Software

Apple a venit cu o recomandare / avertizare pentru cei ce folosesc o serie de telefoane mobile și tablete. Ei recomandă instalarea celui mai nou software până pe 3 noiembrie 2019 spre a preveni eventuale probleme în ce privește funcționarea GPS-ului, a informațiilor legate de dată și timp.

Cine nu face update-ul software s-ar putea să întâmpine probleme în ce privește localizarea corectă prin GPS, sincronizare defectuoasă pentru aplicațiile legate de ora corectă (iCloud, mailul etc).

Ce versiune software ar trebui să fie instalată?

iOS 10.3.4 – iPhone 5 și iPad 4 cu Wi-Fi și date;

iOS 9.3.6  – iPhone 4s, iPad Mini din prima generație cu Wi-Fi și date, iPad 2 cu Wi-Fi și date, iPad 3 cu Wi-Fi și date.

Nu sunt afectate alte modele de produse Apple în afară de cele listate mai sus, versiunile Wi-Fi de iPad 2, 3 și 4 și Mini nu au probleme.

Nu este vina Apple pentru această situație. Sistemul GPS a fost dezvoltat în 1970 și lansat în 1980, iar la momentul respectiv nu era cine știe ce putere de procesare pe un computer. Pentru a consuma cât mai puțină putere de calcul și spre a salva memorie l-au codat pe 10 bits (de la 0 – 1023 săptămâni). Ceea ce înseamnă că un număr finit de date sunt afișate până când sistemul ajunge la fără combinații și se restartează. Sunt 19 ani în care funcționează fără probleme, cea mai cunoscută situație legată de Y2K a fost în 1999 (2000 – anul în care se consideră că vine sfârșitul lumii, sistemul GPS se oprește etc. Mă rog, cei ce astăzi cred că pământul este plat etc).

S-ar putea ca unele modele de GPS cu ceva vechime să aibă o situație similară, să aibă probleme în ce privește localizarea etc. Acolo în funcție de producător s-ar putea să se găsească câte un patch software etc.

Categorii: ios
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.