Tablete

Tabletele au fost reinventate de către lansarea iPad în 2010. Apple domină piața cu peste 60% market share, iar una dintre companiile ce a abordat nișa cu un succes moderat este ASUS. Din suita de tablete cu Android s-au individualizat în sens pozitiv.

Am testat iPad 2, noul iPad chiar se află la Gadget.ro în teste, ASUS Transformer și ASUS Transformer Prime. Pot spune că scriu în cunoștință de cauză și nu doar pe baza unor specificații hardware, dar mereu cred că punctul de plecare îl reprezintă detaliile tehnice, interfața și sistemul de operare, modul în care se împacă toate într-un produs unitar, fără lag, simplu și eficient.

Avem o dispută între două tablete middle-level și două din segmentul de top: iPad 2 vs ASUS Transformer Pad 300 și noul iPad vs ASUS Transformer Pad 700.

Tablete
Date tehnice
ASUS Transformer Pad 300 iPad 2 16 GB Wi-Fi
Ecran IPS LCD de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli LED-backlit IPS TFT de 9.7 inch cu rezoluție 1024×768 pixeli
Procesor Quad-core Tegra 3 la 1.2 GHz Dual-core Apple A5
Memorie 1 GB RAM, 16 GB ROM și microSD de până la 32 GB 512 MB RAM, 16 GB spațiu de stocare
GPU ULP GeForce PowerVR SGX543MP2
Sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich iOS 5
Conectivitate Wi-Fi, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS Wi-Fi, bluetooth 2.1, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video 8 Megapixeli și cameră frontală de 1.2 Megapixeli 0.7 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 22 Wh 25 Wh
Greutate 635 gr. 601 gr.
Grosime 9.9 mm 8.8 mm
Preț 400 euro – aproximativ 1.800 de lei

Nu am testat ASUS Transformer Pad 300, lansare sa în România cred că se va face în mai 2012. Se poate spune că este derivată din ASUS Transformer Prime. Mizează pe un procesor quad-core dezvoltat de către NVIDIA și alte detalii hardware sunt identice.

Design
O tabletă ASUS nu este completă și fără o tastatură dock cu rol de baterie suplimentară. Acest aspect îi aduce un caracter practic pronunțat. Mai sunt destule persoane care-și doresc o tastatură qwerty clasică în dauna uneia touch. Plus că autonomia în plus nu strică niciodată. iPad 2 este mai slim și mai ușor decât Transformer Pad 300: 601 gr. vs 635 gr. și 8.8 mm vs 9.9 mm. Veți spune că nu este cine știe ce, dar dacă le-ați ține în mână ați sesiza numaidecât diferența. Contează fiecare gram și mm. Mă uit la noul iPad care pare chiar butucănos față de precedenta generație și nu a fost îngreunat sau îngroșat cu mult.

Ecran
Ambele se prezintă ok pentru zona middle-level și impresionează prin luminozitate și unghiul de vizualizare. Le-aș scoate la egalitate din acest punct de vedere, deși iPad 2 aduce o rezoluție mai mică.

Sistem de operare, aplicații și performanță
Marea problemă la iPhone și iPad ar fi dată doar de interfață. Este aceeași de o perioadă lungă de timp și a devenit plictisitoare. Se impune o schimbare. Android a evoluat frumos și 4.0 Ice Cream Sandwich arată mult mai cizelat decât versiunile anterioare și se poate considera un plus faptul că-ți permite să faci ce vrei din punct de vedere software cu tableta ta. Poți pune un custom ROM și sunt zeci de variante interesante. La Apple trebuie să-ți pui pofta în cui și la fiecare versiune nouă a iOS să găsești o altă variantă de jailbreak.

Pe de altă parte nu am cum să nu remarc fluența și simplitatea de care dă dovadă iPad. Pentru un utilizator average cred că este suficient și atât. Simplu, fluent, dar și ceva cam învechit. Mă uitam la browserul Safari integrat pe noul iPad, pare rupt din alt film. Până și Internet Explorer 10 pentru  WP7 Marketplace i-ar putea da niște lecții de ergonomie.

iPad 2 are și peste 200.000 de aplicații optimizate în App Store. De aceea se și merită să cumperi tableta Apple, în Google Play nici nu știu câte aplicații HD sau făcute special pentru tablete sunt. Nu s-a dat niciodată o valoare defalcată și s-a mers grosier spunând numărul estimativ de aplicații din defunctul Android Market. ASUS Transformer Pad 300 iese în față prin interfața Android 4.0 ICS și libertatea oferită, iPad 2 punctează prin multitudinea de aplicații și simplitate.

Conectivitate
Egalitate. Niciuna dintre ele nu iese în față sau nu se delimitează cu mult. Au Wi-Fi, bluetooth, jack de 3.5 mm, GPS.

Cameră foto și video
Nu mi-aș cumpăra o tabletă strict pentru abilitățile sale foto / video. Camera foto de pe iPad 2 este o glumă tristă și calitatea fotografiilor lasă de dorit. ASUS Transformer Pad 300 vine cu un senzor de 8 Megapixeli. Presupun că este identic cu cel de pe ASUS Transformer Prime. Când rula Android 3.2 HoneyComb mi s-a părut cel mai prost senzor foto de pe o tabletă, iar Android 4.0 ICS a schimbat totul spre mai bine. Pot spune că-i decent.

Autonomie
iPad 2 se ține bine, dar ASUS Transformer Pad 300 cu tastatura dock rezistă și mai mult.

Nu se poate spune că s-a individualizat un câștigător între cele două. Rulează sistem de operare distincte și au în spate o altă filozofie. Dacă ai un smartphone Android este logic să mergi spre Transformer Pad 300, iar dacă iPhone stă în buzunar ar trebui ca alegerea să mizeze pe iPad 2 de 16 GB care acum are un preț excelent.

Trecem la liga de top: Noul iPad și viitoarea vedetă a ASUS – Transformer Pad 700.

Tablete
Date tehnice
ASUS Transformer Pad 700 Noul iPad 16 GB Wi-Fi
Ecran Super IPS+ LCD cu rezoluție 1920×1080 pixeli LED-backlit IPS de 9.7 inch cu rezoluție 2048×1536 pixeli
Procesor Quad-core Tegra 3 la 1.2 GHz Dual-core Apple A5X la 1 GHz
Memorie 1 GB RAM, 32 GB / 64 GB și microSD de până la 32 GB 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare
GPU ULP GeForce PowerVR SGX543MP4
Sistem de operare Android 4.0 ICS iOS 5
Conectivitate Wi-Fi, bluetooth, jack de 3.5 mm Wi-Fi, bluetooth, jack de 3.5 mm
Baterie 25 Wh 42.5 Wh
Greutate 586 gr. 652 gr.
Grosime 8.3 mm 9.4 mm
Preț Aprox. 600 euro

Nu pot să fac o comparație ca mai sus pe capitole. Am noul iPad în mână, dar ASUS Transformer Pad 700 include un display cu o rezoluție ce nu am mai văzut-o pe o tabletă Android. Nu știu cum se descurcă Tegra 3 cu Android 4.0 și această rezoluție. Auspiciile sunt pozitive. Noul iPad și al său retina display nu m-a dat pe spate ca să mă exprim mai plastic și asta pentru că interfața sa cu acele icon-uri zici că nici nu au fost optimizate pentru 2.048×1.536 pixeli.

De data aceasta, ASUS propune o tabletă mai ușoară și slim față de un iPad mai butucănos, se simte de cum o ridici din cutie. Un plus la care nu mă așteptam este camera de 5 Megapixeli care-i senzațională de-a dreptul. Se focusează excelent și calitatea fotografiilor aproape fără reproș. Bateria noul iPad scade foarte, foarte repede și în continuu am ținut-o la încărcat. Și când te gândești că i-au pus o baterie dublă în capacitate raportat la iPad 2, acel accelerator grafic și rezoluția cer porția de energie.

Un verdict între cele două aș putea să-l trag doar prin iunie 2012 când este așteptat a debuta și tableta ASUS.

Voi pe care dintre ele ați merge într-o alegere ipotetică sau cine știe poate că deja le-ați achiziționat. Mă refer la iPad 2, Noul iPad și ASUS Transformer Prime. Celelalte două tablete de la ASUS vor sosi în mai și iunie 2012.

Credit foto

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.