Căștile de gaming sunt specialitatea lui Darius, dar SteelSeries Arctis Nova 5 mi-au lăsat un feedback bun de la început și am alocat timp spre a le testa, iar impresiile formate le-am grupat în materialul de față.

Despre acest model de căști de gaming avem un prim material pe aici

SteelSeries este o companie din Danemarca ce este specializată în producția de periferice și accesorii (căști audio, tastaturi, mouși, controllere etc). Se axează în special pe produse din segmentul premium, high-end sau cum doriți să-i spuneți. 

Căștile SteelSeries Arctis Nova 5 sunt de tip multi-platformă și au fost concepute spre a oferi  o experiență de utilizare cât mai bună, indiferent că discutăm de conexiunea cu un smartphone, o consolă PS5 sau un PC. Când spun multi-platformă mă refer în cazul de față la PC, PS5 / PS4, Switch, Android, Mac, Tabletă (USB Type-C), Meta Quest 2, dispozitive de tip handheld. Ideea este că dacă ai bluetooth, poți să conectezi și căștile Arctis Nova 5. 

Un alt element cheie este dat de disponibilitatea a peste 100 de preseturi concepute în mod special pentru jocurile de XBOX și PlayStation. Termenul de lux convenabil pe care SteelSeries îl folosește în cazul de față, nu este deloc departe de adevăr după câteva zile de utilizare intensă. 

Specificații 

🔺În pachet sunt destule accesorii, diferite cabluri, un dongle etc

  • drivere de 40mm cu răspuns în 20-22.000Hz și sensibilitate de 93 dBSPL, impedanță de 36 Ohm;
  • suport pentru 360° Spatial Audio;
  • microfon cu răspuns în 100 – 10.000 Hz și 32 kHz / 16bit, ClearCast Gen 2.X, senzitivitate de -38 dBV/Pa:
  • aplicația Nova 5 App este compatibilă cu iOS de la 15.6 spre iterațiile mai noi, iar pe Android funcționează minim de la Android 9;
  • GG+ Engine funcționează minim cu Windows 8.1 sau MacOS 10.13;
  • GG+ Sonar Audio Software Suite are nevoie de minim Windows 10;
  • autonomie de până la 50 ore pe wireless 2.4 GHz sau până la 60 ore pe bluetooth;

Pachet și design 

🔺Căști de gaming ce își propun să livreze luxul abordabil, conform producătorului

În pachet veți da de căștile propriu-zise, dongle multi-platformă pe USB Type-C, cablu de la USB Type-C la USB Type-A cu lungimea de 1.5 metri, cablu de la USB Type-C la USB-A de tip cablu de extensie de 1.5 metri, diverse ațibilduri, ghid de utilizare. 

În articol se află și o galerie suficientă de imagini ce arată pe lângă pachetul în sine și designul căștilor. 

Alte companii încearcă să atragă prin multe briz briz-uri, culori puternice etc. Nu este cazul aici. Materialele și liniile de design au un rol clar, să puncteze la rezistența în timp și căștile să aibă greutate cât mai redusă spre a nu incomoda la utilizare îndelungată. 

Buretele ce acoperă cupele căștilor reușește să nu supraîncălzească urechile după minute bune de utilizare, iar căștile în sine aproape că nu le simți când le porți. Microfonul este retractabil și are locașul său unde îl puteți ține precum un stylus încorporat la un smartphone. Reglajul căștilor mi s-a părut a fi suficient de amplu. 

Plasticul ales este mat, iar cele două cupe ale căștilor se rotesc astfel încât le poți strecura facil într-un rucsac etc. Lipsește o husă în pachet, ar fi ajutat când vrei să le iei cu tine într-o deplasare. 

Conținutul pachetului pentru căștile Arctis Nova 5: 

Conectivitate

🔺Buton fizic ce permite trecerea rapidă între wireless pe 2.4 GHz și bluetooth 5.3

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: USB Type-C pe cupa din dreapta și butonul de pornire, dar și cel ce permite trecerea rapidă între modurile de utilizare (bluetooth, wireless pe 2.4 GHz etc). Pe lateral stânga veți da de o rotiță de reglare a volumului, dar și de un buton ce dezactivează microfonul. 

Dongle-ul inclus în pachet ajung la conexiunea dintre căști și PC, PlayStation, Nintendo Switch, Mac etc. Am uitat să precizez că sunt căști ce oferă două opțiuni: bluetooth 5.3 sau wireless pe 2.4 GHz, aici ajută dongle-ul (tehnologie integrată denumită Quantum 2.0 Wireless). 

Un alt element ce merită a fi menționat mi se pare a fi dat de către aplicația companion pentru smartphone. O recomand spre a fi instalată, spre a accesa cele peste 100 de preseturi pentru cele mai populare jocuri la nivel global. Poți să schimbi setările căștilor, fără a întrerupe sesiunea de joc. Intri pe smartphone și acolo reglezi ce consideri a fi necesar, iar efectul este imediat. Îți poți continua liniștit jocul. 

Cele peste 100 de preseturi au fost dezvoltate de către SteelSeries alături de ingineri audio, jucători profesioniști de esports și dezvoltatori de jocuri. Am testat cu EA FC 24, Forza Horizon 5, iar schimbările le simțeai instant, în sensul bun. Mi se pare că aici avem un diferențiator clar față de concurență. 

Interfața aplicației companion pe un smartphone Android: 

Sunet 

🔺Materialul textil de pe cupe permite urechilor să respire, cu ghilimelele de rigoare

Aici este aici. Sunt căști de gaming, iar asta se simte de la prima utilizare. Ampltitudinea este mare, dar la maxim nu le-aș recomanda nimănui pentru că îți poți deteriora auzul, iar calitatea are de suferit la 100% din ce oferă. Recomand un maxim de 70 – 80%, iar întregul spectru este suficient de bine redat. 

Bass-ul este unul dintre punctele sale PRO. Îl simți destul de bine reprezentat, mult peste înalte și medii ce trec cumva în plan secund. 

Drivrele magnetice Neodymium de 40mm sunt tunate in-house și realizate dintr-un material rar de către SteelSeries și se vede apetența pentru un bass cât mai imersiv. Adevărul este că și înaltele sau mediile sunt reprezentate destul de bine în cazul de față, până la urmă discutăm de căști de gaming. 

🔺Microfonul este de bună calitate și retractabil într-un locaș special

În jocuri, te ajută să aplici unul din preseturi și pur și simplu, vei reuși să obții rezultate mai bune pentru că atunci când se apropie un adversar este relevat cumva mai bine. În Fortnite sau PUBG contează mult. 

Autonomie 

🔺Portul USB Type-C nu-l vei folosi prea des pentru încărcarea, autonomia de 60 ore este de-a dreptul imensă

Producătorul afirmă că ating până la 60 de ore. Întradevăr, mi-a fost greu să testez autonomia și să le aduc de la 100% la 0%. Pur și simplu, sunt zile întregi de utilizare pe care o singură încărcare a căștilor SteelSeries Arctis Nova 5 le acoperă fără probleme. 

Încărcarea se face pe portul USB Type-C aflat pe una dintre cupe. 15 minute de încărcare a căștilor aduc până la 6 ore de autonomie. 

Am folosit căștile pentru 25 de ore cu trecerea între modul wireless & dongle și bluetooth, iar căștile mai aveau 54% din energie. Valorile specificate de producător mi se par a fi atinse și în realitate fără prea mari probleme. 

Preț 

SteelSeries Arctis Nova 5 – 699.90 lei. 

Căști gaming SteelSeries Arctis Nova 5
4.6 / 5 Gadget Score
Pro
  • căști ușoare, realizate din materiale ce imprimă ideea de rezistență în timp
  • sunet cu mult bass, înalte și medii redate și ele destul de bine
  • aplicație companion pentru smartphone cu peste 100 de preseturi pentru cele mai intens jucate jocuri ale momentului
  • autonomie mare
  • dongle wireless inclus în pachet și conectivitate multi-platformă dezvoltată din start: PC, PlayStation 4 sau 5, Nintendo Swicth, Mac etc
  • microfonul retractabil este de bună calitate și poți discuta lejer cu prietenii în jocurile preferate, dar și la înregistrarea de podcasturi mi se pare a fi destul de bun
Contra
  • la volum maxim sau la peste 80%, înaltele și mediile deranjează și nu mi se par a fi reprezentate corect
  • forma dongle-ului blochează accesul la porturile USB Type-C din partea față a PS5
Concluzii

SteelSeries Arctis Nova 5 sunt concepute să livreze un lux convenabil și fix de asta vei avea parte. Mi-au plăcut atât de mult că am și dat comandă pentru o pereche.

Nu epatează prin cine știe ce culori, materiale strălucitoare etc, dar sunetul pe care ți-l livrează, preseturile specifice jocurilor momentului și conectivitatea extinsă de tip multi-platformă mi se pare că le scot cumva în față. Luxul îl vei descoperi în sunetul adus, în ușurința în utilizare și nu în exteriorul căștilor.

Abia aștept să le folosesc alături de PS5, EA FC24, Gran Turismo 7 și ce alte jocuri ajung a instala în viitor. Faptul că nu sunt deloc grele, nici după sesiuni prelungite de utilizare nu deranjează, iar mesh-ul folosit la cupe nu face ca urechile să transpire, un fel de respirabilitate păstrată.

Design4.5
Sunet4.5
Conectivitate5
Raport preț / specificații4.5

Căștile au fost testate pentru o săptămână și au fost returnate. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.