Căști HUAWEI FreeBuds Pro 2 – review

26/07/2022

V-am spus la data lansării în țara noastră a căștilor HUAWEI FreeBuds Pro 2 că urmează un review detaliat al acestora, iar acum acest material este gata. Veți vedea în rândurile ce urmează că nu degeaba HUAWEI ne anunță că este lider de piață în România pe segmentul căștilor TWS.

Specificații pentru căștile HUAWEI FreeBuds Pro 2

  • Două drivere Ultra-hearing: difuzor dinamic de 11 mm + difuzor cu diafragmă plană;
  • Răspuns în frecvență: 14 – 48.000 Hz;
  • Conectivitate: Bluetooth 5.2 cu LDAC, AAC și SBC, posibilitate conexiune cu două dispozitive simultan;
  • Sistem ANC (Active Noise Canceling) de anulare activă a zgomotelor de fond;
  • Baterie: 55 mAh per cască, 580 mAh cutia de încărcare, încărcare pe fir și wireless (Qi 2W) pentru cutie;
  • Dimensiuni cască: 29.1 x 21.8 x 23.7 mm (L x l x h);
  • Dimensiuni carcasă: 67.9 x 24.5 x 47.5 mm (L x l x h)
  • Greutate cască: 6.1 grame;
  • Greutate carcasă: 52 grame.

Design

Casti HUAWEI FreeBuds Pro 2

În cutia sigilată ajunsă la mine, am găsit carcasa în care erau căștile, două seturi suplimentare de dopuri, un cablu scurt USB-C la USB-A și două pliante – ghidul de pornire rapidă și certificatul de garanție:

Dopurile suplimentare sunt mărimile S și L, cele M fiind gata montate pe căști. Dacă de cele mai multe ori mi se potrivesc cele M, de data aceasta m-am văzut nevoit să le încerc și pe cele S, fiindcă cele medii nu intrau perfect în ureche, nu se așezau corect. 

Exemplarul primit de mine este în culoarea Silver Frost, HUAWEI FreeBuds Pro 2 mai pot fi alese și în nuanțele Silver Blue și Ceramic White. În cazul de față, carcasa este de un gri metalizat, totuși destul de sobru, cu denumirile HUAWEI și Devialet ce apar într-un dreptunghi din zona balamalei.

Carcasa este micuță, ușoară, solidă și bine fabricată. Pe partea dreaptă există un buton ce trece căștile în modul de împerechere Bluetooth, iar jos este portul USB-C pentru încărcarea bateriei și un LED ce oferă informații despre încărcare.

Odată ce deschizi capacul carcasei observi un al doilea LED, de data aceasta de status al căștilor.

HUAWEI FreeBuds Pro 2 se așează în carcasă simplu, fiecare cască fiind „atrasă” la locul ei prin magneți, ce o și mențin fixă odată ajunsă acolo.

Căștile în sine au o altă culoare decât cea mai mare parte a carcasei, fiind asemănătoare cu dreptunghiul unde apar denumirile HUAWEI și Devialet. Astfel, căștile par a fi nichelate, cu un finisaj ca de oglindă. Mie unul mi-a plăcut mult această abordare, căștile arată mai special în acest fel.

Forma lor nu este deloc ieșită din comun pentru niște căști TWS, dar au o particularitate care le face un pic mai greu de potrivit perfect în ureche. Partea ce intră efectiv în ureche este foarte scurtă, dopul se prinde de o mică muchie și nu „îmbracă” zona ce pătrunde în canalul auditiv.

Așa se face că uneori ai impresia că aceste căști nu stau cel mai bine în ureche, că au tendința de a cădea. Și eu am avut această senzație, dar am schimbat dopurile M cu cele S și am rezolvat micul inconvenient. Totuși, nici așa nu aș spune că HUAWEI FreeBuds Pro 2 pot fi purtate în timp ce faci sport sau dacă ești foarte activ în timp ce porți căștile. Pe de altă parte, căștile aproape că nici nu se simt în ureche, nu deranjează mai deloc și pot fi purtate ore în continuu fără a simți disconfort.

Alte detalii de design puteți decoperi din galeria extinsă de mai sus, eu mai adaug aici că HUAWEI FreeBuds Pro 2 sunt fără discuție niște căști premium, calitatea de fabricație nu lasă loc de nici cel mai mic comentariu răutăcios.

Sunet

Nu de puține ori colaborările dintre două companii ce activează în același domeniu sunt mai degrabă asocieri de imagine, cu câștig pentru producătorul cu mai puțină notorietate. De data aceasta însă, am avut surpriza să descopăr că HUAWEI a preluat probabil nu doar sfaturi de la Devialet, dar poate chiar și ceva tehnologie.

Sunetul pe care HUAWEI FreeBuds Pro 2 îl propune îmi place. Îmi place mult de tot. Sunt până acum cele mai echilibrate căști de tip TWS pe care le-am încercat. Și am încercat multe. Dar, până acum, fiecare a încercat să aducă un ceva mai special, un timbru, o semnătură prin care să se detașeze cumva de concurență.

Ei bine, HUAWEI FreeBuds Pro 2 nu face așa ceva. După părerea mea, sunetul redat de aceste căști este pe cât se poate de natural, de neutru, lăsând muzica să ajungă în urechea utilizatorului exact așa cum a fost ea creată.

Tehnologia cu două drivere Ultra-hearing reușește să producă un spectru extrem de larg, cu toate frecvențele la locul lor, dacă mă pot exprima astfel.

Bass-ul este acolo, nu este copleșitor, dar se face auzit pe atât pe cât trebuie, este suficient de adânc și de cald, poate mai bine decât aș fi sperat de la o astfel de pereche de căști. Dacă ești însă un fan al frecvențelor joase grave, care să iasă puternic în evidență, atunci cel mai probabil nu vei aprecia la adevărata valoare căștile HUAWEI FreeBuds Pro 2.

Pe partea de medii… excelent. Echilibru perfect între fiecare spectru din această zonă, definiție de top și separare extrem de clară. Vocea și instrumentele ce acoperă zona mediilor sunt superb redate, fără nici cea mai mică „aglomerare”.

Înaltele sunt și ele acolo și sunt fidele, suficient de ascuțite și de cristaline. Nu sunt cu adevărat perfect, dar pentru zona de preț unde se situează HUAWEI FreeBuds Pro 2 nu cred că poți găsi în multe locuri mai bine de atât.

Punerea în scenă este, așa cum am explicat deja, una naturală, echilibrată. Senzația de spațialitate este corectă, fără a încerca ceva care să ducă la pierderea identității fiecărei melodii. Pur și simplu, cu HUAWEI FreeBuds Pro 2 am auzit muzica așa cum cred că a dorit creatorul ei să sune.

Dacă ar fi să apreciez ce anume genuri muzicale „preferă” căștile HUAWEI FreeBuds Pro 2, aș putea spune că nu întâmpină obstacole cu absolut nimic. Doar că fără acel bass care să iasă în evidență muzica club, hip-hop, dance, house și altele asemenea nu ar fi cel mai bine reprezentată. Pe de altă parte, este o plăcere să ascuți rock clasic, oldies, jazz și așa mai departe. Repet, aceste căști sunt potrivite pentru absolut orice gen muzical, doar că unii utilizatori preferă o anumită abordare a melodiilor dinamice, iar HUAWEI FreeBuds Pro 2 se mulțumește în a reda totul natural, fără a împinge o anumită semnătură.
Volumul maxim este înalt, suficient pentru majoritatea utilizatorilor, dar nu este la nivelul la care îți poate dăuna auzului. Și aici aș spune că HUAWEI a mers pe o carte sigură, fiindcă nici la volum maxim nu apar distorsiuni, cel puțin nimic deranjant sau ușor de remarcat.

Când mă refer la ANC, ei bine aici HUAWEI FreeBuds Pro 2 nu sunt cele mai bune din tot ce am testat. Anularea activă a zgomotelor de fond este acolo, dar nu este atât de eficientă precum am găsit, de exemplu, la Sony WF-1000XM3. Pe de altă parte, în cazul HUAWEI FreeBuds Pro 2 nu am simțit acel „fâșâit” constant ce ajunge uneori să mă obosească. Da, cu aceste căști poți lăsa ANC-ul activat pentru perioade lungi de timp și nu ajung să îți „vâjâie” capul. Este adevărat că, repet, atenuarea zgomotelor de fond nu este cea mai eficace, dar există și își face treaba suficient de bine cu sunetele de frecvență joasă și medie-joasă, pe care le anulează în cea mai mare parte. Din partea mea, ANC-ul este eficient și deloc obositor, ceea ce contează poate mai mult decât unul prea agresiv.

Ajung la acest capitol și la preluarea vocii utilizatorului de către microfoanele încorporate de căști. Sunt câte 3 pe fiecare unitate care încearcă nu doar să preia cât mai eficient vocea utilizatorului în apeluri, dar și să atenueze zgomotele de fond. Și pot să spun că se descurcă de minune în ambele cazuri. Cel puțin cu vocea este grozav, iar cu zgomotul de fond este uneori prea intruziv și ajunge să întrerupă ușor și vocea. Rar am mai observat asta, dar se mai întâmplă.

Conectivitate

Casti HUAWEI FreeBuds Pro 2

Nici aici nu stăm rău, cu Bluetooth 5.2 nu ai de ce să fii nemulțumit. Având în vedere că sunt suportate codecurile LDAC și AAC, nici din această direcție nu văd de ce ar fi cineva care să vrea mai mult.

Din punct de vedere al conexiunii, am testat căștile alături de Xiaomi 12 și Realme GT 2 Pro. În ambele cazuri, în primele minute de utilizare, cu LDAC activat au apărut probleme, în sensul că nu aveam conexiune stabilă. După câteva zeci de secunde totul se punea la punct de la sine și apoi nu am mai întâmpinat astfel de situații.

Este adevărat că pe modul LDAC conexiunea este stabilă pe o arie mai restrânsă decât dacă alegi modul AAC, când semnalul rămâne puternic chiar și până la mai bine de 20 metri depărtare în câmp deschis. Cu LDAC nu poți pleca mai departe de 3 – 4 metri de dispozitivul  sursă, cel puțin în cazul meu apărea deconectări cu telefoanele cu care am testat.

Voi pune aici și capturi de ecran din aplicația HUAWEI AI Life, ce permite anumite relgaj și setări pentru căștile HUAWEI FreeBuds Pro 2:

După cum se poate observa, AI Life pune la dispoziție relativ aceleași configurări pe care le-am mai tot întâlnit pe la alte căști de tip TWS. Aplicația are o interfață curată, simplă, intuitivă.

La fel ca orice căști TWS care se respectă, și HUAWEI FreeBuds Pro 2 propun control tactil. Este vorba despre „ciupirea” cu două degete a oricărei dintre cele două căști. Poți alege ce anume să se întâmple la un singur astfel de gest, la două strângeri sau la o strângere continuă – Play/Pause, Next/Previous, activare/dezactivare ANC, activare asistent vocal etc. Cu swipe de sus în jos sau invers, pe oricare dintre unități, mai exact pe lateral, se controlează volumul.

Din păcate, gesturile de control sunt mai greu recepționate de căști. Trebuie să fii ceva mai exact în modul în care interacționezi cu HUAWEI FreeBuds Pro 2 prin gesturile de atingere, altfel nu se întâmplă nimic sau, mai rău, activezi/dezactivezi o altă funcție față de cea pe care o doreai.

Autonomie

Producătorul anunță pentru HUAWEI FreeBuds Pro 2 o autonomie de până la 6 ore și jumătate cu ANC oprit și vreo 4 ore cu această funcție activată. Din testele mele este cam greu să atingi aceste cifre, dar undeva pe la 3 ore cu ANC pornit nu este de domeniul fantasticului, ba dimpotrivă.

Carcasa ar putea duce autonomia până la un maxim de 30 de ore cu ANC activ și 18 ore cu el dezactivat. Și aici aș spune că cifrele oficiale sunt cam optimiste, dar circa 12 – 14 ore cu ANC pornit este ceva realist. Nu aș spune că autonomia este un punct pro, cum nici unul contra nu l-aș trece.

Preț

Căști HUAWEI FreeBuds Pro 2 – 900 de lei în magazinul online oficial HUAWEI România. La data publicării recenziei sunt disponibile și anumite pachete promoționale.

HUAWEI FreeBuds Pro 2
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • calitate de fabricație de top, căștile arată și se simt ca unele premium;
  • sunet de foarte bună calitate, natural, curat, fără artificii inutile pe partea de semnătură specifică, mai nimic de reproșat;
  • microfoanele preiau vocea excelent, sensibilitatea este ridicată, iar funcția de anulare a zgomotelor de fond în conversații este suficient de bine pusă la punct;
  • sistemul ANC își face eficient treaba, fără a deveni obositor după perioade lungi.
Contra
  • gesturile tactile nu sunt mereu corect preluate, este nevoie să repeți uneori același gest spre a funcționa;
  • deși sunt foarte confortabile, căștile nu se așează cel mai bine în ureche, simți că ar putea cădea, iar din această cauză nu le-aș vedea recomandate pentru persoanele active, pentru sport, exerciții fizice.
Concluzii

Trebuie să recunosc că mă așteptam ca HUAWEI FreeBuds Pro 2 să fie niște căști de foarte bună calitate, care să redea un sunet curat, natural. Asta fiindcă și HUAWEI FreeBuds Studio au mers pe aceeași idee la vremea lor, semn că producătorul a ales această cale pentru dispozitivele audio. Acum, prețul poate părea o idee cam ridicat, dar, de cele mai multe ori HUAWEI are activate anumite promoții care fie aduc anumite cadouri, fie taie procente bune din prețul de lansare. Deocamdată HUAWEI FreeBuds Pro 2 sunt proaspete pe piață, deci mai trebuie să treacă ceva luni până vom vedea reduceri de preț care să le transforme în adevărate produse best-buy în categoria lor. Recunosc că nici acum raportul calitate / preț nu este deloc rău, dar poate deveni unul de invidiat cu discounturile ce vor să vină.

Design4
Sunet4.5
Conectivitate4
Raport preț / specificații4

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.