Smartphone

În toamna anului trecut Autoritatea de Cybersecurity şi Informare din Lituania (NCSC) a anunţat cu mare vâlvă în presă că în urma unor verificări făcute smartphone-urilor vândute de producătorul chinez Xiaomi, s-a descoperit că acestea au capacitatea de a cenzura comunicaţiile pe baza unor cuvinte sau expresii cheie.

Printre exemple oferite au fost amintite “Tibetul liber”, “Traiască independenţa Taiwanului” sau “mişcarea pentru democraţie”. În total ar fi fost descoperite 449 de astfel de termeni şi expresii.

În urma acestui anunţ, Biroul Federal German pentru Securitatea Tehnologiei Informaţiei (BSI) a demarat o serie de verificări pentru a confirma sau a demonta acuzele lituanienilor. Se pare că BSI nu a găsit nicio anomalie pe smartphone-urile Xiaomi comercializate în Europa, astfel că acuzele legate de cenzură au fost respinse.

Asta nu înseamnă că Xiaomi nu ar putea introduce astfel de mecanisme prin viitoarele update-uri software, însă de ce ar face-o ? Acuzele lituanienilor sunt legate de foarte multe din sfera “Taiwan”, “Tibet” sau “uiguri”. Vorbim în mare parte de cuvinte ce au legătură cu problemele interne ale Chinei sau, în cel mai rău caz, cu probleme legate de ţări vecine. De ce ar risca Xiaomi să încalce legislaţia europeană filtrând anumite cuvinte, idei, cu interes aproape zero pentru această regiune ? Nu are niciun sens, europenilor nu le pasă de Taiwan şi Tibet, personal cred că 9.5 din 10 europeni nici nu ştiu unde sunt aceste zone pe glob.

Sursa: techradar.com

Categorii: xiaomi
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.