Am testat mai multe produse din zona audio de la Creative, fiecare a reușit să-mi lase o impresie plăcută, mai ales prin prisma raportului calitate / preț.

Nu știu dacă și boxa portabilă Creative Omni va mai face același lucru, fiindcă ea se dorește un produs premium, deci cu un preț pe măsură. Chiar și așa, dacă va oferi mai mult decât te aștepți la un asemenea cost tot va trebui avută în vedere. La sfârșit voi decide dacă merită recomandată, mai întâi să parcurgem capitolele obișnuite.

Specificații pentru boxa portabilă Creative Omni

  • Difuzoare: 2 x 1.5 inch (aprox. 3.8 cm) magnet neodim, 2 radiatoare pasive;
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/gn 2.4 GHz, Bluetooth 4.2 cu AVRCP (Bluetooth Remote Control), A2DP (Wireless Stereo Bluetooth), HFP (Hands-free Profile), slot card microSD, jack de 3.5 mm Aux-in, microUSB (pentru încărcare baterie internă),;
  • Microfon încorporat;
  • Baterie: 2600 mAh;
  • Dimensiuni: 200.8 x 711.1 x 68.5 mm;
  • Greutate: 460 grame.

Design

Cutia în care boxa Creative Omni ajunge la client mai conține și un cablu microUSB – USB 2.0 plus câteva pliante cu diferite informații, precum ghid de pornire rapidă și certificat de garanție internațională.

Faptul că boxa portabilă Creative Omni are pretenții de produs premium se observă din prima clipă. Nimic, de la design la construcție, materiale și finisări, nu lasă o impresie neadecvată. Ba chiar absolut totul pare și chiar este de cea mai bună calitate.

Avem o grilă de metal ce se întinde pe 3 dintre cele 6 laturi ale hexagonului ce se formează când privești boxa din profil. Alte două laturi sunt din plastic foarte plăcut la atingere, pe care apare subtil denumirea producătorului,una dintre ele având și patru piciorușe din cauciuc. Ultima dintre cele 6 laturi este destul de încărcată: porturile de conectivitate acoperite de un capac de cauciuc, unul dintre radioatoarele pasive de bass și 6 butoane din cauciuc, trei dintre ele cu LED deasupra.

Lateralele (atunci când boxa este așezată pe orizontală) sunt înconjurate de un element din plastic de culoare aurie, în timp ce în jumătate este cauciuc. Pe cea din dreapta avem doar denumirea producătorului, în timp ce laterala din stânga prezintă 4 butoane și 4 LED-uri.

Boxa Creative Omni poate fi așezată fie la orizontală, când se sprijină pe 4 piciorușe din cauciuc, sau pe verticală, când trebuie așezată pe partea pe care apare numele producătorului.

Dimensiunile sunt suficient de compacte pentru ca boxa să poată fi transportată într-un rucsac sau geantă de mici dimensiuni, dar nu în buzunarul hainelor. Greutatea se oprește la mai puțin de 500 de grame, însă asta nu o transformă într-un difuzor portabil ușor. Nici nu avea cum, având în vedere câte funcții încorporează.

Cert este că boxa portabilă Creative Omni se încadrează perfect în categoria premium, atunci când analizăm designul. Iar când face asta reușind să aducă în plus rezistență la stropi de apă conform standardului IPX4, este cu atât mai bine.

Sunet

Cum premium nu înseamnă doar design care să fure ochii și construcție de calitate, trecem la acel ceva mai important. Sunetul ce se propagă din cele două difuzoare de 1.5 inch ajutate de 2 radiatoare pasive pentru frecvențele joase este, pe scurt, impresionant.

Trebuie să recunosc că boxa Creative Omni este probabil cea mai bună ca sunet din toate cele portabile, cu Bluetooth, pe care le-am testat. Mediile sunt cele ce impresionează din prima, vocea fiind extrem de clar redată. Înaltele sunt fine, ascuțite, iar bass-ul… ei bine, nu ai cum să ceri mai bun de atât având în vedere dimensiunile gadgetului. În mod evident, cele două radiatoare pasive își fac treaba cu sârguință.

Nu există gen muzical care să-i pună vreun fel de probleme boxei Creative Omni. Adoră orice îi arunci și reușește să diferențieze frecvențele aproape perfect. Mai mult, efectul stereo poate fi perceput când ești atent, bineînțeles atunci când boxa este poziționată pe orizontală.

Nu avem detalii despre puterea maximă a boxei Creative Omni. O să vă spun în schimb că orice utilizator va fi mulțumit de intensitatea maximă a boxei, asta dacă înțelege că nu se poate mai mult din asemenea dimensiuni. Arhi-suficient pentru o cameră de dimensiuni medii (18 – 20 mp), fără însă cu pretenții de sistem audio pentru petreceri. Aș recomanda Creative Omni chiar și pe post de sistem de sunet pentru televizor, cu siguranță se descurcă mai bine decât difuzoarele integrate în multe dintre TV-urile existente. Un micuț, foarte micuț, soundbar.

La volum maxim apar ușoare distorsiuni, ce dispar imediat ce scazi până la 85-90% din capacitate. Acesta ar fi singurul inconvenient pe care l-am descoperit până acum.

Conectivitate

Nici aici nu am ce comenta. E drept că Bluetooth era obligatoriu, poate și la Wi-Fi în standarde 802.11 a/b/g/n ne așteptam. Cu jack de 3.5 mm pe post de Aux-In nu ne impresionează, dar avem chiar și slot pentru card microSD. Nici asta nu vă dă pe spate? Atunci trebuie să știți că player-ul integrat citește de pe cardul de memorie nu doar formatul standard MP3, ci și WMA, WAW sau chiar FLAC. Asta ca să ne poată demonstra pe deplin calitățile sale sonore.

Alegerea modului de lucru se face direct de pe boxă, prin apăsarea butoanelor de pe latura spate. Acolo vedem buton pentru Bluetooth, card SD, Wi-Fi, precum și pentru Play / Pause sau Next / Previous.

Pa laterala din stânga mai avem patru butoane: Power, Volum + / – și activare microfon.

Pentru a putea fi controlată și configurată mai ușor, pentru boxa portabilă Creative Omni este disponibilă aplicația Sound Blaster InterConnect, în Apple App Store și în Google Play Store. Cu acest program poți conecta boxa la rețeaua Wi-Fi de acasă, pentru ca mai apoi să poți reda muzica direct din Spotify (necesită cont Premium) sau alte aplicații de muzică fără a mai fi nevoie de smartphone.

Tot aplicația Sound Blaster InterConnect îți permite adăugarea mai multor boxe Creative Omni, fiecare pentru câte o cameră, de exemplu. Totodată poți folosi două boxe ca difuzoare stânga / dreapta, pentru un efect stereo adevărat.

Galerie de screenshots din aplicația Sound Blaster InterConnect de Android:

Creative Omni integrează și microfon, cu ajutorul căruia poți prelua un apel de pe telefon sau poți da comenzi vocale asistenților virtuali de la Apple sau Google, în funcție de smartphone-ul conectat.

Autonomie

Boxa portabilă Creative Omni se bazează pe o baterie de 2600 mAh. Poate că aici mi-ar fi plăcut să văd o capacitate mai mare, dar autonomia nu este o problemă.

Producătorul anunță până la 8 ore de redare continuă, însă depinde mult de scenariu. În sensul că prin Bluetooth se va obține o anumită durată a bateriei, în timp ce prin Wi-Fi alta, la fel ca și pentru redare direct de pe card microSD sau prin Aux-In.

Eu am obținut circa 5 ore și jumătate cu redare prin Bluetooth, la un volum de circa 50 – 60%. Vă asigur că jumătate din intensitatea maximă este suficientă pentru o audiție plăcută într-un living de 20 mp.  

Preț

Boxă portabilă Creative Omni – 587 de lei pe PCgarage.ro sau 560 de lei în oferta eMAG.ro

Concluzii

Ei da, avem o boxă portabilă ce se apropie de 600 de lei. Merită? Având în vedere de câte ori am folosit cuvântul premium în acest text, aș spune că da, merită. Totuși, în cazul Creative Omni nu aș spune că am mai regăsit acel produs despre care să exclam că merită fiecare bănuț. Asta poate și fiindcă nu mă aflu printre potențialii clienți, aceia ce își permit a chletui în jur de 600 de lei pe o boxă portabilă.

Este capabilă boxa Creative Omni? Da, și încă foarte capabilă. În definitiv, singurul minus ar fi că se pierde din calitatea sunetului la 100% din volum. În rest, nimic de comentat, dar asta era probabil de așteptat la costul afișat de Creative Omni.                                                                                                                                                        

Principalele puncte pro și contra pentru boxa portabilă Creative Omni:

PRO

  • construcție de cea mai bună calitate, cu materiale și finisări de nivel înalt plus rezistență la stropi de apă conform standardului IPX4;
  • sunet foarte bun, impecabil pentru o boxă de asemenea dimensiuni;
  • volum maxim mai mult decât suficient;
  • conectivitate completă, cu Bluetooth, Wi-Fi, Aux-In, player ce recunoaște multiple formate direct de pe card microSD;
  • posibilitaea de a reda conținut din programe precum Spotify, TuneIn, TIDAL, iHeartRadio fără ca boxa să fie conectată la smartphone, ci direct prin Wi-Fi de pe internet.  

CONTRA

  • pierderi calitative și distorsiuni ale sunetului la volum maxim.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.