Cei ce citesc frecvent acest site au aflat până acum că sunt pasionat audio, că îmi face mare plăcere să ascult muzică la căști ori boxe. De aceea mă bucur mereu când am ocazia de a testa astfel de produse. Când ajung la mine boxe precum cea pe care o voi prezenta mai departe, cu atât mai bine.
Sonos Five este o boxă activă High-Fidelity despre care merită să aflați mai multe, chiar dacă vine la un preț ce o face inaccesibilă pentru mulți.
Specificații pentru boxa Sonos Five:
- 6 difuzoare: 3 x midwoofer + 3 x tweeter;
- 6 amplificatoare digitale Class-D;
- Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g, port RJ-45 Ethernet 10/100 Mbps, jack 3.5 mm Line-In;
- Funcții speciale: compatibilitate Apple AirPlay 2, control prin aplicația Sonos (Android și iOS);
- Procesor quad-core la 1.3 GHz, memorie SDRAM 512 MB, memorie internă NAND Flash de 512 MB;
- Dimensiuni: 364 x 203 x 154 mm;
- Greutate: 6.36 kg.
Design
Faptul că vorbim despre un produs premium îl remarcăm încă de la primul contact cu ambalajul. Există o cutie din carton maro ce ”găzduiește” cutia propriu-zisă. Aceasta, are un mâner pentru transport și un mecanism interesant pentru desfacere. Ghidul de pornire rapidă este atașat pe exteriorul pachetlui spre a afla imediat despre cum poți desface cutia în siguranță:
Înăuntru, boxa este așezată înntr-un locaș special, cu spumă tare, de unde nu se mișcă deloc. Mai mult, Sonos Five este ”îmbrăcată” într-o husă moale, ce o protejează suplimentar, de parcă mai era nevoie de asta. Sub boxă găsim un al doilea ghid de pornire rapidă, un pliant cu alte informații și cablul de alimentare lung de circa 2 metri.
Cablul de alimentare are la capătul ce intră în boxă o formă ce se potrivește la fix în mufa de alimentare, un detaliu ce certifică faptul că Sonos Five este un produs pentru care detaliile contează.
În rest, design simplu, fără absolut niciun element care să iasă în evidență.
Am primit două boxe pentru review, pentru a putea testa modurile Multiroom și Stereo. Așa am descoperit un detaliu extrem de interesant. Denumirea producătorului, Sonos, se scrie la fel și de la ”coadă la capăt” și astfel poți așeza boxa pe verticală cu logo-ul fie în stânga, fie în dreapta.
Asta înseamnă că, pe lângă poziția pe orizontală, Sonos Five mai poate fi așezată în alte două moduri. Pentru ca asta să fie posibil, există piciorușe de cauciuc pe trei dintre laturile boxei. Oricare ar fi poziția pe care o alegi, stabilitatea și aderența pe care o oferă piciorușele sunt excelente.
Din punct de vedere al construcției, absolut niciun reproș nu poate fi făcut. Sonos Five este fabricat la exterior dintr-o bucată de plastic ce se întinde pe nu mai puțin de cinci laturi.
Astfel, doar zona frontală este atașată cadrului, ce este extrem de solid, chiar dacă este din plastic. Acesta este de cea mai bună calitate, se simte foarte plăcut la atingere, iar dacă batem ușor cu degetul în carcasă nu apar zgomote ”a gol”. Practic, sub acest cadru din plastic este o structură ce oferă o rigiditate întregului ansamblu și, cel mai probabil, o spumă ori alt material asemănător menit să reducă la minimum rezonanțele nedorite.
Rezum acest capitol printr-o frază: te poți lega doar de aspectul acestei boxe, îți poate plăcea ori nu, dar altceva nu îi poți reproșa.
Sunet
Dacă ar fi să continui paragraful cu care am încheiat capitolul precedent, atunci aș face-o așa: construcția de cea mai bună calitate este completată de un sunet la un nivel nu similar, ci peste.
Sunt nu mai puțin de șase difuzoare în oricare dintre boxele Sonos Five. Trei sunt pe latura de jos (când boxa este așezată pe orizontală), reprezentate de midwoofere, alte trei sunt mai sus, anume tweetere. Ai putea crede că sunt prea multe într-un spațiu atât de restrâns, dar nu trebuie decât să pornești muzica prin boxă ca să descoperi de ce este în stare.
Sunetul pe care Sonos Five îl reproduce este de cea mai bună calitate. Și spun asta raportându-mă la prețul ei, ce nu este unul scăzut, cel puțin nu pentru puterea de cumpărare a majorității românilor.
Oricum ai analiza sunetul, nu prea poți găsi deficiențe. Totul este redat la o fidelitate foarte înaltă, cu o separare extrem de fină a fiecărei frecvențe.
Bass-ul nu este grav, nu iese în prim-plan. Este suficient de adânc și de bine reprezentat, dar este acolo în măsura în care trebuie. Prin această abordare este obținut un sunet clar, curat și neutru.
Pe medii, fie că vorbim despre cele din spectrul jos ori mai înalt, nimic de reproșat. Foarte clare, excelent separate. Vocea este sublim redată, auzi cele mai fine detalii, unele care nu știai că există în anumite melodii.
Pe frecvențele înalte, cel puțin la fel de bine. Sunt fine, ascuțite și ajung în ureche fix în proporția și la intensitatea care trebuie, fără a fi forțate, însă nici diminuate.
Sonos Five oferă un sunet corect, nu încearcă să intervină asupra melodiilor într-un stil propriu.
Nu sunt genuri muzicale preferate de această boxă, nimic nu-i pune probleme. Poți asculta la aceeași calitate jazz ori muzică clasică, la fel cum te poți bucura de rock ori hip-hop.
Mai este ceva de apreciat la maximum la Sonos Five. Punerea în scenă a sunetului este uimitoare. Mă refer la modul în care este împrăștiat sunetul în toată încăperea, la așa-numita ”spațialitate”. Dinamica în care undele sonore se propagă este uimitoare și trebuie să experimentezi chestia asta ca să înțelegi exact la ce mă refer.
Folosind o singură boxă Sonos Five, efectul stereo este bun. Nu-i de-a dreptul impresionant, dar este suficient de bun. Cum însă eu am primit două bucăți de Sonos Five, le-am împerecheat în modul stereo, nu prea m-a interesat modul Multiroom.
Cu două unități Sonos Five conectate în mod stereo audiția ajunge la un alt nivel. Așezate la o distanță corectă una de cealaltă (undeva la minimum 1.5 metri) ai parte de un sunet și o punere în scenă cu adevărat impresionante. Efectul stereo este dus la un alt nivel și totul capătă alte dimensiuni.
Volumul maxim este suficient de înalt pentru orice fel de audiție. Nu am găsit detalii despre puterea acestei boxe, dar pot spune că, în afară de o petrecere, nu ai nevoie de mai mult. Cu două boxe în aceeeași încăpere putem vorbi și despre susținerea unei petreceri, fără discuție.
Totuși, către volum maxim, dar numai după circa 95% din capacitate, apar mici distorsiuni. Sigur că pentru o audiție de calitate nu ai niciodată nevoie să te duci către volumul maxim, dar există mici probleme în astfel de scenarii, deci trebuiau punctate.
Conectivitate
Încă o mică problemă pentru Sonos Five aș putea găsi aici. Avem conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g și port Ethernet 10/100 Mbps pentru conectarea boxei la internet, spre a putea controla toate funcțiile via aplicație, dar nu există modul Bluetooth. Parcă merita și așa ceva această boxă. Mă gândesc la scenarii în care ai un invitat ce vrea să asculte anumite melodii de pe propriul telefon, iar conectivitatea Bluetooth ar fi reprezentat cel mai simplu mod de a face asta.
Pentru redarea de sunet din alte surse, prin contact direct cu boxa, există un jack de 3.5 mm cu funcție de Line-In.
Pe partea superioară (atunci când boxa este așezată orizontal) există și zona de control. Aici sunt marcate trei butoane, cu cel din mijloc Play / Pause, lângă care este și un LED de status. De o parte și de cealaltă a acestuia sunt butoanele de Volum + / -, iar prin swipe de la stânga la drepata ori invers poți trece la melodia următoare ori cea precedentă. Practic, pe latura de sus este o zonă capacitivă și nu doar trei butoane.
Un buton fizic, cu însemnul ”infinit”, este amplasat în zona de conectivitate, lângă portul Ethernet și jack-ul de 3.5 mm. Acesta îți permite să adaugi boxa în aplicație sau să o treci în modul Stereo, alături de o a doua boxă Sonos Five.
Sonos Five poate fi conectată la internet, iar mai apoi controlată, numai prin aplicația Sonos, disponibilă gratuit atât în Google PlayStore, cât și în Apple Play Store.
Configurarea inițială și primele setări se fac în doar câțiva pași simpli, nimic nu este complicat. Aplicația Sonos este intuitivă, facil de înțeles și parcurs, nu cred că va exista cineva care să se încurce prin interfață.
Galerie cu capturi de ecran din aplicația Sonos pentru Android:
Așa cum puteți observa în galeria de mai sus, aplicația Sonos permite integrare cu mai toate serviciile de streaming din lume. Sincer, nici un știam de multe dintre ele, le-am descoperit în această aplicație.
Sonos Five este compatibilă Alexa și Goolge Assistant, deci poate fi controlată prin intermediul comenzilor vocale date acestor asistenți. Mai mult, utilizatorii Apple trebuie să știe că Sonos Five este compatibil cu Apple AirPlay 2, astfel că putem spune că au unele avantaje.
Preț
Boxă Sonos Five – 2.500 de lei pe eMAG.ro
Concluzii
V-am spus de la bun început că Sonos Five nu este o boxă scumpă. Totuși, după ce am descoperit-o în detaliu, pot spune că nu este tocmai supra evaluată. Da, probabil că marja de profit nu-i tocmai mică, dar trebuie să înțelegem că în ceea ce privește echipamentele audio diferențele mici sunt cele care transformă un produs bun într-unul foarte bun.
Vreau să spun că o pereche de căști sau o boxă de nivel mediu nu este cu mult mai slabă ca ceva din gama premium. Doar că sunt diferențe subtile, mici plusuri ce contează pentru un pasionat, pentru un audiofil.
Poate că Sonos Five nu este chiar cea mai bună boxă activă din zona unde concurează, dar este cu siguranță o opțiune de luat în seamă, una ce poate fi recomandată fără mari rezerve.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru boxa Sonos Five:
PRO
- sunet foarte curat, de înaltă fidelitate, fiecare frecvență este fin reprodusă, cu o separare clară a fiecărui spectru;
- punere în scenă impresionantă, sunetul umple toată încăperea;
- instalarea și configurarea inițială se fac imediat, Aplicația Sonos este intuitivă și permite integrarea cu extrem de multe servicii de streaming.
CONTRA
- către volum maxim, peste 95%, apar mici distorsiuni;
- lipsește conectivitatea Bluetooth.