Baterie externă TP-Link PB50 – review

26/10/2015

Atâta timp cât majoritatea producătorilor de telefoane mobile sau tablete nu vor înțelege că autonomia suficientă este unul dintre cele mai importante elemente pe care un utilizator le așteaptă de la produsele lor, vom avea nevoie tot mai mare de baterii externe.

Acumulatorii încorporați și ansamblul hardware din ce în ce mai performant sunt două dintre aspectele ce conduc la o autonomie redusă pentru smartphone-urile noastre. Atunci, mulți dintre noi apelăm la un acumulator extern care să suplimenteze capacitatea bateriilor integrate de către telefoanele mobile.

Un nou astfel de gadget a ajuns la test si pe la noi. TP-Link PB50 este modelul analizat astazi. Cum se descurcă el și dacă merită să-l luați în considerare sper să vă dați seama din rândurile ce urmează.

Specificații pentru TP-Link PB50

– capacitate de stocare 10.000 mAh;

– celule de tip Li-Ion Polymer;

– 1 x intrare microUSB cu tensiune 5V, 1 x ieșire USB de tip 5V / 2A și 1 x ieșire USB de 5V / 1A;

– 282 grame și dimensiuni de 139.7 x 78.9 x 19.3 mm.

Design

TP-Link PB50

Cutia în care am primit bateria externă TP-Link PB50 este relativ de dimensiuni reduse. Nu cu mult mai mari decât vom descoperi că are bateria în sine. Asta nu înseamnă neapărat că acumulatorul extern TP-Link PB50 este unul micuț.

În pachet mai este prezentă o husă din material textil, un cablu microUSB – USB, un manual de utilizare și alte câteva hârtiuțe cu informații mai mult sau mai puțin folositoare. Ar fi trebuit să spun doar mai puțin folositoare.

Aspectul unei baterii externe poate nu interesează prea mult, dar compania TP-Link nu cred că a fost de acord cu asta. Pur și simplu, PB50 arată și se simte premium. Nu știu dacă chiar asta și-a dorit producătorul, dar este cert că nu are cum să le fie rușine de cum au reușit să scoată acest acumulator.

Forma este curbată pe margini, iar partea de sus este la rândul ei curbată spre interior, către marginile stânga-dreapta. Cele patru LED-uri ce oferă informații despre încărcarea bateriei sunt către baza feței, iar sub acestea este trecut numele producătorului. El mai apare și pe latura superioară.

Latura inferioară este cea care adăpostește elementele de conectivitate, adică cele două ieșiri USB și intrarea microUSB. Pe laterala din stânga este amplasat singurul buton de care dispune bateria.

TP-Link PB50 este realizat complet din plastic, cel puțin la exterior. Cea mai mare parte a lui este acoperită cu un plastic fin, ușor cauciucat, ce oferă un grip excelent. Din păcate adună urmele de grăsime de pe mâini, dar măcar arată și se simte superb la atingere.

Părțile de sus și de jos sunt realizate dintr-un plastic tare, lucios, ce pare de-a dreptul lăcuit. El este de culoare gri metalizat și se asortează foarte bine cu negrul din rest. Simplu și elegant.

Construcția este deosebit de solidă, iar finisările se apropie de perfecțiune. Nu am găsit niciun motiv de dezamăgire în tot capitolul design pentru TP-Link PB50.

Utilizare

TP-Link PB50

Nu cred că trebuie să insist pe modul de utilizare al unei baterii externe. Introduci un încărcător pe microUSB în portul dedicat și acumulatorul începe a se încărca.

Pentru ca el să încarce un smartphone, o tabletă sau orice alt gadget, este necesar numai să-l conectezi la unul dintre porturile USB. Bateria va detecta automat că trebuie să livreze energie și va face fix acest lucru, instantaneu.

Butonul de pe marginea bateriei TP-Link PB50 are un singur rost: să-ți arate timp de 5 secunde câtă energie mai este în acumulator prin intermediul celor 4 LED-uri. În rest, LED-urile sunt stinse, mai puțin atunci când bateria în sine este pusă la încărcat.

Este probabil inutil să mai precizez, dar cu toate acestea o s-o fac: fiecare dintre cele 4 LED-uri înseamnă câte 25% (un sfert) din capacitatea bateriei. Adică dacă mai avem 3 LED-uri aprinse, atunci avem undeva între 75 și 51%, iar la un singur LED avem mai puțin de 25%.

Autonomie

TP-Link PB50

Timpul de încărcare oficial al lui TP-Link PB50, cel dat de producător, este următorul: 7 ore cu un încărcător de 2 Ah și 10 ore cu unul de 1 Ah. Aici producătorul este într-o ușoară eroare, dar în sensul bun. Adică mie nu mi-a luat niciodată mai mult de 7 ore și jumătate – 8 ore să încarc la maximum bateria cu un încărcător de 1.5 Ah. În concluzie, dacă aș fi folosit unul de 2 Ah, timpul ar fi trebuit să se reducă sub cele 7 ore anunțate de producător, poate chiar undeva pe la 6 ore.

TP-Link PB50 este o baterie externă cu o capacitate de 10.000 mAh, adică 10 Ah. Probabil cu toții știți că în procesul de încărcare, o parte din curentul transmis de la acumulator către smartphone sau alt dispozitiv se pierde. Prin căldură disipată, cablu, circuite sau alte astfel de elemente.

Care este atunci valoarea reală a lui TP-Link PB50?

Una foarte bună. În decursul mai multor teste în care am încărcat diferite smartphone-uri (BlackBerry Q10, Vodafone Smart Ultra 6 sau Sony Xperia Z5 Compact) și tablete (Lenovo A3500-FL sau Asus ZenPad S 8.0) am obținut mereu o valoare de aproape 9.000 mAh. În mod clar cel puțin 8.500 mAh au fost atinși de fiecare dată, în orice scenariu am testat capacitatea reală de încărcare pentru TP-Link PB50. Destul de bine aș spune eu.

Preț

Baterie externă TP-Link PB50 – 169 de lei la eMAG

Concluzii

TP-Link PB50

Probabil principalul motiv pentru care ți-ai cumpăra o baterie externă TP-Link PB50 este chiar aspectul acesteia. Sigur, în paleta de preț a lui TP-Link PB50 sau chiar mult mai ieftine avem și alte variante. Xiaomi Mi Power Bank de 10400 mAh este cel mai cunoscut exemplu. Cu toate acestea, chiar dacă nici Xiaomi nu arată deloc rău, nu se compară ca aspect, construcție și finisare cu TP-Link PB50. Acesta din urmă este deosebit de elegant și aș putea spune chiar premium, business. Ar sta foarte bine în buzunarul interior al unui sacou. Abia acum mi-am dat seama: TP-Link PB50 aduce ca formă cu acele micuțe recipiente din inox în care unii își țin la îndemână whisky-ul :).

Acum, lăsând la o parte gluma, iată principalele puncte pro și contra pentru TP-Link PB50:

PRO

  • materiale, construcție si finisări premium;
  • foarte simplu de utilizat;
  • ajustează automat curentul din ieșirea de 2 Ah pentru dispozitive ce nu au nevoie de un asemenea amperaj;
  • protecție la supraîncălzire și la scurt-circuitare;
  • husă de protecție oferită în pachet.

CONTRA

  • preț ușor ridicat față de al unor competitori direcți;
  • niciun încărcător în pachet.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.