Cu ultimele trei generații de telefoane flagship, ASUS a mizat pe altă rețetă decât cea clasică. Seria Zenfone 7 a fost una Flip, la fel și pentru Zenfone 8, care, pe lângă Flip a avut și modelul compact, iar pentru anul în curs ASUS a rămas cu un singur model. Fără Flip, fără Pro, doar ASUS Zenfone 9 și atât. Este adevărat că sunt mai multe variante, însă doar dacă ne referim la cantitatea de memorie, fie ea RAM, fie spațiu de stocare. La noi a ajuns cea mai dotată versiune și despre ea vom vorbi pe larg în continuare, fiindcă primele impresii le-am expus deja.

Specificații pentru ASUS Zenfone 9

Specificatii ASUS Zenfone 9

Design

ASUS Zenfone 9

Am primit unitatea de test în cutia de retail, în care am mai găsit un cablu USB-C la USB-C, încărcător rapid, husă de protecție, cheiță pentru accesul la slotul sim și un pliant cu rol de ghid de pornire rapidă:

ASUS Zenfone 9 mizează pe un design ce începe să prindă tracțiune din ce în ce mai tare. Marginile sunt la unghi drept, iar spatele nu mai este din sticlă, ci dintr-un plastic finisat cel puțin interesant. Acesta este ușor rugos și în același timp puțin cauciucat. Astfel, gripul în mână este absolut excelent.

Șasiul este din metal, iar asta îi conferă o rigiditate structurală dintre cele mai înalte. Telefonul este fabricat la cele mai înalte standarde calitative, nu am găsit motive de nemulțumire în dreptul asamblării ori al finisajelor de detaliu. ASUS Zenfone 9 este un flagship și se simte ca atare.

Partea frontală este deja clasică, cu ecran ce încearcă să acopere o cât mai mare parte din corpul telefonului. Nu îi reușește asta cel mai bine, marginile de deasupra și de sub ecran fiind ceva mai late decât mi-ar fi plăcut. Nici cele laterale nu sunt dintre cele mai înguste, dar acolo nu aș spune că este cu adevărat grav.

Oricum ar fi, ASUS Zenfone 9 rămâne un smartphone extrem de compact, ce poate fi utilizat fără nici cea mai mică problemă cu o singură mână.

Partea din spate vine cu un aspect mai atipic, chiar nu-mi vine în minte acum un smartphone care să fi abordat zona camerelor într-un mod similar. Cele două lentile ale senzorilor foto-video de pe spate sunt mari, le-aș numi chiar supradimensionate raportat la dimensiunile telefonului. Arată ciudat? Poate, cel puțin inițial. Apoi te obișnuiești atât cu aspectul, cât și cu faptul că ambele module ies în relief față de profilul general. Senzorul ultrawide mai puțin, cel wide cu câteva subunități de milimetru mai mult.

Husa din pachet este din plastic rigid și acoperă în totalitate doar marginea din stânga. În rest, spatele este cel mai bine protejat, la fel și colțurile, doar că pe zonele cu elemente de conectivitate decupajele sunt foarte mari. Și lentilele camerelor de pe spate sunt protejate de câte un inel ce se înalță atât cât trebuie pentru ca sticla să nu fie zgâriată atunci când așezi smartphone-ul pe o suprafață orizontală. Husa este și ea finisată cam în aceeași notă cu spatele telefonului, fiind ușor rugoasă.

Ecran și sunet

ASUS Zenfone 9

Ecranul nu pare că s-a schimbat în mod evident față de cel al generației anterioare. De fapt, cred că este fix același panou, care a primit acum o setare ce scoate mai tare în evidență saturația culorilor și contrastul. Oricum, sunt destule reglaje pe care ASUS Zenfone 9 ți le pune la dispoziție pentru afișaj pentru ca fiecare utilizator să găsească soluția preferată.

Singurul lucru pe care mă văd nevoit să-l critic este dat de rata de refresh, care, deși urcă până la mai mult decât suficienta valoare de 120Hz, nu este de tip adaptivă. Poți alege modul de 120Hz, de 90Hz sau 60Hz ori pe cel Automat, când sistemul încearcă să găsească mereu rata potrivită în funcție de conținutul afișat.

Ecranul este fără îndoială unul de cea mai bună calitate și, chiar dacă nu s-a schimbat de la generația precedentă, rămâne unul cu care îți va face mereu plăcere să interacționezi.

Sunetul extern este de tip stereo. Aici am remarcat o îmbunătățire destul de serioasă, iar asta este de apreciat, întrucât nici Zenfone 8 nu stătea deloc rău la acest capitol. La ASUS Zenfone 9 însă avem o dinamică mai bună, un bass mai corect, în esență un sunet plin, corect conturat pe fiecare frecvență. Volumul maxim este și el mai ridicat acum, mult peste medie, și nu am remarcat decât distorsiuni ușoare și doar la 100% din capacitate.

Prin jack-ul audio de 3.5 mm, fiindcă ASUS Zenfone 9, în ciuda dimensiunilor compacte, a păstrat acest element de conectivitate, sunetul redat este excelent. Cu o pereche de căști de bună calitate, precum ROG Cetra II Core, experiența audio este aproape impecabilă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS Zenfone 9

Aici, cele mai mari schimbări sunt în dreptul chipset-ului, ASUS Zenfone 9 aduce acum cel mai performant procesor din lumea Android. Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 este un pas înainte destul de mare față de versiunea 8 simplă. Acesta este mai bine optimizat, un mi se pare că se mai încălzește atât de tare precum versiunea de dinainte de „facelift”.

Acceleratorul grafic Adreno 730 este și el unul mult mai capabil decât Adreno 660, prezent pe Zenfone 8. ASUS Zenfone 9 duce la calitate înaltă absolut orice joc din Google Play Store și reușește să nu devină extrem de fierbinte nici după sesiuni intensive de gaming.

Memoria RAM este, în cazul de față, de 16 GB, mai mult decât suficientă indiferent de sarcinile impuse ori de nivelul de multitasking. Sunt și versiuni cu 8 GB de RAM, care sunt sigur că sunt foarte apropiate ca performanță.

Spațiul intern de stocare este de 256 GB aici, dar poți opta și pentru variantele cu 128 GB. Din păcate nu există slot pentru card de memorie. 

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre ASUS Zenfone 9: 

Sistemul de operare cu care ASUS Zenfone 9 vine din fabrică este un Android 12 ușor customizat de producător prin interfața Zen UI. Chiar dacă aspectul nativ a fost păstrat în mare proporție, sunt și câteva modificări de substanță, le-aș numi.

În primul rând, zona de setări rapide vine acum cu butoane mari, late, care pot fi doar două unul lângă celălalt pe lățimea telefonului. Sunt extrem de multe scurtături pentru setările rapide, le poți personaliza după nevoie.

Totodată, în setări poți alege dintre mai multe tipuri de gesturi pe care telefonul le recunoaște. Atingeri duble sau triple pe zona spate, cu degetul arătător, pot declanșa anumite acțiuni, în timp ce senzorul de amprentă recunoaște și el gesturi. Swipe de sus în jos sau invers pe acest senzor poate deschide zona de notificări, spre exemplu.

Totodată, ASUS Zenfone 9 suportă gesturi și pe ecranul inactiv, iar personalizarea experienței de utilizare este una înaltă. Sunt diferite indicii și scurte clipuri video care te învață cum să folosești fiecare funcție exclusivă de pe ASUS Zenfone 9 chiar acolo unde acestea sunt disponibile.

Nu știu dacă are rost să mai specific faptul că totul în interfață și mereu sistemul de operare se mișcă absolut impecabil. ASUS știe să optimizeze perfect Android-ul, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care am folosit ca telefon principal un Zenfone 8 timp de aproape un an.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 12 de pe ASUS Zenfone 9:

Aplicațiile preinstalate pe ASUS Zenfone 9 sunt doar câteva la număr. Pe lângă cele obișnuite de la Google, mai avem doar ASUS Data Transfer, Facebook, Instagram, Facebook Messenger, Netflix și Sfaturi, aplicație în care primești acele indicii despre cum să activezi și să folosești funcțiile speciale oferite de ASUS).

Performanță

În tabelul de mai jos am reunit toate rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut ASUS Zenfone 9. Le-am pus alături și pe cele pe care le-a obținut generația trecută a flagship-ului taiwanez, ca să avem cumva termeni de comparație asupra sporului de performanță.

Teste benchmark ASUS Zenfone 9

Conectivitate

ASUS Zenfone 9

Aici nu ar fi multe de comentat. ASUS Zenfone 9 este un smartphone dual-sim ce suportă alternativ conexiune 5G pe ambele cartele nano SIM. Wi-Fi este în versiune 6E, dar la fel avea și Zenfone 8. Bluetooth a rămas și el la varianta 5.2, dar aduce acum suport pentru codec LDAC. Localizarea este de tip dual-band, cu suport pentru A-GPS, GLONASS; Beidou, Galileo, NavIC și QZSS. Nu lipsește nici NFC-ul.

Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: jos avem slotul pentru cele două cartele SIM, portul USB-C, microfonul și difuzorul principale; sus este jack-ul de 3.5 mm alături de microfonul secundar; pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power, ce integrează și senzorul de amprentă, în timp ce pe partea din stânga nu avem nimic.

ASUS Zenfone 9

Butonul Power este aproape la același nivel cu carcasa, nu iese mai deloc în relief. Este dispus într-o ușoară decupare a marginii din dreapta și astfel este mai ușor de găsit, iar asta este bine întrucât nu integrează decât senzorul de amprentă, dar recunoaște și anumite gesturi, așa cum am precizat deja. Senzorul de amprentă este rapid, deblochează aproape instant, dar nu are cea mai bună rată de succes. Poate că m-am obișnuit eu prea tare cu senzorii de sub ecran, dar la ASUS Zenfone 9 nu am primit mai mult 60 – 70% rată de recunoaștere corectă.

Camere foto și video

ASUS Zenfone 9

Nici cu actuala generație flagship-ul compact ASUS nu aduce senzor dedicat pentru capturi cu zoom optic. Aici ar probabil unul dintre cele mai mari minusuri pentru un telefon ce se vrea vârf de gamă. În rest, senzorii clasici, cu unul wide, unul ultrawide și cel frontal. Foarte important de menționat și, în aceeași măsură, de apreciat este că toți cei trei senzori au autofocus.

Aplicația Camera nu este una cu care să nu te obișnuiești imediat, fiind aproximativ la fel la orice smartphone cu Android din ultima vreme.

Screenshots din aplicația Camera de pe ASUS Zenfone 9:

Pe timp de zi și cu suficientă lumină în cadru, toate pozele realizate cu oricare dintre senzorii spate sunt de foarte bună calitate. Poate cele ultrawide să nu fie la cel mai înalt nivel, dar nu aș putea spune că sunt cu mult mai prejos față de unii dintre concurenți.

Poze ultrawide, wide și zoom 2X făcute cu ASUS Zenfone 9:

Pozele de noapte, când activezi modul dedicat, sunt reușite, dar aici aș spune că se putea mai bine. Nu-i neapărat vorba despre calitate, care este decentă, deși aș spune că în urma concurenței, cât despre inconsistență. În aceleași condiții, cu același cadru, la distanță de doar câteva secunde te poți alege cu rezultate destul de diferite.

Poze în low-light făcute cu ASUS Zenfone 9 (ultrawide și wide):

Fiindcă senzorul ultrawide are și autofocus, acesta poate capta și poze de tip Macro. Chiar dacă nu focalizează atât de aproape precum un senzor dedicat, eu aș aprecia că rezultatele sunt cu mult mai bune decât de la unii senzori Macro de 2 – 4 Megapixeli. Mai ales că la o poză de 12 MP poți face oricând crop și te alegi cu altă perspectivă, mai apropiată de cea presupusă de una Macro.

Poze tip Macro realizate cu camera Ultrawide de pe ASUS Zenfone 9:

Camera frontală de 12 Megapixeli vine, așa cum spuneam, și ea cu autofocus, iar asta poate face de multe ori diferența între un selfie bun și unul foarte bun. Pozele tip portret sunt și ele foarte reușite.

Fotografii făcute cu camera frontală ASUS Zenfone 9 (cu și fără mod Portret):

Pe partea de filmare, ASUS Zenfone 9 poate capta la rezoluție maximă 8K cu 24 fps. Astfel de clipuri sunt de bună calitate, dar mie mi s-au părut mai reușite cele la rezoluție 4K cu 60 fps. Acolo am observat un interval dinamic mai ridicat, păstrând detaliile la un nivel apropiat. Una peste alta, toate filmările arată foarte bine și o mențiune specială merită modul Full HD cu stabilizare tip Gimbal. Practic, clipurile sunt extrem de bine stabilizate, cumva foarte aproape de ceea ce reușesc cele mai performante camere de acțiune actuale. 

Clip video 8K 24 fps filmat cu ASUS Zenfone 9:

Clip video Full HD 1080p tip Gimbal filmat cu ASUS Zenfone 9:

Autonomie

Deși a mărit capacitatea bateriei cu doar 300 mAh, ASUS Zenfone 9 reușește să fie cu mult peste la autonomie față de generația pe care o înlocuiește. Asta nu înseamnă neapărat că autonomia este acum cu adevărat ridicată, ci una peste medie care mi-a permis să nu-mi fac griji în majoritatea zilelor pentru că aș putea rămâne fără baterie până seara. Cert este că autonomia nu mai reprezintă un punct minus al acestei generații, deși din partea mea nu este neapărat nici un plus.

Ce mi-a plăcut mult la Zenfone 8 și care nu lipsește nici de la noua generație, sunt modurile de protejare a acumulatorului. Poți alege ca mereu bateria să se încarce lent, inclusiv atunci când folosești un adaptor rapid, poți seta ca ore de încărcare un anumit interval de timp și totodată să setezi o limită maximă de încărcare, ce poate fi de 80 sau 90 de procente, fiind disponibilă desigur și opțiunea de 100%.

Încărcătorul ce vine în pachet alături de ASUS Zenfone 9 este unul de tip rapid, ce poate livra la ieșire o putere de maximum 30W. Cu acesta, bateria goală a ajuns la 31% după doar 10 minute la priză, pentru ca după jumătate de oră să prindă 55%. Încărcarea completă s-a terminat după circa o oră și 20 de minute.

Preț

ASUS Zenfone 9de la 3.900 de lei pe eMAG.ro în versiunea cu 8 / 128 GB. Un model precum cel de față, adică cu 16 / 256 GB începe de la circa 4.800 de lei pe eMAG.ro. În ambele cazuri vorbim despre revânzători parteneri eMAG Marketplace, iar prețurile sunt valabile la data publicării recenziei.

ASUS Zenfone 9
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • smartphone compact, cu design reușit, certificare IP68 și calitate de construcție de top;;
  • ecran superb, chiar dacă neschimbat față de cel al generației precedente;
  • sunet stereo extern foarte bun și excelent prin jack-ul audio de 3.5mm;
  • ansamblu hardware extrem de performant;
  • sistem de operare ce rulează impecabil tot timpul și interfață ce aduce multiple opțiuni suplimentare, printre care cele mai folositoare cele de întreținere a bateriei;
  • rezultate convingătoare pe toată linia de senzori foto-video, toți vin cu autofocus care poate face diferența de multe ori.
Contra
  • lipsesc în continuare încărcarea wireless, senzorul foto cu zoom optic și slotul pentru card de memorie;
  • modul de fotografie de Noapte a rămas în urma concurenței și nu generează cele mai consistente rezultate.
Concluzii

ASUS Zenfone 9 este fără discuție un flagship în adevăratul sens al cuvântului, un telefon de top nu doar când îl analizăm ca pe unul compact, ci la modul general. Nu este o evoluție majoră față de generația precedentă, așa că dacă aveți cumva de gând să schimbați un Zenfone 8 cu noul model aș spune că merită să cântăriți cât se poate de bine decizia. ASUS Zenfone 9 vine cu un design actualizat, cu cel mai puternic chipset actual din lumea Android și cu o autonomie mai bună. În rest, lipsește în continuare senzorul foto dedicat cu zoom optic, la fel încărcarea wireless și slotul pentru card de memorie, ultimul element fiind ce-i drept exotic pentru marea majoritate a smartphone-urilor de top.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii