După ce am văzut la lucru tot ce mai înseamnă căști INZONE de tip over-ear din gama actuală, mai exact modelele H9 WH-G900N, H7 WH-G700 și H3 MDR-G300, a sosit rândul și celor mai echilibrate dintre toate, dacă mă pot antepronunța. Vedem mai departe Sony INZONE H5 WH-G500, căști de gaming cu conexiune wireless care nu aș spune că se limitează strict la caracteristici de bază, ci care nu vin la pachet cu fel de fel de funcții puse acolo doar pentru a da bine în lista cu specificații. Practic, căști pe care le cumperi fiindcă ai nevoie de unele de gaming fără fir, cu microfon integrat și care vin de la o companie de încredere. Uite că se poate spune că am pus concluziile în introducere, cumva total anapoda, dar veți vedea că Sony INZONE H5 WH-G500 merită ceva mai multă atenție de atât.

Specificații pentru căștile de gaming Sony INZONE H5 WH-G500

Date tehnice

Căști gaming
Sony INZONE H5 WH-G500
Difuzor40mm
Răspuns în frecvență5 - 20.000 Hz
Impedanță21 ohm (1 kHz)
Sensibilitate89 dB/mW
ConectivitateRF 2.5 GHz, jack de 3.5 mm cu 4 contacte (tip TRRS), USB-C (pentru încărcare baterie integrată)
AutonomieMaxim 28 de ore, încărcare rapidă - 10 minute pentru 3 ore de folosire
Greutateaproximativ 260 grame

Pachet, design și construcție

Casti gaming Sony INZONE H5 WH-G500

🔺Solide și confrtabile, căștile sunt însă realizate la exterior doar din plastic, ceea ce nu este tocmai în acord cu prețul la care sunt propuse.

Ca în fiecare caz când am prezentat căști INZONE și de această dată le-am primit în pachetul sigilat. Vorbim despre un ambalaj exterior, sub care apare cutia principală, să-i zic. Aici, sunt așezate atât căștile și adaptorul wireless pe USB-A, cât și cablul USB-C la USB-A (pentru încărcarea bateriei încorporate), cablul cu jack-uri de 3.5 mm la ambele capete, câteva abțibilduri Sony și INZONE și mai multe pliante, cu diferite informații:

Dintre accesorii, dongle-ul pentru conexiunea wireless este cel mai important din punctul meu de vedere.

Este de dimensiunea unui stick USB-A clasic, pe una dintre fețe apare denumirea „Sony”, pe o laterală butonul de tip slider ce face trecerea între modurile PC și PS5, iar la capăt (opus mufei USB-A) este un LED de status, cu formă dreptunghiulară cu colțurile rotunjite, ce se aprinde alb.

Cablul cu jack-uri de 3.5 mm de tip TRRS la ambele capete, are o lungime de circa 155 cm. Unul dintre jack-uri este la unghi de 90 de grade, iar cablul este subțire, dar nu mi se pare fragil. 

Căștile în sine, vor fi greu de deosebit de modelul H3 din seria INZONE. Sunt doar detalii care vor da în „vileag” fiecare model, iar aici aș spune că Sony a luat o decizie care poate părea controversată. Adică, fie că ai căști INZONE H3, fie că sunt INZONE H5, cu greu cineva va putea observa. Pe de altă parte, nu cred că asta contează.

În fine, nu mai discut pe marginea designului efectiv, îl puteți desluși lejer din fotografiile de mai sus, aici mai bine spun cum am perceput eu căștile Sony INZONE H5 WH-G500. Ei bine, nu aș aprecia că sunt cumva pretențioase pe partea de materiale utilizate. Este plastic mat, ușor rugos, mai peste tot. 

Construcția este de bună calitate, nimic nu pare lăsat la voia întâmplării, finisările atente. Din partea mea, INZONE H5 WH-G500 par a rezista bine în timp, capitol la care oricum Sony are o bună reputație și probabil datorită acestui fapt mi-au lăsat și aceste căști o astfel de impresie.

Microfonul atașat căștilor este de tip rabatabil. Prin acest mecanism se și activează microfonul. Ridicat, va fi complet oprit fizic, printr-un switch mecanic. Brațul este flexibil și permite o ajustare suficient de largă cât să găsești poziția optimă.

În ceea ce privește confortul la purtare, numai de bine. Burete moale și care se mulează perfect pe zona din capului din jurul urechilor este îmbrăcat în material textil fin. Zona care se așează pe cap de pe banda ce unește cupele este acoperită cu piele ecologică și aceasta foarte fină, sub care este tot un burete moale.

Sony INZONE H5 WH-G500 nu pun mai deloc presiune pe zona din jurul urechilor, acolo abia dacă strâng ușor, foarte ușor. Greutatea căștilor este susținută mai degrabă de banda de pe cap, iar asta aduce un confort excelent la purtare, mai ales că greutatea nu este deloc una ridicată. 

În fapt, am purtat aceste căști și pentru mai bine de 3 ore continuu și nu am simțit nici cel mai mic disconfort. Nici măcar urechile nu mi s-au încălzit, asta fiindcă pot spune că aerul poate circula puțin, puțin, fiindcă materialul textil care îmbracă burete cupelor permite așa ceva. 

Sunet

🔺Opțiunile pentru ajustarea sunetului din aplicația INZONE Hub nu sunt cele mai extinse.

Unul dintre principalele puncte de atracție pentru căștile Sony INZONE H5 WH-G500 ține de suportul pentru sunet de tip spațial la 360 de grade. Este o caracteristică ce se activează, să zicem, doar cu conținut compatibil, în format 360 Spatial Sound. Asta nu înseamnă că spațialitatea creată de aceste căști nu este una extinsă și în mod standard, doar că este vorba mai degrabă despre o emulare pe care o realizează DAC-ul intern din căști, ajutat evident și de un software care să pună în valoare cât mai bine această funcție.

În fine, din ce am ascultat eu, atât ca muzică, cât și în filme și jocuri, Sony INZONE H5 WH-G500 face o bună impresie pe partea de spațialitate. De fapt, aș spune că aici este marele atu al acestor căști: modul în care „împrăștie” fiecare sunet dintr-un întreg cumva către zone diferite. Este o caracteristică ce te ajută evident în jocuri, acolo unde direcționarea oricărui sunet este foarte exactă.

Calitatea audio la modul general este bună. Spun doar bună și nu mai mult de atât, fiindcă Sony INZONE H5 WH-G500 nu sunt căști ieftine. OK, nici foarte scumpe nu sunt, undeva de tip mid-range. Doar că, pentru prețul lor consider că se putea mai bine.

Claritatea este corectă, frecvențele sunt bine separate, totuși nimic Hi-Res, să zic așa. Pe zona mediilor avem cea mai bună reprezentare, dar asta reușesc inclusiv căști care costă la jumătate.

Bass-ul este deja tipic Sony, puternic, adus în față, dar care pare pe alocuri ușor forțat, cumva artificial. Nu este nimic grav, iar dacă preferi o abordare mai plată ca bass poți face ajustări din egalizatorul din aplicația INZONE Hub. Apropo de aceasta, iată câteva capturi din ecran din ediția pentru Windows 11:

Revenind la calitatea sunetului, așa cum am spus mediile sunt cel mai bine definite, în timp ce înaltele sunt acolo, dar fără a ieși cu ceva în evidență. ba chiar, uneori nu sunt cel mai corect reproduse, sunt lăsate în umbră să zic așa.

Una peste alta, grație spațialității excelente și a unui bass pregnant, căștile Sony INZONE H5 WH-G500 vor fi cu siguranță pe placul multora, dar nu aș spune că reprezintă cea mai bună opțiune pentru cei care caută un sunet cât mai natural.

Ca volum, atunci când căștile sunt conectate wireless prin adaptorul RF, acesta nu este uriaș. Pentru mine este suficient la 100%, dar nu mi s-a părut ceva ce nu aș putea suporta. Iar aici eu sunt ceva mai sensibil, în sensul că la majoritatea căștilor urc intensitatea la maxim doar pentru scurte momente, de test, apoi sunt nevoit să scad volumul rapid. Am o sensibilitate, care însă la Sony INZONE H5 WH-G500 nu s-a manifestat, am putut să „duc” minute bune redarea audio la maximum, fiindcă volumul nu este un punct forte. Suficient da, dar unora li se va părea fără discuție prea puțin.

Pe de altă parte, dacă vei conecta căștile Sony INZONE H5 WH-G500 prin cablu la o placă audio, oricare va fi ea, vei avea o surpriză majoră. Volumul maxim este uriaș, atât timp cât și DAC-ul extern poate genera așa ceva. Din partea mea, de pe la 80% nu prea am mai găsit rostul să urc volumul. Este adevărat că tot de pe acolo apar și distorsiuni evidente, pentru ca la 100% să fie deja deranjante, calitatea scade vertiginos de la 90% în sus.

Ca izolare fonică, nu avem nimic activ pentru a atenua zgomotul ambiental, dar izolarea pasivă 

Microfonul preia vocea foarte clar, nimic de obiectat, numai că mi-ar fi plăcut să fie o idee mai sensibil. În sensul că trebuie să vorbești cel puțin la un nivel mediu. Dacă scazi intensitatea la una mai liniștită, să zic așa, cumva dacă nu vrei să deranjezi alte persoane din aceeași încăpere cu tine, atunci sunt șanse nu mai fi auzit la fel de clar prin microfon.

Sony se laudă cu funcții AI pentru reducerea zgomotelor ambientale preluate de microfon, dar mie nu mi s-a părut că această tehnologie face prea mare lucru. Asta fiindcă oricum zgomotele de la tastatură și maus, de exemplu, oricum nu sunt preluate, deci oricum nu este prea mult de atenuat. Iar asta este bine, pe de o parte, numai că asta înseamnă și că, așa cum am spus deja, pentru a fi auzit corect trebuie să menții o voce la nivel mediu.

Ca o scurtă concluzie aici, Sony INZONE H5 WH-G500 nu sunt deloc rele, dacă cumva unii dintre voi ați înțeles asta. Doar că, la prețul lor, aș vrea să cred că se putea oferi ceva mai bun.

Conectivitate

🔺Adaptorul pentru conexiunea wireless este compatibil atât cu PC-uri, cât și cu PS5.

Dacă vei cumpăra o pereche de Sony INZONE H5 WH-G500 este evident că ai nevoie de conexiune wireless. Atunci vei folosi dongle-ul din pachet, ce funcționează atât pe PC-uri, cât și conectat la un PS%. Butonul de pe adaptor face trecerea între aceste două moduri. Conexiunea wireless este foarte stabilă până la distanțe chiar și de 10 metri în câmp deschis. Nu am observat să existe ceva lag, iar dacă este se dovedește aproape imperceptibil. Asta contează cel mai tare în gaming, evident. Doar că, așa cum am spus nu mi se pare ceva care să te pună în dificultate, poate doar dacă practici gaming la nivel competițional, unde cablul va rămâne „sfânt”.

Apropo de cablu, avem și mufă pentru jack audio de 3.5 mm pe cupa stângă, unde mai sunt prezente și mufa USB-C, lângă care este și un lED de status pentru a afla stadiul încărcării bateriei. Tot pe cupa stângă este și rotița pentru reglarea volumului, care are „pași”, „trepte” și care se poate roti la infinit, să zic, deci este regla digital al volumului.

Pe cupa dreaptă avem butonul Power, lângă care este un LED de status, mai departe de acestea apar butoanele Game / Chat. Prin acestea reglezi balansul dintre ceea ce redau căștile: sunetul din joc ori sunetul din chat, evident. Adică, Sony INZONE H5 WH-G500 pot reproduce mai tare conținutul audio al jocului sau pot prioritiza vocea celor cu care ești în chat.

Autonomie

Casti gaming Sony INZONE H5 WH-G500

🔺În condiții normale de utilizare, autonomia poate atinge și 30 de ore.

Nu am găsit detalii despre capacitatea acumulatorului integrat de căștile Sony INZONE H5 WH-G500, doar detalii despre câte ore poți scoate maxim ca autonomie. Este vorba despre 28 de ore, doar că, din testele mele, nu este vorba neapărat despre o durată maximă, ci de una medie. Adică, cu audiție cu volumul la 50% din capacitate și cu ceva teste de microfon, bateria s-a consumat doar 10% după aproape trei ore de folosire continuă. Așadar, în asemenea condiții autonomia ar putea ajunge și chiar trece de 30 de ore, ceea ce mi se pare foarte bine.

Încărcarea este rapidă, cu un adaptor ce poate genera la ieșire 15W bateria se încarcă complet, deci de la 0 la 100% în circa 3 ore și jumătate. Doar că, o încărcare de 10 minute îți poate aduce circa 15% în baterie, ceea ce s-ar traduce în mai bine de 3 ore de utilizare.

Preț

Căști gaming Sony INZONE H5 WH-G500 – 750 de lei pe eMAG.ro  (preț valabil la data publicării acestui review).

Sony INZONE H5 WH-G500
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de bună calitate, căști solid asamblate, finisate atent;
  • confort înalt la purtare, nu devin inconfortabile nici după ore bune de folosire continuă;
  • spațialitate extinsă a sunetului, cu direcționare exactă;
  • autonomie excelentă, chiar peste cifrele din fișa tehnică.
Contra
  • materialele de la exterior sunt reprezentate numai de plastic, ceea ce nu se ridică la nivelul pretențiilor afișate prin preț;
  • volumul maxim prin conexiunea wireless putea fi mai înalt;
  • deși preia vocea la calitate bună, microfonul nu este suficient de sensibil, așa că este nevoie să vorbești la un nivel peste medie pentru a fi auzit corect.
Concluzii

Așa cum a fost cazul și cu celelate căști circumaurale INZONE pe care le-am testat de-a lungul timpului, și în cazul modelului Sony INZONE H5 WH-G500 pot spune că sunt ceva cam sus poziționate ca preț. Fără a avea puncte slabe evidente, aceste căști ar putea fi ușor de recomandat numai când vor primi o reducere de preț destul de agresivă. Cu siguranță vom vedea așa ceva în câteva luni, fiindcă m-am uitat și la modelele lansate în 2022 și două din trei au acum discounturi generoase aplicate. Așadar, cine își dorește cea mai accesibilă pereche de căști wireless over-ear INZONE ar fi bine să mai aștepte puțin până ce prețul se mai așează, apoi vor găsi în Sony INZONE H5 WH-G500 o bună opțiune.

Design4
Sunet4
Conectivitate4
Raport preț / specificații3.5

Căștile Sony INZONE H5 WH-G500 au fost testate timp de 20 zile, iar exemplarul sosit la review va rămâne la noi. Întreg conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau moderat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.