Creative este o companie cunoscută în special pentru plăcile lor de sunet, fiind în fapt inventatorii acestor produse electronice destinate PC-urilor. Așa că au ceva experiență pe partea de sunet, experiență pe care încearcă acum să o folosească în dezvoltarea altor produse.

Iar pentru că sectorul de gaming este în continuă creștere, Creative a decis să creeze o divizie distinctă pentru această nișă. Astfel a apărut Sound BlasterX, așa că oriunde veți vedea această denumire veți ști că se referă la produse de gaming.

Căștile Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition reprezintă ediția revizuită a BlasterX H5. Cum nu am testat versiunea inițială H5, nu am cum să fac comparații, așa că nu-mi rămâne decât să prezint pe larg cum se comportă varianta Tournament Edition.

Specificații pentru căștile de gaming Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition

  • Difuzor magnet neodim FullSpectrum de 50 mm;
  • Răspuns în frecvență: 20 Hz – 20 kHz;
  • Impedanță: 32 ohm;
  • Sensibilitate difuzor: 118 dB @ 1kHz;
  • Conectivitate: jack combo (audio in + microfon) de 3.5 mm, adaptor separare jack audio in și microfon, jack de 3.5 mm pentru intrare microfon;
  • Microfon detașabil cu noise canceling, răspuns în frecvență 100 – 15 kHz, sensibilitate -40 dB @ 1 kHz;
  • Greutate de 271 grame fără microfon, 281 grame cu microfon.

Design

Cutia în care găsim căștile de gaming Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition mai conține și microfonul detașabil, un cablu jack de 3.5 mm la jack de 3.5 mm, cu patru contacte la ambele capete (suportă sunetul stereo din difuzoare și pe cel mono al microfonului), un cablu ce face trecerea de la jack de 3.5 mm cu 4 contacte la două jack-uri de 3.5 mm (unul pentru difuzoare și unul pentru microfon), câteva pliante cu diferite informații și certificatul de garanție. Mai există și un săculeț cu Silica Gel ce protejează interiorul cutiei de umiditate:

Primul contact cu Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition m-a dus inevitabil cu gândul la căștile HyperX Cloud Alpha. Nu doar design-ul este asemănător, dar și construcția și materialele folosite sunt apropiate ca percepție. Iar aceste asemănări nu fac niciun rău produsului Creative, ba din contră, mă obligă să-l apreciez cel puțin la fel de mult precum am făcut-o în cazul căștilor HyperX.

Totul este de cea mai bună calitate, de la metalul folosit la fabricarea cupelor și a prinderilor acestora, la plasticul și pielea sintetică, până la buretele de sub aceasta. Finisările sunt foarte atent executate, iar construcția generală lasă impresia de lucru extrem de solid și durabil în timp.

Atât cablul, cât și microfonul sunt detașabile. În plus, ambele fire din pachet sunt ranforsate cu fibră textilă la exterior, care le face să pară rezistente la uzură.

În ceea ce privește confortul la purtare, Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition se prezintă din nou foarte bine. Buretele moale din spatele pielii sintetice fine de pe cupele se așează pe cap, acoperind în totalitate urechile. Nici după ore bune de purtare nu apare disconfortul, singura mică nemulțumire poate veni din cauza faptului că, mai ales în spațiile călduroase și pentru că urechile nu respiră, poți transpira ușor sub zona acoperită de cupe.

Modurile de reglare sunt reprezentate de rotirea cupelor în jurul unei singure axe și de ajustarea lungimii benzii ce se așează pe cap. Nici nu este nevoie de mai mult pentru găsirea poziției confortabile de purtare, dar este insuficient pentru a asigura un transport mai ușor, când este de dorit o a doua axă pe care cupele să se rotească, pentru a le permite să fie pliate:

Sunet

Fiind produse de gaming, Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition au fost testate în primul rând spre a vedea cum se descurcă în jocuri. Aici, am observat că frecvențele ce ies imediat în evidență sunt cele joase. Fie că vorbim despre bass ori despre zona de jos a mediilor, acesta este spectrul ce pune stăpânire pe sunetul general. Înaltele nu sunt rele deloc, fiind doar puse în plan secund.

Astfel, se creează o dinamică mai accentuată, scenele de acțiune devin și mai antrenante. Senzația de spațialitate este bine reprezentată, efectul stereo bine definit, realizezi imediat când un sunet vine din stânga, dreapta, ori din centru.

Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition se recomandă a fi căștile oficiale pentru jocul Final Fantasy XV Windows Edition, așa că le-am testat în compania acestuia. Sigur că nu aveau cum să fie prost optimizate pentru acest titlu, așa că nu am de ce mă plânge.

Pentru alte optimizări puteți descărca gratuit de pe site-ul Creative software-ul Sound BlasterX Acoustic Engine Lite. Acolo selectați modelul de căști BlasterX H5 și aveți la dispoziție mai multe preseturi pentru diferite tipuri de jocuri. La fiecare tip aveți și câte trei jocuri pentru care au fost făcute optimizările necesare:

Galerie cu capturi de ecran din aplicația Creative Sound BlasterX Acoustic Engine Lite:

Ce trebuie să reținem despre sunetul oferit în jocuri de către Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition: este foarte bun, cu o distribuție a frecevnțelor orientată către zona joasă. Nu dusă la extreme, doar că ușor sesizabilă. Bass-ul este bun, dar totuși nu perfect, nu atât de adânc precum am văzut la alte căști.

Pe partea de muzică se păstrează același caracter. De preferat sunt genurile muzicale dinamice și mai puțin cele soft, precum jazz, clasic ori instrumental.

Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition reușesc să ofere o izolare pasivă de nivel mediu față de zgomotele exterioare. Nu te țin complet izolat, dar nici nu te va deranja cel mai mic sunet venit din afara cupelor.

Volumul maxim oferit de căști depinde mult și de placa de sunet. Cu cea on board a multor PC-uri nu vei primi maximul a ceea ce pot Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition. Oricum este mai mult decât suficient, dar în compania unei plăci de sunet precum Creative Sound Blaster R3 îți va fi greu să asculți la maximum mai mult de câteva secunde. Iar atunci o vei face doar de test și vei observa că la peste 85 – 90% din capacitate apare și o ușoară distorsiune.

Microfonul detașabil se laudă cu tehnologie de anulare a zgomotelor de fond. La fel cum am întâlnit la toate căștile ce anunță o astfel de caracteristică, nici în cazul Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition nu am sesizat o mare diferență în plus făcută de această tehnologie. Apăsarea butoanelor tastaturii ori click-ul mausului nu sunt chair atât de evidente, dar rămân ușor perceptibile.

Nici sensibilitatea microfonului nu este de lăudat. Oricât de aproape de gură a-i poziționa microfonul tot trebuie să ridici ușor vocea spre a te face bine auzit. Nu cred că-i deloc grozav să strigi la partenerii de joc atunci când în casa ta mai sunt și alte persoane, așa că o sensibilitatea mai mare a microfonului era clar de preferat.

O ultimă parte negativă a căștilor este dată de zgomotul făcut la frecarea firului ce intră în cupa dreaptă. Acesta este dus direct în cască la orice atingere a cablului cu hainele (în zona umărului ori a pieptului). Nu chiar atât de evident precum am găsit la ASUS ROS Strix Fusion 300, dar totuși deranjant.

Una peste alta, Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition reușeșsc să ofere un sunet foarte bun. În clasa de preț în care se încadrează aș spune că este cam la acelașți nivel cu concurența, diferențele fiind minime. Depinde de fiecare ce-și dorește cu prioritate.

Conectivitate

Nu avem prea multe de spus aici. Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition sunt prevăzute cu două jack-uri de 3.5 mm pe cupa stângă. Într-unul intră mufa dedicată cu 4 contacte, iar în celălalt microfonul detașabil.

În cutia de retail primim, așa cum am mai spus, un cablul combo cu jack de 3.5 mm cu 4 contatcte la ambele capete, dar și un fir prelungitor ce face trecerea de la jack cu 4 contatce la două jack-uri ce separă sunetul din difuzoare de cel din microfon.

Pe firul principal există și un modul de comandă ce permite reglarea volumului, dar care prezintă și un buton de activare / dezactivare a microfonului, precum și un buton Play / Pause sau care permite preluarea unui apel atunci când căștile sunt conectate la un telefon mobil.

Trebuie menționat aici că Sound BlasterX H5 Tournament Edition sunt compatibile cu PC, Mac, Xbox 360, Xbox One și Play Station 4, dar și cu alte dispozitive ce oferă la ieșire jack de 3.5 mm, precum telefoanele mobile.

Preț

Căști gaming Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition – 322 lei la PCGarage.ro, cu promoție la data publicării review-ului. Astfel prețul a fost redus cu 30% față de cel inițial de 460 de lei.

Concluzii

Era gata să fiu ceva mai exigent față de Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition, dar am găsit acest preț cu reducere de 30%. Iar la puțin peste 300 de lei nu am cum să nu recomand aceste căști de gaming. Dacă la costul inițial erau și alte alternative, la cel cu promoție nu prea mai am ce comenta.

Primești o perehce de căști extrem de bine fabricate, cu materiale de cea mai bună calitate. Sunt comode chiar și pe periaode lungi de timp și, cel mai important, oferă un sunet foarte bun, ce pune accent pe spectrul de frecvențe joase, pe care le scoate mereu în evidență.

Singurele minusuri pe care le-am găsit sunt acelea pe care le-am trecut la puncte contra, până acolo puteți parcurge și cele mai importante elemente pro ale căștilor de gaming Creative Sound BlasterX H5 Tournament Edition.

PRO

  • foarte bine fabricate, căștile sunt rezistente și finisate atent cu materiale de calitate;
  • sunet foarte bun, cu frecvențele joase aduse în prim-plan;
  • comode și pe perioade lungi de purtare;
  • cu promoția ce taie 30% din prețul inițial (valabilă la data publicării review-ului) se transformă într-un veritabil best buy.

CONTRA

  • microfonul se laudă cu tehnologie de atenuare a zgomotului de fond, dar nu oferă prea multe din această direcție și nici nu este suficient de sensibil spre a prelua volumul scăzut al vocii, fiind nevoie să ridici glasul spre a te face clar auzit;
  • atingerea cablului de hainele utilizatorului transmite în cupa stângă zgomotul de frecare.