Lista scurtă a trei modele de smartphone-uri lansate în 2018 ce impresionează la nivel de cameră foto și video este formată în mod invariabil din Huawei Mate 20 Pro, iPhone Xs Max și Samsung GALAXY Note9.

Este clar că pe timp de zi și cu lumină bună și un smartphone mid-range se descurcă bine spre foarte bine, pe segmentul high-end nici nu intră în discuție că ar oferi rezultate modeste.

3 – 2 – 2 – numărul senzorilor de la camera principală (element comun – sticlă în spate + încărcare wireless);

Am avut ocazia să le testez în paralel și să fac câteva fotografii cu cele trei dispozitive, iar în cuprinsul acestui articol le puteți compara, trageți concluzii și votați în chestionarul de la final. O să încerc să nu trag nicio concluzie, ca să nu vă influențez decizia. Revin cu impresiile mele în articolul ce va prezenta rezultatele formularului. Este clar că Apple, Huawei și Samsung au abordări diferite. Huawei are un mod de noapte, inexistent la concurență (trage mai multe fotografii și le compilează astfel încât ies în evidență detalii pe care nici cu ochiul liber nu le-ai descoperi).

Mai întâi să descoperim ce setup avem pe fiecare smartphone la nivel de cameră foto și video:

Huawei Mate 20 Pro dispune de o cameră foto principală cu trei senzori: 40 Megapixeli de tip wide, 20 Megapixeli de tip ultrawide pentru fotografiile în care vrei să prinzi un peisaj / cadru cât mai vast și al treilea senzor pentru fotografiile de tip tele cu un impresionant zoom optic ce urcă la 5x.

iPhone Xs Max și Samsung GALAXY Note9 mizează pe o cameră duală, ambele cu 12 + 12 Megapixeli și zoom optic 2x, ambele capabile să filmeze la 2160p cu 60 fps, funcție inexistentă la Mate 20 Pro, deși sunt sigur că la nivel hardware ar putea îndeplini un astfel de task fără absolut nicio problemă. Senzorii de pe Xs Max și Note9 au OIS pe fiecare în parte, pe când la Mate 20 Pro doar senzorul tele ar avea OIS.

Trei crai de la răsărit – Mate 20 Pro, Xs Max și GALAXY Note9 (cu mențiunea că la unul dintre ei, doar producția este în răsărit, conceptul este la apus);

Samsung pe GALAXY Note9 a venit cu un senzor aparte, capabil de f/1.5 în situațiile low-light sau f/2.4 când lumina este suficientă. Este un setup pe care nu cred că-l vom vedea pe GALAXY S10 & flagship-urile sud-coreene din 2019. S-ar putea să mă înșel, dar o să continui discuția într-un alt articol.

În ce privește camera frontală: Huawei plusează și aici în ce privește numărul de megapixeli, pe când Xs Max și Note9 sunt ceva mai convenționale. Toate trei livrează selfie-uri de mare angajament.

Trebuie să precizez că fotografiile au fost făcute în decembrie, iar fiecare smartphone avea software-ul adus la zi. Huawei și Samsung au primit firmware nou, la Huawei se promite fotografii mai naturale cu Master AI (trebuie să precizez că eu l-am ținut dezactivat în seturile de imagini prinse în această postare), iar GALAXY Note9 pentru cei mai norocoși a făcut pasul spre Android 9 Pie (verific zilnic în zona de actualizare software și nu sunt printre cei ce au trecut pe software-ul nou, aștept cu nerăbdare să văd ce aduce noua interfața grafică). 

În fiecare set, prima imagine este realizată cu Huawei Mate 20 Pro, a doua cu iPhone Xs Max și a treia cu Samsung GALAXY Note9.

  1. Primul set;
  1. Zoom 2x;
  1. Al 3-lea set;
  1. Al 4-lea set;
  1. Zoom 2x;
  1. Al 6-lea set
  1. Zoom 2x;
  1. Al 8-lea set;
  1. Zoom 2x;
  1. Final

Ce smartphone considerați că s-a descurcat mai bine?

 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.