Hardware

Apple și Samsung au avut o relație tensionată. Apple a apelat la Samsung pentru diferite componente, iar când Samsung a copiat elemente de design de la compania americană a început o adevărată vendeta prin tribunalele din SUA, Europa și Asia. În cele din urmă s-a ajuns la o înțelegere, iar Samsung a fost ales de Apple pentru a produce viitoarele procesoare Apple A9.

Apple a lucrat cu TSMS la ultimul său CPU, dar pe viitor se pare că dorește să stimuleze concurența și a optat să readucă colaborarea cu rivalul sud-coreean în prim plan. Concurență mai mare = prețuri mai mici. Apple preferă să nu pună toate ouăle într-un coș și joacă la două capete spre beneficiul propriu.

Samsung ar pregăti viitoarea generație denumită Apple A9 pe tehnologie de 14nm FinFET. A trebuie să fac un mic research ca să văd ce înseamnă FinFET și cu ce se diferențiază de procesoarele existente până acum. Termenul FinFET a fost folosit pentru prima dată la Universitatea Berkley din California. Nu prea are rost să intrăm în detalii, ideea este că această tehnologie permite o reducere a consumului de energie electrică și un spor de performanță. Intel livrează tehnologia FinFET din 2011 când a început a comercializa procesoarele Ivy Bridge pe 22nm, majoritatea pentru PC-uri și servere.

Samsung are o fabrică capabilă a produce aceste procesoare, în Austin / Texas / SUA, o investiție făcută din 2012, de peste 3.9 miliarde dolari. TSMC lucrează la un procesor pe 16nm FinFET, dar abia pe la sfârșitul lui 2015 l-ar avea gata din punct de vedere comercial. Apple are de lansat o generație de device-uri în 2015, iar Samsung pare a fi în avans cu procesorul său de 14nm FinFET.

Viitorul este excelent și cât de curând veți avea putere de procesare într-un smartphone cât într-un desktop PC clasic.

Sursa: GSMarena.com și ZDnet.com

Categorii: hardwaresamsung

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.