Deși am testat până acum zeci de produse audio, dintre care destul de multe de gaming, nu-mi aduc aminte să fi prezentat ceva similar cu sistemul de azi. Așadar, boxele de tip 2.1 Genesis Helium 610BT sunt o premieră pentru mine, iar mai departe puteți afla dacă reprezintă și o surpriză.

Specificații boxe de gaming 2.1 Genesis Helium 610BT

  • Putere: 60W RMS total, 30W subwoofer + 15w x 2 sateliți;
  • Difuzoare: 6.5 inch subwoofer, 3 inch sateliți;
  • Răspuns în frecvență: 40 – 20.000 Hz;
  • Raport semnal / zgomot: 65 dB;
  • Nivel presiune sunet: 88 dB;
  • Conectivitate: Bluetooth 4.2, 4 x RCA pe subwoofer, 2 x RCA + 3 x jack 3.5 mm pe telecomanda cu fir;
  • Lungime cabluri (aprox.): 165 cm cablu sateliți, 170 cm cablu telecomandă și 165 cm cablu alimentare subwoofer;
  • Dimensiuni (L x l x h): 26 x 25 x 25.5 cm subwoofer, 12 x 12 x 18.5 cm satelit;
  • Greutate: 3.088 grame subwoofer, 491 grame satelit.

Design

Boxe de gaming 2.1 Genesis Helium 610BT

Am primit sistemul de sunet în cutia de retail sigilată. Înăuntru, pe lângă subwoofer și cei doi sateliți, am mai găsit telecomanda pe fir, ghidul de instalare rapidă și un mic pliant cu diferite informații:

Deși sunt promovate drept boxe de gaming, nu aș spune că Genesis Helium 610BT încearcă prea tare să iasă în evidență prin elemente caracteristice. Sunt câteva tușe mai mult sau mai puțin discrete în culoarea roșie, care contrastează plăcut cu restul exteriorului, ce este complet negru.

Logo-ul Genesis apare în centrul grilelor din fața difuzoarelor, atât pe woofer, cât și pe fiecare satelit.

Mi-a plăcut că grilele sunt metalice, am apreciat construcția suficient de solidă, precum și finisările și calitatea materialelor cel puțin decente raportate la prețul produsului.

Nu am avut cum să apreciez, pe de altă parte, faptul că ceea ce vrea să pară a fi difuzoare de tip tweeter nu reprezintă mai mult de niște simple decorațiuni. Nu înțeleg de ce nu au ales ca sateliții să fie mai simpli sau măcar să pună într-adevăr tweetere acolo.

Boxe de gaming 2.1 Genesis Helium 610BT

Piciorușele pe care se spijină sateliții sunt reprezentate de bureței moi, care nu asigură cel mai bun grip. Subwoofer-ul, în schimb, propune picioare din cauciuc ce-l țin fixat la locul lui indiferent de suprafața pe care este acesta așezat.

Telecomanda cu fir nu arată tocmai rău, dar nici nu te impresionează. Este fabricată din plastic nu tocmai pretențios, iar finisările sunt mulțumitoare. Lungimea cablului este ok doar dacă vei folosi aceste boxe în compania unui desktop PC la un birou, în rest aș aprecia că este la limită.

Dacă înțelegi zona unde concurează aceste boxe, Genesis Helium 610BT nu dezamăgesc la capitolul design și calitatea constrcuției.

Sunet

Boxe de gaming 2.1 Genesis Helium 610BT

Trebuie să recunosc că nici până acum nu am înțeles exact cum ar trebui să sune un echipament audio de gaming. Bine, știu că ar trebui să aibă o ”direcționare” cât mai exactă a sunetului, o ”spațialitate” unică, dar sincer, din punctul meu de vedere, orice boxă sau pereche de căști ar fi bine să aibă astfel de atuuri.

În fine, Genesis Helium 610BT sunt promovate drept boxe de gaming, așă că o să încep analiza de aici. Am jucat câteva zeci de minute din diferite titluri și aș spune că aceste boxe se descurcă nu doar acceptabil pentru zona de preț unde concurează, ci chiar bine. Nu este nimic special, ce-i drept, dar avem parte de o experiență corectă. Acea ”direcționare” nu este cea mai precisă, iar unele suntele nu sunt excelent aduse în prim-plan.

Dacă vorbim despre reproducerea sunetului în funcție de frecvență, avem astfel:

  • bass-ul este puternic, grav, adânc, dar nu pe atât de cald, de pătrunzător pe cât mi-ar fi plăcut. Îi poți regla intensitatea din rotița de control dedicată, de pe subwoofer;
  • mediile sunt bune, curate, bine reproduse, dar nu la nivel de sistem Hi-Fi. În funcție de conținutul redat pot apărea anumite deficiențe de conturare a frecvețelor de spectru apropiat. Din această cauză genurile muzicale complicate, precum anumite melodii rock, nu sunt cel mai bine reproduse;
  • înaltele sunt cel puțin decente, fără însă a impresiona. Le distingi fără mari probleme, dar nu ies cel mai tare în evidență.

Volumul maxim aș aprecia că este în total acord cu puterea maximă specificată de producător. Iintensitatea este suficientă pentru un astfel de sistem audio, dar nu aș spune că poți da o petrecere cu aceste boxe.

La peste 85 – 90% din intensitate apar anumite distoriuni, pentru ca la volum maxim acestea să fie evidente.

Ați putea înțelege probabil că Genesis Helium 610BT nu oferă cel mai bun sunet, însă adevărul este că pentru zona de preț unde concurează nu se descurcă deloc rău. Nu vei găsi fidelitate înaltă, dar dacă asta cauți atunci va fi nevoie cu siguranță să investești mai mult. 

Conectivitate

Boxe de gaming 2.1 Genesis Helium 610BT

Nu știu dacă este neașteptat sau nu să avem conexiune Bluetooth la un sistem 2.1 de gaming, dar Genesis Helium 610BT aduce și așa ceva, iar eu consider asta o adiție mai mult decât binevenită. Într-adevăr, avem Bluetooth în versiune 4.2, deci una destul de învechită.

Pe subwoofer găsim două ieșiri de tip RCA pentru sateliți și două intrări tot RCA unde poți conecta direct o sursă de redare sau telecomanda cu fir.

Telecomanda se conectează la sursă printr-un jack de 3.5 mm. Pe această telecomandă avem ieșire de sunet și intrare AUX prin câte un jack de 3.5 mm. Tot pe telecomandă este și o rotiță pentru reglarea volumului.

Preț

Boxe de gaming 2.1 Genesis Helium 610BT – 312 lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Boxe de gaming 2.1 Genesis Helium 610BT

Una peste alta, Genesis Helium 610BT nu sunt deloc boxe rele, mai ales pentru prețul lor. Dacă înțelegi că în această zonă de cost nu ai cum să ai pretenții de Hi-Fi, atunci nu cred că poți fi dezamăgit. Nu aș recomanda aceste boxe neapărat pentru gaming, chair dacă ele așa sunt promovate, ci le-aș vedea drept o soluție de mijloc, ce se descurcă cel puțin decent în majoritatea situațiilor.

Cele mai importante punncte pro și contra pentru boxele de gaming 2.1 Genesis Helium 610BT:

PRO

  • construcție solidă, finisări și materiale cel puțin decente;
  • sunet echilibrat, bine calibrat;
  • volum maxim corect raportat la puterea anunțată.

CONTRA

  • ceea ce ar putea părea difuzoare tip tweeter pe sateliți, nu reprezintă de fapt decât niște decorațiuni inutile;
  • la peste 90% din volumul maxim apar distorsiuni evidente ale sunetului.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.