capacitățile foto și video, compatibilitatea cu aplicațiile din Google Play.

PRO

– display de calitate;

– sunet puternic ce impresionează;

– compatibilitatea cu orice aplicație sau joc din Google Play;

– se descurcă decent și în ce privește calitatea fotografiilor;

– autonomie excelentă pentru categoria sa de preț;

– raport preț / specificații / experiență oferită ce transformă tableta într-un best-buy veritabil.

CONTRA

– îmbinările din plastic scot în anumite situații un sunet ce amintește de primele telefoane GALAXY S și GALAXY S II;

– ușoare întârzieri în meniu, în anumite situații. Un launcher dedicat rezolvă și acest aspect.

Nota finală – 9.28

Vă reamintesc că nota este dată pentru categoria de tablete din care ASUS MeMO Pad HD 7 face parte, tablete de sub 200 euro.

Tabletă

ASUS MeMO Pad HD 7

Design

8.5

Display și sunet

9.5

Hardware, sistem de operare și Performanță

9

Conectivitate

8.5

Foto și video

9.5

Autonomie

10

Preț

10

Nota finală

9.28

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.