Sunt puține companii capabile să dezvolte un smartphone pe partea hardware & software. În momentul de față se află în această situație doar Apple, Google și Samsung.

Huawei era pe această lista scurtă, dar sancțiunile aduse de către Departamentul de Stat al SUA le-a afectat dezvoltarea liniei de chipset-uri Kirin. Xiaomi a încercat ceva în urmă cu câțiva ani, dar Surge S1 nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

IceUniverse este cunoscut pentru zvonurile sale ce ajung a fi confirmate. El ne spune că OPPO pregătește un procesor ce-l vom regăsi pe smartphone-urile producătorului chinez din 2024. Echipa alocată acestui proiect ar fi destul de numeroasă, semn că sunt planuri serioase la mijloc și nu doar o tatonare într-o direcție nouă.

Nu sunt cunoscut prea multe detalii. S-a mai vorbit despre această inițiativă a OPPO și că ar fi luat în calcul procesul de litografiere pe 3nm al TSMC (ce a ajuns a fi întârziat față de așteptările inițiale). Google lucrează cu Samsung pentru procesoarele aduse pe seria Pixel în generațiile curente.

În afară de Samsung ce a avut momente bune și mai puțin bune cu seria Exynos sau Huawei ce a știut să iasă în față cu Kirin-urile sale, puține companii ce s-au hazardat pe segmentul chipset au reușit să iasă cu ceva în evidență. Este un efort consistent ca și R&D, înțeleg pe de o parte de ce și-ar dori să-și pună amprenta și în procesor. GSMarena spune că și MediaTek are o inițiativă în acest sens, în a oferi partenerilor mai multă libertate în ce privește customizarea CPU-ului.

Cred că fiecare companie ce visează la chipset dezvoltat internt se gândește la Apple și la succesul înregistrat cu hardware-ul său, atât pe smartphone, cât și de curând pe notebook-uri. Este clar că avem nevoie de un plus de concurență în zona asta.

Rămâne de văzut dacă zvonul lansat de către IceUniverse se adeverește, dacă OPPO obține rezultate bune cu noul chipset și îl vom regăsi comercial pe smartphone-urile sale din 2024.

În imaginea recomandată sunt câteva detalii din ISP-ul dezvoltat de către OPPO – MariSilicon X.

Categorii: hardware

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.