Opinie

În fiecare săptămână apar telefoane și tablete cu raport preț / specificații atractiv. Am și avut ocazia să testez un astfel de smartphone. Cosmin Mușat scria mai zilele trecute de Elephone P7000, care cel puțin pe hârtie spunea multe. Avem și destui curajoși care și-au cumpărat telefoane complet necunoscute în țara noastră.

Din ce am citit pe forumuri, prin comentariile lăsate pe site sau prin review-urile ad-hoc puse pe internet sunt și câteva necunoscute pe care trebuie să le iei în calcul când cumperi un astfel de device. Raportul preț / specificații este atractiv, dar întotdeauna se fac concesii spre a obține un telefon cu un preț cât mai scăzut.

1. Garanție inexistentă în România;

Îl cumperi și dacă ai parte de o problemă se transformă într-o micuță cărămidă nefuncțională. Poți căuta piese pe eBay sau în alte magazine chinezești, dar cel mai probabil nu vei găsi ceea ce-ți trebuie, iar persoane capabile să monteze anumite componente nu se bagă într-o astfel de situație.

2. Probleme cu calitatea apelurilor de voce, firmware scris defectuos, Wi-Fi care se restartează din senin etc;

Telefoanele chinezești sunt mai ieftine și pentru că sunt testate mult mai puțin decât modelele ce provin de la companiile A-list. Se face un R&D pe genunchi și asta se vede de multe ori. Apropo, R&D = Research & Development. De aceea și apar mult mai multe probleme. Cred că dacă s-ar face un raport TUV în genul celui făcut în Germania pentru automobile, dar aplicat pe telefoane mobile, s-ar obține niște valori înfricoșătoare la telefoanele chinezești no name.

Experiența pe partea de apeluri de voce nu este la îndemâna oricui. V-aș recomanda să folosiți orice smartphone Xiaomi și să treceți pe un telefon concurent de la Samsung, veți remarca diferențe majore.

3. Design cu multe scăpări și asamblare defectuoasă;

Mai ales în categoria telefoanelor cu preț de sub 150 – 200 dolari. Sunt tot felul de elemente lucioase, capace care scot sunete ciudate când sunt îmbinate, fragilitate maximă. Mă rog, nici unele telefoane de firmă nu stau bine la acest capitol. Măcar nu te oftici că ai plătit 1000 – 1500 – 2000 lei pe smartphone și în câteva luni s-a cojit.

4. Fiabilitate scăzută;

Îl cumperi, îl folosești câteva luni și pică placa de bază sau vreo altă componentă. Se oprește din senin și nu reușești să-l mai pornești etc. Măcar la un telefon importat pe canal oficial poți să aplici punctul 1.

5. Autonomie dezastruoasă, mai ales când telefonul se conectează prin 3G;

Bateria pe hârtie are 2 – 3000 mAh, dar în realitate oferă la jumătate față din cât se promite sau sunt celule de proastă calitate care se descarcă rapid.

În contextul celor spuse mai sus mi-aș permite să vă recomand a nu achiziționa telefoane chinezești necunoscute, mă refer la cele puse la precomandă. Pur și simplu, nu știi ce cumperi, o veritabilă loterie. Așteptați să debuteze comercial, vedeți ce materiale de tip review apar pe site-urile de specialitate sau pe YouTube, citiți opiniile celor care le-au achiziționat și după ce faceți această informare decideți dacă merită sau nu să-l cumpărați.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.