Gama de dispozitive audio Huawei s-a îmbogățit pe sfârșit de 2023 cu o nouă pereche de căști de tip TWS, despre care am adus deja câteva prime impresii. Ați înțeles atunci că nu vorbim despre căști clasice de tip in-ear, ci de unele deschise, adică de unele ce nu pătrund deloc în canalul auditiv. Designul lor, precum și conceptul în sine, mi s-a părut de la bun început original, însă este asta suficient pentru ca un produs să merite a fi cumpărat? Cam asta vreau să aflăm împreună, după ce vedem câteva dintre cele mai importante caracteristici tehnice ale căștilor Huawei FreeClip.

REVIEW VIDEO:

Specificații pentru căștile Huawei FreeClip

Date tehnice

Căști
Huawei FreeClip
DriverDual magnet de 10.8mm
Răspuns în frecvență20 - 20.000 Hz
Tehnologii audioCall Noise Reduction, microfon cu amprentă vocală cu conducție osoasă
Microfoane4 microfoane în total, câte 2 pe fiecare cască
ConectivitateBluetooth 5.3 cu suport AAC, SBC, LC3 și L2HC (L2HC doar cu anumite dispozitive Huawei ce rulează EMUI 13 sau mai nou), conectivitate simultană cu două dispozitive Bluetooth, împerechere tip Pop-Up
Baterie55 mAh / cască, 510 mAh carcasă, încărcare prin USB-C sau wireless cu 2W (Qi)
Autonomie8 ore pentru redare sunet pentru căști, 38 ore redare sunet căști + carcasă
5 ore de convorbiri pentru căști, 20 de ore convorbiri căști + carcasă
SenzoriVPU, IMU, Hall, CAP
Alte detaliiCertificare IP54 pentru căști
Dimensiuni căști26.7 x 22 x 25.3 mm (Lungime x Lățime x Înălțime)
Dimensiuni carcasă59.7 x 51.95 x 27.35 mm (Lungime x Lățime x Înălțime)
Greutate căști5.6 grame / cască (+/-0.3 gr)
Greutate carcasă45.5 grame (+/-2 gr)

Pachet, design și construcție

Casti Huawei FreeClip

🔺Deși pot părea firave la prima privire, căștile se dovedesc foarte rezistente.

Am primit o cutie sigilată, în care am găsit căștile puse direct în carcasa lor, precum și un cablu scurt cu mufe USB-C la ambele capete, un ghid de pornire rapidă și certificat de garanție:

Carcasa și căștile de față sunt în culoarea neagră (Black), mai sunt disponibile în țara noastră și într-o nuanță violet (Purple). 

Imediat ce începi să analizezi designul realizezi că ambele căști sunt indentice. Nu există o cască pentru urechea dreaptă și alta pentru cea stângă. Iar asta înseamnă că și în carcasă le poți așeza pe fiecare în oricare dintre cele două locașe. Mi se pare extrem de convenabil, pentru că trebuie să recunosc că orice alt model de căști in-ear cam în jumătate dintre cazuri încerc inițial să le pun în carcasă tocmai invers.

În fine, asta fiindcă toate celelalte căști de tip TWS pe care le am sunt de tip in-ear și nu ca Huawei FreeClip. Acestea sunt cumva căști on-ear, deci care nu intră în canalul auditiv. Asta vine în primul rând cu avantajul că nu există dopuri sau manșoane ori alte accesorii din silicon, burete sau orice alt material, care să se murdărească, să se degradeze în timp. 

Al doilea avantaj major, ține de confortul la purtare. Știu că am zis la multe perechi de căști TWS in-ear că aproape nu le simți în ureche, dar aici pur și simplu poți uita că le ai fixate pe ureche. Modul în care acestea se „prind” de ureche este pe cât de simplu, pe atât de eficient și, așa cum am spus, nu incomodează deloc.

Huawei FreeClip sunt alcătuite din trei elemente distincte: bila audio (cea în care este difuzorul și unul dintre microfoane), puntea sau podul și bobul (modulul în care sunt bateria, al doilea microfon și alte elemente).

Prinderea flexibilă dintre bila audio și bob (îi spunem bob fiindcă se aseamănă ca formă cu un bob de fasole) este denumită C-bridge Design. Acesta este flexibil, păstrându-și însă forma și curbura inițială oricum ai încerca să îl torsionezi. Asta se datorează materialului din care este confecționat C-bridge Design, mai exact un aliaj Ni-Ti (nichel și titan), care este acoperit cu un strat fin din silicon, iar prin interiorul lui sunt trase nu mai puțin de 9 cabluri, în total.

Ce mi s-a părut foarte tare legat de forma căștilor Huawei FreeClip este că se așează perfect sau aproape perfect pe orice tip de ureche. Le-am dat tuturor celor din familie, rude sau prieteni apropiați, și fiecare a recunoscut că nu are nicio problemă cu modul în care aceste căști stau pe ureche și că nici nu le simte prezența.

În plus, pe cât de lejer se prind de ureche, pe atât de bine rămân la locul lor oricum ai mișca capul. Chiar și la mișcări bruște, la șocuri să zic, căștile rămân la locul lor ca și când nimic nu s-ar întâmpla. Asta le face excelente pentru persoanele foarte active, pentru a fi purtate în timpul antrenamentelor și exercițiilor fizice de orice fel. Mai ales că Huawei FreeClip sunt și certificate IP54, deci rezistă fără probleme la stropi de ploaie ori transpirație.

Din punct de vedere al construcției, mai nimic de reproșat. Nu avem metal pe la exterior, doar plastic, dar alegerea s-a făcut, cel mai probabil, pentru a ține greutatea cât mai scăzută. Iar asta le-a reușit, fără discuție. Pe cât de ușoare și compacte sunt căștile Huawei FreeClip, pe atât de solide se simt. Nimic nu mi-a lăsat impresia că ar fi fragil, ba din contră. Totuși, nu aș spune că se poate vorbi de ceva premium la căști.

La carcasă, pe de altă parte, senzația este cu totul alta, fiindcă este realizată la exterior din aliaj metalic, care se simte excelent la atingere. În plus, carcasa este și ea solidă și pare că poate îndura multe. Atunci când este închis, capacul se fixează printr-un magnet, la fel ca și prinderea căștilor în carcasă. Balamaua pare și ea robustă, în esență carcasa nu are niciun punct slab.

Sunet

Casti Huawei FreeClip

🔺Difuzoarele de pe Huawei FreeClip sunt aceleași cu cele de pe Huawei FreeBuds 5.

Aici trebuie să încep direct cu o lămurire pentru cei care se vor aștepta, probabil, ca niște căști precum Huawei FreeClip să sune ca unele in-ear. Nu este cazul de așa ceva. Atât timp cât nimic nu pătrunde, nu închide complet canalul auditiv și nici cupe nu existe care să „sigileze” urechea alături de difuzor, nu ai cum să produci aceeași presiune pe timpan. Fiindcă auzul în general asta înseamnă: presiunea generată de undele sonore pe timpan. Iar când presiunea pe care trebuie să o exercite căștile open ear se combină cu presiunea ce apare de la sunetele externe, este greu să obții o calitate și un volum maxim similare cu cele pe care le reușesc căștile in-ear sau on-ear. 

Pur și simplu trebuie să-ți setezi anumite așteptări și să înțelegi cât se poate de clar care este scopul căștilor Huawei FreeClip. Anume, sunt căști ce-ți permit să asculți muzică sau orice alt conținut audio (din jocuri, filme, social media etc) în timp ce auzi destul de clar și tot ce se întâmplă în jurul tău.

Da, sunt situații în care nu doar că nu-ți dorești sau nu este recomandat să fii complet izolat audio. Din această cauză multe modele de căști in-ear sau on-ear cu ANC vin și cu moduri Ambient Sound, deci care aduc prin difuzoare sunetele de afară.

Doar că la Huawei FreeClip nu există mod de izolare, pasivă sau activă, față de sunetele și zgomotele din jur. Acesta este conceptul și asta trebuie să înțelegi înainte de a lua decizia de cumpărare.

Care ar fi scenariile de folosire pentru căștile Huawei FreeClip? La birou, în spațiu deschis, dacă vrei să asculți muzică sau orice altceva în căști, dar să fii în același timp conectat cu tot ce este în jur. La fel, la sala de sport sau pe stradă, în magazine sau, de fapt, cam oriunde vrei să asculți ceva în căști, dar să fii conștient simultan și de tot ce se întâmplă pe lângă tine.

După această largă introducere pentru capitolul sunet, trebuie să explic și cum sună aceste căști. Rezum inițial prin a spune că neașteptat de bine. Doar să ne amintim mereu ce fel de căști sunt Huawei FreeClip. Unele deschise, da?!

Așadar, bass-ul nu are cum să fie puternic, adânc, grav. Atenție, nu înseamnă că nu este acolo. Ba este și difuzoarele reușesc să facă o treabă bună, dar niciodată nu-ți vor „bubui” timpanele de la bass. Este drept că pentru a avea frecvențe joase suficient de pregnante este nevoie să urci și în volum. Cumva, bass-ul crește exponențial și nu constant cu volumul. Cu fiecare treaptă urcată pe volum, frecvențele joase prind o intensitate și mai ridicată.

Mediile sunt surprinzător de bine conturate, de clare și de bine separate. Aici aș spune că nu cred că se putea face nimic mai mult de la niște căști precum Huawei FreeClip. La fel aș aprecia și înaltele, care poate ar fi meritat să fie totuși o idee mai „înțepătoare”. La acestea este tocmai invers față de bass. La volum scăzut le auzi și le identifici perfect, dar odată ce volumul crește, înaltele sunt din ce în ce mai tare acoperite de acel bass care vrea să prindă prim-planul.

Ce merită apreciat este că spectrele de frecvențe nu se întrepătrund, ci rămân foarte bine separate. Cum nu am cum să nu laud și efectul stereo, extrem de bine pus în scenă.

Volumul maxim nu te va deranja nici la 100% din capacitate. Nu înseamnă că intensitatea nu este suficientă, ci doar că… revenim la presiunea pe care o pot produce undele sonore generate de aceste mici difuzoare. Chiar dacă sunt așezate foarte aproape de canalul auditiv și undele sonore sunt evident direcționate întocmai spre timpan (iar asta este foarte clar), nu poți produce presiunea necesară.

Și mai este ceva care duce la limitarea volumului maxim. Deja de pe la 60% din capacitate, cei din imediata apropiere a ta aud sunetul redat de Huawei FreeClip. Dacă mai crești 10 procente nu doar că se aude ceva, ba chiar cei din jurul tău înțeleg suficient de bine ce asculți. De la 80% în sus nu vei mai fi deloc discret față de cei de lângă tine.

Iată, sunt compromisuri pe care trebuie să le înțelegi și să le accepți dacă ai nevoie de o pereche de căști precum Huawei FreeClip.

Mai am de vorbit aici despre cum se descurcă Huawei FreeClip în apelurile de voce. Pe scurt, bine spre foarte bine. Poate că nu sunt de nivelul unor headseturi dedicate de bună calitate, dar se apropie.

Probabil că sunt cam exigent pe această direcție. Microfoanele de pe Huawei FreeClip se descurcă foarte bine, dar parcă există un zumzet prezent mai mereu. Nimic deranjant, de fapt nimeni nu mi-a transmis asta și am avut zeci de apeluri alături de Huawei FreeClip. Eu însă am sesizat asta când am făcut teste, prin care am rugat-o pe soția mea să mă sune prin căști. Repet, nimic deranjant sau care să te facă să nu auzi corect ceea ce preiau microfoanele, ci doar un foșnet, un fâsâit ușor prezent destul de constant.

Culmea, în medii cu foarte puțin zgomot ambiental acest comportament este mai evident decât atunci când folosești căștile pe stradă, aproape de trafic sau cu alte sunete mai mult sau mai puțin puternice. În astfel de condiții sistemul activ de reducere a zgomotelor ambientale intervine destul de eficient și chiar estompează mare parte din ele.

Una peste alta, ca o concluzie aici, repet pentru a nu știu câta oară: nu vei fi dezamăgit de Huawei FreeClip dacă înțelegi de la bun început ce vei primi de la astfel de pereche de căști.

Conectivitate

Huawei FreeClip Centru conexiuni

🔺Poți avea căștile FreeClip conectate simultan la două dispozitive.

Aici aș vrea să reamintesc în primul rând de faptul că cele două căști Huawei FreeClip sunt identice, nu sunt separate pentru urechea stângă și cea dreaptă. Cum atunci vor transmite ele eficient sunetul separat stereo pentru direcția corectă? Prin senzorii integrați, ce determină nu doar când căștile sunt pe ureche, ci și pe care dintre ele este fiecare.

În rest, Bluetooth 5.3 cu diferite codecuri pe care le-am trecut în tabelul de specificații de la începutul recenziei. Conexiunea este foarte stabilă și se păstrează așa și la mai bine de 10 – 12 metri în câmp deschis.

Ce trebuie punctat neapărat este și controlul prin atingere. Sunt doar două tipuri de gesturi acceptate: dublă atingere și triplă atingere. Din aplicația AI Life poți alege ce anume funcții să fie îndeplinite. Dar foarte important este că nu trebuie să atingi într-un anume loc căștile. Fie că lovești ușor bila audio, fie puntea C-bridge Design, fie bobul, căștile reacționează întocmai conform numărului de atingeri. De fiecare dată exact.

Căștile Huawei FreeClip se pot conecta simultan la două dispozitive compatibile (smartphone cu Android ori iOS, tabletă, PC, Mac etc), iar trecerea de la unul la celălalt se face aproape instant atunci când ai nevoie de asta.

Aplicația Ai Life este cea care îți aduce mai multe setări și funcții ce pot fi activate pe căștile Huawei FreeClip. Este disponibilă atât pentru dispozitive ce rulează Android, cât și pentru iOS.

Aplicația Huawei AI Life pentru Android cu căștile Huawei FreeClip:

După cum se poate vedea mai sus, există 4 preseturi pentru egalizator, dar nu și control manual, în sensul să poți ajusta după preferințe sunetul pe câteva benzi de frecvențe. Din aplicație mai poți face update de firmware, precum și alte câteva reglaje.

Autonomie

Autonomie Huawei FreeClip

🔺Autonomie de peste 30 de ore, combinată căști + carcasă.

Cifrele oficiale pe care producătorul le anunță pentru autonomia căștilor Huawei FreeClip nu doar că sunt susținute și din testele mele, ba chiar aș spune că sunt ușor depășite. Cu volumul din căști pe la 40 – 50%, mai mult decât suficient pentru mine atunci când lucrez la PC, eu am trecut de cele 8 ore promise în fișa tehnică cu circa 40 de minute.

Pe apeluri nu am testat cum se cuvine, în sensul că nu am folosit căștile strict pe apeluri ca să am cifre exacte doar pe acest mod de utilizare. Totuși, minutele sau poate chiar zecile de minute de apeluri dintre încărcări nu mi s-a părut că ar fi afectat prea tare autonomia generală.

Despre încărcare, la fel, mai bine ca în datele oficiale. Cel puțin la încărcarea prin cablu. Deși este anunțată o oră pentru a încărca complet carcasa, în cazul meu încărcarea s-a terminat în mai puțin de 50 de minute. În mod wireless, în schimb, am depășit cele 150 de minute date oficial cu aproape jumătate de oră, deci la final carcasa s-a încărcat wireless după aproape 3 ore. 

Preț

Căști Huawei FreeClip – 999 de lei în magazinul Huawei România, cu transport gratuit și promoție la data publicării acestui review, care presupune pachet cu brățara de fitness Huawei Band 8 oferită gratuit (în limita stocului disponibil). Merită neapărat menționat și serviciul Huawei TWS Loss Care care presupune un fel de asigurare la pierderea uneia dintre căști. Pentru doar 19.90 lei plătiți o singură dată, beneficiezi de o cască oferită gratuit în cazul în care oricare dintre cele două din pachetul inițial este pierdută în decurs de 12 luni de la achiziție. Nu știu cine nu ar plăti circa 20 de lei pentru un astfel de serviciu…

Huawei FreeClip
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • design pe cât de original, pe atât de funcțional: poți purta căștile practic nelimitat fără să le simți că sunt așezate pe ureche și sunt mereu bine fixate, chiar și la mișcări ample și bruște ale capului nu se mișcă de la locul lor;
  • căștile sunt identice, nu există una dedicată stânga, respectiv dreapta. Senzorii determină pe ce ureche este fixată fiecare și fac trecerea automat. De apreciat și că în carcasă poți așeza fiecare cască în oricare dintre cele două locașe;
  • construcție de foarte bună calitate atât pentru căștile în sine, cât și pentru carcasă;
  • calitate bună a sunetului și volum maxim suficient (pentru o asemenea pereche de căști);
  • conectivitate simultană cu două dispozitive distincte;
  • controlul tactil este foarte exact și atingerile sunt recunoscute oriunde pe căști, nu sunt zone dedicate;
  • autonomie ridicată.
Contra
  • preț cam optimist;
  • deși există 4 preseturi pentru sunet, în aplicația AI Life nu există egalizator manual, pentru reglarea în voie a sunetului.
Concluzii

Huawei FreeClip se integrează cu succes gama de căști de tip TWS a companiei. Este adevărat că nu se adresează oricui, dar tocmai acesta este rolul lor: să completeze golul care exista. Sunt multe opțiuni pentru căști TWS de tip in-ear, dar, până acum, niciuna pe zona open ear de la Huawei. Iată că au găsit ce le trebuie și cei care au nevoie să audă suficient de clar tot ce se întâmplă în jurul lor chiar și când muzica este redată din niște căști pe care nici că le simți la ureche. Nu trebuie să ascundem faptul că din punct de vedere al prețului avem o poziționare așezată ceva cam sus, dar timpul poate rezolva acest aspect.

Design5
Sunet4
Conectivitate4.5
Raport preț / specificații3.5

Căștile Huawei FreeClip au fost testate timp de 20 de zile și vor rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.