Cred că am mai avut o astfel de discuție la un moment dat, dar tema asta revine, o chestie remanentă pe care companiile nu o pricep și din motive legate de marketing o scot la interval.
Primul procesor anunțat de tip deca-core este MediaTek Helio X20 și urmează a avea o arhitectură de tip tri-cluster cu 2 x ARM Cortex-A72 la 2.5 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 2.0 GHz + 4 x ARM Cortex-A53 la 1.4 GHz.
Nu am nimic de comentat față de această configurație hardware dacă oferă autonomie sporită, performanțe de top fără a supraîncălzi smartphone-ul și rulare a unui sistem de operare fără lag în situațiile în care rulezi mai multe aplicații în mod concomitent.
Totuși, pe laptopurile de gaming nu întâlnești configurații hardware cu mai mult de 4 nuclee și sunt capabile a rula jocuri și aplicații ce au dimensiuni de ordinul a zeci de GB.
Mi-aș dori ca smartphone-urile din 2015 să puncteze mult mai serios la capitolul autonomie, unele modele nu ating nici valorile unui notebook și asta mi se pare de-a dreptul rușinos. Logic ar fi să vedem configurații hardware de tip dual-core sau quad-core cu accentul pe eficiența energetică și rularea sistemului de operare în condiții optime.
Aplicațiile și jocurile din Google Play nu au nevoie de 10 nuclee de procesare, Google Nexus 10 cu arhitectură dual-core se descurcă bine și la nivelul lui 2015 și sunt multe alte exemple de acest fel.
Graba spre arhitectura octa-core a făcut Qualcomm să scoată un procesor Snapdragon 810 de-a dreptul execrabil. Acum vor să scoată cartoful din foc cu un Snapdragon 820 de tip quad-core ce beneficiază de nuclee Kryo dezvoltate intern + proces pe 14nm de la Samsung (Exynos 7420 fiind și printre puținele procesoare octa-core ce punctează la capitole precum performanțe, autonomia etc).
Cuvântul de ordine ar trebui să fie eficientizare și nu adiție de nuclee la fiecare iterație de produs. Părerea mea și zâmbiliciul de rigoare.