Camerele video pentru mașină, cele de tip DVR, le-am mai recomandat și cu altă ocazie. Eu folosesc aproape mereu una, mai ales atunci când mă deplasez pe distanțe lungi. Nu cred că mai este cazul să explic de ce este recomandat un astfel de gadget, cu atât mai mult în țara noastră.
Fiindcă au apărut din ce în ce mai mulți producători de astfel de dispozitive, oferta este acum largă și aveți de unde alege pentru orice buget. Performanțele sunt de obicei în strânsă corelare cu prețul, dar uneori există și derapaje grave.
Azi analizăm camera auto SKUT 700S, care la noi a venit la pachet cu un GPS Logger, adică cu un dispozitiv ce poate fi atașat opțional pentru a înregistra poziția exactă prin intermediul sateliților GPS. Există și modelul fără acest adaptor, bineînțeles că mai ieftin, cu toate că nu cu mult.
Specificații pentru SKUT 700S:
Design
Cutia în care am primit camera video SKUT 700S împreună cu dispozitivul GPS Logger a fost una albă, fără nicio altă informație pe ea. Cel mai probabil am testat un sample și nu varianta de retail. În pachet, pe lângă cameră și GPS Logger am mai găsit un adaptor cu port USB în care intră GPS Logger-ul și port Mini USB pentru alimentare, un suport cu ventuză pentru parbriz, un suport autoadeziv, încărcător pentru priză auto (cu cablu lung, de circa 3 metri) și manual de utilizare.
Sunt destule accesorii și după cum vă puteți da seama putem monta camera atât pe parbriz, prin intermediul suportului cu ventuză, cât și în alt loc cu ajutorul suportului autoadeziv. Totuși, oricare dintre acestea nu intră direct în cameră, ci într-un alt suport care se conectează apoi la cameră. Sper să vă puteți da seama despre ce vorbesc din galeria de imagini de la finalul materialului.
Camera în sine nu este una foarte compactă, dar nu o pot numi nici generoasă în dimensiuni. Până la urmă trebuie să acomodeze un ecran de 2.7 inch în diagonală. Obiectivul iese puțin în evidență, iar în stânga și drepata lui avem câte trei leduri ce ar trebui să lumineze decorul în situațiile întunecate.
Pe cameră sunt amplasate nu mai puțin de 9 butoane, inclusiv unul pentru Reset. Nu este deloc ceva grav în asta, accesarea tuturor funcțiilor prin atâtea butoane fiind mai facilă.
Din punct de vedere al construcției, atât camera în sine, cât și toate accesoriile par cam neglijent asamblate. Nu avem parte nici de finisări prea atente, iar materialele, plastic în cea mai mare parte, lasă impresia de ieftin. Așadar, capitolul construcție nu reprezintă punctul forte al lui SKUT 700S.
Utilizare și funcții
Deja v-am spus că pentru a naviga prin meniul de setări și prin funcțiile camerei SKUT 700S avem la dispoziție 9 butoane. Ele sunt amplasate pe trei laturi ale dispozitivului: sus sunt butoanele power și pentru captarea pozelor, jos avem butonul reset, iar de o parte și de alta a display-ului sunt câte 3 butoane cu diferite funcții.
Meniul este deja unul clasic pentru camerele auto pe care le-am mai testat sau deținut. În mare, sunt două zone: una ce cuprinde reglarea calității și alte setări pentru video și foto, iar cealaltă cu setări generale (limbă, dată și oră, screensaver, formatare card memorie ș.a.).
Am făcut suplimentar și două poze din manualul de utilizare din care vă puteți da seama foarte bine despre structurarea setărilor din meniu. De asemenea aveți mai multe imagini de tip screenshot cu meniul camerei SKUT 700S:
După ce ai setat totul așa cum îți convine, nu mai ai decât să montezi camera în mașină și să o alimentezi de la priza de 12V. De fiecare dată când pornești motorul, camera va primi curent și va începe automat să înregistreze. Poți alege să filmeze în buclă, salvând clipuri a câte 2, 3 sau 5 minute, iar când cardul se umple, cele mai vechi vor fi înlocuite cu cele mai recente.
În rest, nu cred că utilizarea unei camere auto va pune mari probleme oricărui utilizator, indiferent de cunoștințele în materie. La SKUT 700S totul este simplu de setat, camera se montează ușor și nu cred că vor exista surprize neplăcute.
Camera video și foto
Ajungem la ce contează poate cel mai mult. Calitatea filmării este importantă la o cameră video, nu? SKUT 700S știe să filmeze la o rezoluție maximă de 1920 x 1080 pixeli cu 30 fps. Analizând materialele pe care le-am captat cu această cameră nu sunt deloc convins că avem un senzor ce știe să filmeze nativ la 1080p. Este în mod clar o interpolare de la o rezoluție mai mică, întrucât detaliile la rezoluție Full HD nu impresionează.
Am întâlnit și mai rău este adevărat, iar în cazul lui SKUT 700S putem seta rezoluția pe HD 720p fără nicio grijă. Nu sunt diferențe notabile (aș spune chiar deloc) între aceasta și cea Full HD.
V-am zis că lângă obiectiv avem 6 leduri, câte trei pe fiecare parte laterală. Acestea pot ajuta dacă vreți să filmați sau să fotografiați în întuneric, dar nu atunci când camera este montată să înregistreze prin parbriz. Pentru că acesta va reflecta mare parte din lumină înapoi către senzor și astfel veți face mai mult rău decât bine. Oricum ar fi, clipurile video captate pe timp de noapte mi se par uneori inutilizabile. Vedeți mai jos la ce mă refer.
Am făcut și câteva poze cu SKUT 700S, asta dacă vă interesează să fotografiați cu o cameră video auto cu unghi larg. Așa cum mă așteptam, imaginile sunt distorsionate către margini.
Aveți mai jos câteva exemple despre ce știe să facă SKUT 700S în materie foto – video.
Clip video Full HD făcut ziua cu SKUT 700S
Clip video Full HD făcut noaptea cu SKUT 700S
Galerie de imagini făcute cu SKUT 700S:
Conectivitate
Pe cameră avem două porturi prin care o putem conecta la diferite dispozitive. Unul este HDMI prin intermediul căruia putem reda conținut pe ecrane cu astfel de intrare, iar al doilea este un port mini USB, pentru conectare la PC sau la o sursă de curent.
Camera în sine nu poate fi montată decât dacă îi atașăm un suport, care se cuplează cu unul dintre accesoriile din pachet ce permite fixarea pe parbriz sau în altă locație din mașină. Suportul se prinde simplu pe cameră, printr-un clips, și integrează la rândul său un port USB ce permite conectarea GPS Logger-ului și un port mini USB pentru alimentarea cu energie electrică.
Autonomie
SKUT 700S integrează o baterie de 350 mAh, care presupun că a fost montată nu neapărat pentru a folosi camera fără a fi alimentată cu curent, ci mai mult pentru a reține setările atunci când nu este legată la sursa de electricitate.
Astfel, cu acumulatorul de 350 mAh plin, SKUT 700S nu a putut filma pentru mai mult de câteva minute, maximum 10 – 15, la rezoluție Full HD, cu ecranul mereu pornit.
Preț
SKUT 700S cu GPS Logger – 679 lei pe SKUT.ro; SKUT 700S fără GPS Logger – 589 lei.
Concluzii
Văzând prețul și faptul că acum nu mai există vreo promoție, SKUT 700S nu mi se pare cea mai bună alegere. De ce spun că nu mai există promoție? Pentru că atunci când am primit camera spre review, am căutat prețul pe SKUT.ro și exista o ofertă care schimba ecuația. Nu mai rețin exact cât era reducerea, dar îmi amintesc că la acel moment nu mi s-a părut tocmai o afacere rea.
Cel mai probabil promoția va reveni și dacă aveți nevoie de o cameră care aduce în pachet nu numai o ventuză pentru parbriz, ci și un suport adeziv și care vine la pachet cu un GPS Logger, atunci SKUT 700S poate fi o alegere inspirată. Trebuie totuși să aveți ceva grijă cu ea, întrucât construcția nu mi s-a părut prea rezistentă, în totală concordanță cu calitatea plasticului utilizat.
Cele mai importante puncte pro sau contra ale camerei video auto SKUT 700S cu GPS Logger:
PRO
- pachet ce cuprinde suplimentar încă un accesoriu pentru fixare, unul autoadeziv, pe lângă cel de montare cu ventuză pe parbriz;
- modul GPS ce permite înregistrarea locației exacte a camerei și deci a mașinii;
- ecran mare și multe butoane care împreună ajută mult la navigarea prin meniu și setări.
CONTRA
- construcție modestă, cu materiale ce nu par foarte rezistente;
- calitatea filmărilor putea fi mai bună.