Digi Mobil a crescut spectaculos, într-o piață în care deja aveam trei operatori telecom: Orange, Vodafone și Telekom. Rețeta a fost simplă: costuri cu adevărat modice la abonamente, multe beneficii încorporate, telefoane mobile în rate etc.
Totuși, RCS-RDS nu din Digi Mobil își face bani pentru investiții, mai ales că în 2016 au reușit să-și refinanțeze activitatea prin obligațiuni emise în valoare de 350 milioane euro, dar și printr-un credit de 1.6 miliarde lei.
Când reușești să primești bani de la J.P. Morgan, Citibank, Deutsche Bank, ING Bank, Societe Generale, UniCredit, BT Capital Partners, Banca Transilvania, Raiffeisen trebuie să existe un fundament real, nu cred că băncile ar arunca cu niște sume fără a avea certitudine că investiția rentează.
La început de decembrie 2016, RCS-RDS a oferit acces la raporturile trimestriale și date interesante au ieșit la iveală – potrivit ZF.ro.
- rețeaua de fibră optică acoperă 4.6 milioane gospodării, Telekom se situează pe locul 2 cu 2 milioane gospodării
- toată rețeaua de fibră optică a RCS-RDS este de 77.000 km, din care 22.000 kilometri sunt legăturile interurbane;
- veniturile RCS-RDS în al treilea trimestru din 2016 – perioada iunie – septembrie 2016 s-au ridicat la 156.3 milioane euro, iar profitul operațional a atins 52.8 milioane euro.
- peste 2 milioane de abonați pe internetul fix vs aprox. 1 milion pentru al doilea competitor – Telekom, peste 3.5 milioane abonați pe serviciile TV (cablu TV + satelit).
Puterea RCS-RDS stă în TV și internetul fix, aici sunt lideri pe plan național. Încetul cu încetul și telefonia mobilă a crescut spectaculos, peste 1 milion de numere portate, peste 2 milioane de abonamente raportate prin aprilie 2016. Aș spune că au reușit să păstreze interesul și pe această piață. Au reușit în 2016 să-și extindă rețeaua 4G și pe FDD-LTE în banda de 2100 MHz, iar planurile de investiții continuă și pe 2017.
Mixul de servicii furnizat de către RCS-RDS le permite să joace puternic, de aici și ieșirea Orange din zona de confort și investițiile anunțate pe internet fix. Vodafone este cumva în stand-by, achiziția UPC a intrat pe linie moartă (se discuta la un moment dat că divizia globală a grupului ar fi fost în discuții spre a cumpăra Liberty Global, companie ce deține printre altele și UPC-ul din țara noastră).