Compania ce a pus bazele apariției plăcilor audio dedicate PC-urilor nu avea cum să nu aibă la această oră în ofertă căști de tip TWS – True Wireless Stereo. Creative Outlier Air Sports a reușit, ca mai toate produsele pe care le-am testat de la acest producător, să dovedească o foarte bună valoare pentru banii ceruți. Mai simplu spus, primești mult pentru prețul afișat. Cât de mult și care sunt și punctele mai slabe, vedem pe parcurs. Deocamdată parcurgem caracteristicile tehnice de bază.

Specificații pentru căștile Creative Outlier Air Sports

  • Difuzor de 5.6 mm cu diafragmă din graphene;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20.000 Hz;
  • Conectivitate: Bluetooth 5.0 cu A2DP, AVRCP, HFP și USB Type-C pe carcasă; 
  • Suport codec Qualcomm aptX, AAc și SBC;
  • Baterii integrate de câte 60 mAh ce asigură până la 10 de ore de redare, carcasa integrează baterie de 380 mAh ce asigură minimum 2 încărcări complete ale bateriilor căștilor;
  • Microfoane omni-direcționale integrate pe fiecare cască, răspuns în frecvență 100 – 10.000 Hz, sensibilitate -42 dBv / Pa; 
  • Greutate de 2 x 5 grame căști, 54 grame carcasă.

Review video

Design

Creative Outlier Air Sports

Produsul de test a venit în cutia de retail sigiliată. Înăuntru, căștie sunt aranjate în câte un locaș separat, carcasa are și ea locul ei, mai jos de acestea găsim o punguță cu două perechi suplimentare de dopuri, o husă, un cablu USB Type-C – USB, ghid de pornire rapidă, certificat de garanție și un pliant cu diferite informații de reglementare și securitate:

Înainte de analiza căștilor să vedem accesoriile. Dopurile din silicon sunt în total 3 perechi: cea măsura M este gata montată pe căști, separat le mai găsim pe cele S și L.

Husa poate fi purtată la curea sau chiar la încheietură, fiindcă este ușor elastică, ca din neopren. Prezintă un buzunar exterior din plasă în care introduci carcasa sau direct căștile.

Carcasa este fabricată în bună parte din metal, un aluminiu ce are o culoare gri închis, cu ușoare reflexii violet. Denumirea producătorului este scrisă pe una din fețe într-o nunață de portocaliu.

Carcasa se deschide precum un sertar. Partea în care împingem spre a deschide acest sertar are un logo pe ea, în aceeași nuanță de portocaliu, în timp ce latura ce iese în afară prezintă portul USB Type-C pentru încărcarea bateriei și 4 LED-uri.

Două dintre LED-uri dau informații despre încărcarea fiecărei căști, unul arată statusul gradului de încărcare a bateriei carcasei (în funcție de culoarea în care luminează poți deduce cam câtă energie mai este stocată), iar ultimul LED se aprinde când carcasa se încarcă de la priză.

Căștile se fixează bine în carcasă și stau la locul locul prin intermediul unor magneți. Astfel, dacă desfaci carcasa cu susul în jos, căștile nu cad din locul lor.

Căștile Creative Outlier Air Sports au dimensiuni mici, așa cum te aștepți de la o pereche tip TWS. Au o formă ceva mai neconvențională, să zic așa. Sunt destul de ascuțite către partea ce întră în ureche, iar asta le face un pic mai dificil de fixat bine.

Pentru mine a fost nevoie de cel mai mare set de dopuri, iar faptul că acestea au și ele o formă atipică înseamnă că nu vei putea folosi alt tip de astfel de accesorii. 

Găsirea celei mai bune poziții în fiecare ureche mi s-a părut destul de greoaie, cu siguranță mi-a luat cel mai mult timp dintre toate căștile de tip in-ear, fie ele cu fir sau fără. Ideea cu căștile intra-auriculare este că pentru a primi sunetul clar, fix acela pe care îl pot reda căștile, poziționarea lor în ureche este foarte importantă, la fel ca folosirea dopurilor adecvate.

După câteva minute de împins, tras și rotit am înțeles care este cea mai bună poziție pentru fiecare ureche. Foate important de precizat este că fiecare utilizator are o formă a urechii unică, unii s-ar putea să găsească imediat poziția bună, la alții, precum a fost și cazul meu, s-ar putea să dureze mai mult.

În fine, după ce am găsit modul cel mai bun de purtare și după ce m-am obișnuit să le introduc în poziția bună rapid, am analizat confortul la purtare. Ei bine, căștile sunt foarte ușoare și se așează destul de bine în canalul auditiv. Nu s-au mișcat mai deloc oricum și oricât de brusc am mișcat capul și s-au dovedit confortabile. Nu sunt cele mai confortabile pe care le-am încercat și aș spune că, deși nu devin neapărat incomode, începi să le simți în ureche după circa o oră de purtare continuă. Fiind vorba despre căști in-ear situația poate să difere în funcție de utilizator.

Pe cât de mici sunt aceste căști, pe atât de multe elemente încorporează. Creative Outlier Air Sports vin cu 2 contatcte pentru încărcare, între care vedem și bucata de metal ce se prinde de magnetul carcasei. Mergem către exterior unde este perforația pentru microfon, pentru ca mai departe, cumva pe lateral, să vedem logoul Creative, cu aceeași nuanță portocalie întâlnită și pe carcasă.

Pe partea ce rămâne la vedere când căștile sunt în ureche există câte o bandă cu iluminare LED, ce se poate aprinde în albastru sau roșu. În interiorul cercului descris de LED este un buton fizic de control al anumitor funcții. 

Din păcate, deși apreciez mai mult un buton fizic în locul unuia capacitiv la o pereche de astfel de căști, nu mi-a plăcut deloc cât de tare trebuie să apeși acest buton. Practic, clicul se face foarte greu, butonul este cu adevărat rigid, iar pentru a-l apăsa trebuie să împingi foarte tare casca în ureche. Păcat.

Mai vreau să spun aici despre Creative Outlier Air Sports că sunt rezistente la stropi de lichid, conform cu standardul IPX5. Asta înseamnă că transpirația sau picăturile de ploaie nu vor cauza, dar în același timp înseamnă și că nu vor rezista la imersie.

Calitatea de fabricație, atât pentru carcasă, cât și pentru căști, este bună. Nimic spectaculos pentru calitatea materialelor (poate doar metalul carcasei să atragă), dar absolut nimic deranjant. Finisările și asamblarea sunt bune, realizate cel puțin corect raportat la preț.

Sunet

Creative Outlier Air Sports

Creative Outlier Air Sports nu aduc anulare activă a zgomotelor de fond, precum Sony WF-1000XM3. Singurul mod prin care aceste căști țin departe sunetele externe este unul pasiv, dat de forma carcasei și eficiența dopurilor.

Fără ca muzica să cânte în căști, izolarea este de nivel mediu, auzi ce-i în jurul tău, dar nu perfect. Odată ce sunetele sunt redate, nu mai auzi mai nimic din afară, chiar și dacă volumul din căști nu este mai mare de 30%. Până la urmă asta se întâmplă cu aproape orice căști de tip in-ear.

Trecem la calitatea sunetului. Fără să-și fi dorit sau să anunțe ceva spectaculos, precum Hi-Res, Creative Outlier Air Sports fac o figură frumoasă.

Dinamica este bună, separarea stereo chiar surprinzătoare. Definiția nu te dă pe spate, dar în nici un caz nu reprezintă o problemă. Sunetul este echilibrat, frecvențele foarte bine separate, fiecare instrument este clar.

Semnătura este una axată pe bass, dar nu atât cât să numesc aceste căști drept unele bass heavy. Sunt niște căști ce preferă stilurile pop, dance, club, hip-hop, R&B ș.a.m.d., deși, repet, bass-ul nu este chiar atât de tare scos în evidență, ci doar cât să fie pe placul celor ce preferă stilurile menționate. Bass-ul este suficient de curat, destul de adânc pentru o pereche de căști in-ear, un bass plăcut, cald.

Frecvențele medii sunt cele mai bune. Indiferent că vorbim despre cele din spectrul jos sau înalt, mediile sunt cu adevărat clare. Chitara sau vocea, indiferent de timbru, sunt perfect redate, echilibrate și naturale.

Frecvențele înalte sunt cam cele mai slabe, dar asta nu le clasifică drept unele rele. Doar că mi-ar fi plăcut să fie ceva mai ascuțite, mai pătrunzătoare. Sunt cumva lăsate în umbră, trebuie să fii ceva mai atent să le percepi. În rest, sunt destul de bune, dar nimic impresionant. Eu sunt și mai pretențios cu înaltele, îmi plac difuzoarele ce reușesc să performeze în acest spectru.

Volumul maxim este surprinzător de înalt. Nu-i cu adevărat asurzitor, dar cu siguranță puțini vor fi cei ce-și vor dori mai mult. Iar aceia ar trebui să se uite la alt tip de căști și nu TWS, fiindcă până acum nu am întâlnit unele care să performeze cu adevărat la partea de volum maxim.

Per total, sunetul oferit de Creative Outlier Air Sports este echilibrat, curat, bun, chiar foarte bun raportat la prețul și celelalte specificații ale căștilor.

Să vorbim aici și despre microfoane. Da, microfoane, fiindcă este câte unul pentru fiecare cască. Le poți folosi pe amândouă, inclusiv în convorbiri telefonice, sau doar pe unul, atunci când porți o singură cască.

Microfoanele sunt foarte sensibile. Preiau vocea ta perfect, cu adevărat tare și clar, dar preiau aproape în aceeași măsură și vocea unei alte persoane aflată și la mai bine de 1 metru depărtare. Chiar și sunete din afara casei atunci când ești înăuntru sunt captate, așa că o convorbire telefonică când ești pe stradă sau într-un local va fi ceva mai greu de purtat, fiindcă microfoanele, deși foarte bune, preiau cam totul din jurul lor.

Conectivitate

Creative Outlier Air Sports

Aici Creative Outlier Air Sports nu vin cu NFC sau altceva, dar sunt compatibile cu un standard important petru calitatea sunetului. Mă refer la Qualcomm aptX, un codec pentru sunet HD, să- zicem. Nu Hi-Res, ci HD. Oricum, diferența între căști wireless cu aptX și fără este evidentă și eu nu cred că aș putea să mă întorc la căști cu Bluetooth fără aptX după ce am folosit Creative Outlier Air Sports. Da, pentru mine chiar atât de mare este diferența.

În rest, Bluetooth 5.0 este în cazul acestor căști compatibil și A2DP (adică Wireless Stereo Bluetooth), dar și AVRCP (Bluetooth Remote Control).

Creative Outlier Air Sports pot fi folosite ambele, dar poți folosi și doar o cască. În orcie caz, la prima conexiune trebuie să alegi care dintre căști va fi cea principală – Left sau Right. Apoi cealaltă se va conecta la cea principală. Pentru a schimba ordinea, trebuie să o pui în carcasă pe cea principală, cea secundară luându-i automat locul.

Ce poți controla prin apăsarea butoanelor de pe căști? Două apăsaări pe casca stângă trec la melodia anterioară, în timp ce aceeași acțiune dată căștii drepte trece la melodia următoare. Ții apăsat mai mult de o secundă pe casca stângă și dai volumul mai încet, în timp ce de pe casca dreaptă ridici volumul. O singură apăsare pe oricare dintre căști pune Play sau Pause dacă ești în player-ul audio și răspunde sau închide un apel. O apăsare lungă respinge un apel ce intră. Două apăsări ale oricărui buton (stânga sau dreapta) atunci când nu este redată muzică activează asistentul Google sau Siri.

Portul USB Type-C de pe carcasă permite doar încărcarea bateriei.

Autonomie

Creative Outlier Air Sports

Aici este un capitol unde Creative Outlier Air Sports chiar impresionează. Sunt date până la 10 ore de redare cu o baterie încărcată a căștilor plus două încărcări adiționale complete prin intermediul carcasei. Așadar, până la 30 de ore de redare fără a fi nevoie de o priză sau o baterie externă.

Am testat promisiunile Creative și fără niciun dubiu nu numai că se pot atinge cele 10 ore, dar chiar se pot depăși bine. Eu am prins minim un pic sub 8 ore (cu volumul la peste 75 – 80%), dar maxim au fost aproape 12 ore (volum undeva la 30%). Diferența este dată clar de volumul la care se ascultă, dar și de genul melodiilor. Cele soft se înțeleg mai bine cu autonomia, în timp ce unele bass heavy vor descărca mai repede acumulatorul.

O încărcare completă a bateriilor goale ale căștilor durează ceva mai mult de o oră, iar încărcarea bateriei carcasei împreună cu bateriile căștilor durează spre 2 ore. 

Preț

Căști wireless in-ear Creative Outlier Air Sports – 354 lei pe Cel.ro

Concluzii

Creative Outlier Air Sports

Nu știu dacă Creative Outlier Air Sports sunt cele mai bune căști TWS la circa 350 de lei, că nu le-am testat pe toate din zona asta de preț. Știu însă că eu, acum că le-am avut pe mână (sau mai bine zis în urechi) le-aș cumpăra fără doar și poate.

Ca de obicei până acum, cei de la Creative au reușit să propună un produs echilibrat, cu multe părți bune și doar câteva mai slabe. Până la urmă depinde de fiecare ce poate accepta și ce nu de la o astfel de pereche de căști, eu pun la sfârșit cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile Creative Outlier Air Sports:

PRO

  • autonomie chiar și de peste 10 ore la o singură încărcare și de peste 30 de ore cu 2 încărcări suplimentare prin carcasă;
  • sunet de bună calitate, echilibrat, cu frecvențe medii excelente și bass plăcut, ce iese ușor în evidență;
  • volum maxim mai mult decât suficient pentru o astfel de pereche de căști;
  • conectivitate Bluetooth 5.0 cu suport Qualcomm aptX;
  • rezistență la stropi de lichide conform IPX5;
  • control al funcțiilor de bază prin butoane pe căști plus LED-uri ce oferă informați de status.

CONTRA

  • butoanele de pe căști sunt prea rigide, trebuie apăsate cu prea multă putere;
  • găsirea unei poziții bune în ureche se poate dovedi dificilă, iar confortul la purtare nu este cel mai bun din ce am testat (nu sunt incomode, iar în funcție de utilizator pot fi diferențe de percepție).