ASUS Transformer Pad TF303CL – review

17/07/2014

Alături de tableta ASUS MeMO Pad 7 ME176C și ASUS Zenbook UX303LN a sosit și altă tabletă, de 10.1 inch cu conectivitate 4G și aici mă refer la ASUS Transformer Pad TFT303CL. Este una dintre cele mai complete tablete pe această diagonală și cu procesor conceput de către Intel + Android pe post de sistem de operare.

ASUS are un întreg istoric de tablete sub gama Transformer Pad. Au păstrat ideea de la început, cu compatibilitate crescută între tabletă și tastatura dock. De aici și locașurile de la baza device-ului spre o poziționare mai bună într-o astfel de situație de utilizare. De aceea o tabletă Transformer Pad pentru un plus la capitolul portabilitate trebuie accesorizată cu o tastatură dock, neapărat. Este ca și cum ți-ai cumpăra o mașină spațioasă la interior, dar fără portbagaj.

ASUS-Transformer-Pad-TF303CL (9)

Încep cu specificațiile detaliate pentru ASUS TF303CL:

Specificatii-ASUS-Transformer-Pad-TF303CL

Design

ASUS-Transformer-Pad-TF303CL (1)

În pachet dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0 și încărcător pe USB 2.0, ghid de pornire rapidă. Și cam atât. ASUS nu s-a evidențiat niciodată în ce privește accesoriile din cutie, dar asta contează puțin de tot raportat la device-ul în sine, cel pe care-l folosești zi de zi.

ASUS TF303CL nu este cea mai ușoară tabletă de 10.1 inch și nici una dintre cele mai slim. Din contră, cântărește aprox. 600 de gr. și grosimea se situează aproape de pragul a 10 mm. Totuși, te obișnuiești cu asta și este unul dintre puținele compromisuri pe care le faci când alegi o astfel de tabletă ASUS. Versiunea sosită la review era varianta gold, textură aurie pe spate și marginile albe ale display-ului de 10.1 inch.

O ramă de aluminiu înconjoară tableta și contribuie la un plus de rezistență și rigiditate crescută. Textura de pe spatele lui TF303CL dă o senzație plăcută, grip bun și este chiar important să ai parte de asta la un device pe asemenea dimensiuni. Logo-ul ASUS în partea frontală l-au poziționat în colțul din stânga sus, cu tableta orientată în modul landscape. Sunt trei fante la bază cu rol în conexiunea la tastatura dock și aș spune că strică eleganța tabletei, într-un fel. Mi-aș fi dorit să găsească o soluție de conectare fără aceste spații din carcasă.

ASUS Transformer Pad TF303CL este o tabletă ce dă impresia de soliditate, rezistență în timp, de gadget care-și face treaba. Nu epatează prin vreun element fancy de design ci mizează pe simplitate și linii clare, clasice.

Ecran și sunet

ASUS-Transformer-Pad-TF303CL (26)

IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli. Excelent, acesta-i cuvântul de ordine. Stă bine de tot la unghi de vizualizare, reflecție redusă a spațiului ambiant, culori plăcute, luminozitate puternică. Au implementat un ecran excelent, perfect pentru gaming și multimedia.

Sunetul provine de la 2 speakere situate în partea frontală, de aici și efectul stereo. Prima dată când am pus un clip pe YouTube a trebuit instant să dau volumul mai încet, se auzea destul de puternic și mai era cineva prin apropiere, riscam să-l trezesc. Sunet clar, puternic, volum amplu pentru o tabletă de 10.1 inch. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în lateral

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Transformer-Pad-TF303CL (21)

Intel Atom Z3745 quad-core la 1.86 GHz, 2 GB RAM și 16 sau 32 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 64 GB. De aici și condițiile propice pentru o experiență de utilizare fără compromis. Procesorul Intel este suficient de puternic să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play, în condiții optime. Puterea oferită de hardware este pusă în valoare de display-ul de 10.1 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli ce impresionează vizual.

Rulează Android 4.4.2 KitKat cu interfața grafică ASUS ce anticipează într-un fel, Android L. Mă refer la icoanele aplicațiilor și UI-ul în general ce lasă impresia de plat. ASUS realizează printre puținele interfețe acceptabile și nu strică Android-ul cum fac unele companii concurente.

Aș putea prelua parte de aplicații de la ASUS MeMO Pad 7 ME176C. Sunt exact aceleași aplicații preinstalate. Apropo, zona de notificări activabilă printr-un swipe de sus în jos, livrează conținut diferit în funcție de colțul stânga sau dreapta din care începi operațiunea de swipe (notificările propriu-zise în stânga și shortcut-uri către diverse funcții în dreapta).

Dintre aplicațiile preinstalate:

Amazon Kindle – librărie de cărți în format eBook;

AudioWizard – diverse moduri presetate de funcționare (Power Saving Mode, Music Mode, Movie Mode, Recording Mode, Gaming Mode, Speec Mode);

Dicționar de cuvinte – în limba engleză;

Flipboard – conținut din surse diferite, afișat într-un mod intuitiv;

PowerSaver – aplicație ce oferă un management al consumului de energie și plusează la capitolul autonomie;

Splendid – setări pentru display-ul de 10.1 inch;

SuperNote – îți iei notițe și le salvezi în memoria tabletei;

WebStorage – stocare în cloud de la ASUS;

Zinio – magazin de reviste în format digital.

Stă bine la partea de browsing, nu are probleme cu niciun joc din Google Play. Experiență de utilizare la cote înalte.

Performanță

Screenshot_2014-07-17-00-01-24

A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute le-am structurat în tabel:

benchmark-ASUS-TF303CL

Conectivitate

ASUS-Transformer-Pad-TF303CL (13)

Punctul PRO major la acest capitol este dat de conectivitatea 4G și vitezele ce ajung în download până la 150 Mbps. Este una dintre puținele tablete cu 4G și printre primele cu 4G și procesor Intel quad-core de ultimă generație.

Se adaugă Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS. În partea superioară, cu tableta în mod landscape, dați de tasta power, în lateral dreapta de slotul pentru cardurile microSD de până la 64 GB, cartela microSIM cu slot dedicat accesibil prin folosirea unei agrafe și jack-ul de 3.5 mm. La bază dați de 2 fante și un locaș conceput special pentru tastatura dock, iar în lateral stânga regăsiți portul microUSB și reglarea volumului.

Nu sunt într-o arie cu acoperire 4G, iar pe 3G a mers brici. Nu are funcția de telefon ci oferă internet prin 3G / 4G sau Wi-Fi. În ce privește calitatea semnalului se descurcă bine. Apreciez conectivitatea dual-band care oferă un spectru mai liber și implicit viteze mai bune, cel de 5 GHz.

Cameră foto și video

ASUS-Transformer-Pad-TF303CL (8)

5 Megapixeli, fără LED flash, cameră frontală de 1.2 Megapixeli. Nu sunt prea multe de spus. Nu este unul dintre atuurile tabletei, un senzor care se descurcă cât de cât ok, dar fără a impresiona.

Câteva fotografii făcute cu ASUS TF303CL:

Autonomie

Screenshot_2014-07-17-04-13-57

Și aici ASUS a pus accent, iar tableta oferă până la 1 zi de autonomie cu luminozitatea la 50% și utilizare intensă, 1 zi = 10 – 12 ore, fără probleme. Au fost zile în care nu prea am folosit tableta decât ocazional și ajunsesem să am 3 – 4 zile, repet, sporadic mai jucam câte un joc, browsing, YouTube etc.

Preț

Revin cu detalii. Nu am găsit tableta în oferta eMAG, momentan.

Concluzii

ASUS-Transformer-Pad-TF303CL (31)

ASUS TF303CL este una dintre cele mai bune opțiuni în segmentul tabletelor cu 4G, mai ales că prețul de comercializare sunt sigur că va fi ofertant și mai mic de 2500 lei, cu siguranță. Urmează să actualizez articolul cu această informație. Am punctat elementele PRO și CONTRA pentru tableta ASUS.

PRO

– design simplu, grip excelent dat de textura folosită la capacul spate, tabletă solidă și rezistentă;

– display excelent, culori plăcute și intense, luminozitate, unghi larg de vizualizare;

– hardware puternic și compatibilitate cu majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, campion pe alocuri în testele de benchmark;

– sunet puternic, clar, excelent pe partea de multimedia și gaming;

– autonomie mare.

CONTRA

– ceva cam grea și nu atât de subțire pe cât mi-aș dori;

– rezultate modeste ale camerei de 5 Megapixeli.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.