ASUS a lansat 4 plăci de bază dezvoltate pe chipset X570 cu răcire pasivă, conectivitate de până la Wi-FI 6e și Thunderbolt 4.
Printre elementele cu care cele 4 plăci de bază ies în evidență:
- răcire pasivă a chipset-ului + performanță energetică îmbunătățită + rețelistică mai performantă;
- unele modele includ Thunderbolt 4, funcții de overclocking, Dynamic OC Switcher (performanțe bune atât în sarcinile ce necesită putere de procesare, dar și în cele de rutină);
- BIOS FlashBack – actualizări de firmware cu ajutorul unui stick USB când nu este instalat un procesor sau memorie;
- ASUS Q-Fan – software ce ajustează curbele ventilatoarele pentru echilibru între zgomot și fluxul de aer;
- chip-uri audio de generație recentă ce promit un sunet de bună calutate cu Two-Way AI Noise-Cancelling, iluminare Aura Sync RGB pe unele modele etc.
Cele 4 plăci grafice sunt:
1. ASUS ROG Crosshair VIII Extreme;
Este cel mai avansat hardware montat pe o placă de bază ASUS X570. VRM-url are un design cu 18 + 2 etaje de alimentare de 90 amperi, face setup bun cu AMD Ryzen 9 5950X cu 16 nuclee. Răcirea cade în sarcina unei pereche de radiatoare din aluminiu ce sunt conectate printr-o conducătă de căldură pentru o disipare cât mai rapidă. Radiatorul M.2 dispune de afișaj OLED de 2 inci (temperaturile atinse, tensiunile, poți afișa grafice și animații personalizate).
Gestionează până la 5 SSD-uri PCIe 4.0. Pe partea de conectivitate dispune de 10G, 2.5G Ethernet, WiFi 6E, bluetooth 5.2, 2 x Thunderbolt 4, DisplayPort, 8 x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2 x USB Type-C 3.2 (unul dintre ele este capabil să alimenteze la 60W). Sunt patru conectori pentru ventilatoare, două perechi de conectori pentru pompe și radiatoare, trei conectori pentru LED-uri RGB Gen 2 etc.
2. ASUS ROG Strix X570-E Gaming WiFi II;
ASUS spune că ROG Strix X570-E Gaming WiFi II este o combinație de componente high-end, software inteligent și răcure pasivă a chipsetului o singură placă. Sunt cinci conectori pentru ventilatoare, AIO dedicat, conectori pentru pompe.
Pe partea de conectivitate dispune de Wi-Fi 6E, bluetooth 5.2, porturi gigabit și 2.5G, panoul din spate are 7 x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 1 x USB Type-C de tip 3.2 Gen 2. Mai regăsiți și 2 x USB 3.2 Gen. 1, 4 x USB 2.0, conectori RGB standard etc.
Au făcut loc și pentru un chip cu codec ROG SupremeFX S1220A cu amplificator integrat pentru căști și AI Two-Way Noise Cancelation.
Specificații complete pentru cele ROG Crosshaier VIII Extreme și ROG Strix X570-E Gaming WiFi II:
3. ASUS TUF Gaming X570 Pro WiFi II;
Dispune de un VRM DrMOS de tip 12+2, conectori de alimentare auxiliari ProCool cu 8+4 pini. Și aici sunt radiatoare din aluminiu pentru VRM și chipset, două sloturi M.2 ce sunt conectate prin PCIe 4.0.
Au adus un codec Realtek AL897 cu amplificator integrat pentru căști. Sunt doi conectori RGB standard, header AIO, 4 conectori pentru ventilatoare etc.
4. ASUS ProArt X570-Creator WiFi;
Este prima placă de bază ProArt pe X570. Este concepută pentru artiști 3D, designeri CAD și CAM, producători audio și video, dezvoltatori de software.
Sunt 2 porturi Thunderbolt 4 USB-C cu lățime de bandă de 40 Gbps, suport pentru PowerDelivery la 15W. Tot pe partea de conectivitate trebuie amintit și DisplayPort, rețea pe 10G și 2.5G Ethernet, Wi-Fi 6E și bluetooth 5.2. Designul de alimentare merge pe 14+2, are 3 sloturi pentru M.2 + mecanism Q-Latch pentru instalarea fără instrumente a unui NVMe.
Specificații tehnice detaliate pentru TUF Gaming X570 Pro WiFi II și ProArt X570-Creator WiFi;
Nu am găsit detalii legate de disponibilitate și prețurile recomandate din România.