HUAWEI are o cotă importantă în piața locală de căști wireless. Nu am idee dacă este replicat succesul de la smartwatch-uri unde se situează în jurul a 30 – 35% din vânzările locale. 

Am testat mai multe modele de căști wireless de la HUAWEI, de la FreeBuds Studio pe care le folosesc și acum când zbor cu avionul și până la FreeBuds Pro 2 pe care le folosesc destul de des. 

Cutia în care sosesc căștile HUAWEI FreeBuds 5

Atunci când a veni propunerea să testăm HUAWEI FreeBuds 5, am ales să le redactez eu review-ul. Asta și pentru că Darius la rândul său are un program destul de încărcat cu numeroase produse interesante pe care le-ați descoperit sau urmează să le vedeți pe site în materiale dedicate. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Gadget.ro (@gadgetromania)

Specificații

Căști wireless

Date tehnice
HUAWEI FreeBuds 5
Variante de culoareSilver Frost, Ceramic White și Coral Orange
Tip căștiOpen Fit
ConectivitateBluetooth 5.2 și rază de acțiune de până la 10 metri și USB Type-C pe carcasă pentru alimentarea cu energie, pot fi conectate la mai multe dispozitive, compatibile cu iOS și Android
DifuzorDriver dinamic cu magnet ultra-dual de 11 mm
ANCDa. Cu Algoritm DNN și 3 microfoane pentru apelurile de voce și Adaptate ANC 3.0
Aplicație dedicatăAI Life
AutonomiePână la 30 de ore cu energia stocată în carcasa de încărcare. Căștile se încarcă în 40 de minute de la 0 - 100%, iar carcasa de încărcare în 70 de minute de la 0 - 100%
Greutate5.4 gr. pentru cască și 45 gr. pentru carcasa de încărcare
CertificareIP54 pentru picăturile de apă și praf
Baterie42 mAh pentru căști și 505 mAh pentru carcasa de încărcare ce se alimentează și wireless cu energie

Design 

Huawei FreeBuds 5 în culoarea Silver Frost

În pachet veți descoperi pe lângă căști și cutia de încărcare și un cablu USB – USB Type-C, ghid cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție și două seturi de vârfuri auriculare spre a le fixa mai bine în ureche. 

Sunt trei variante de culoare: Argintiu / Silver Frost, Alb / Ceramic White și Portocaliu / Coral Orange. Am primit la teste căștile pe argintiu și din start spun că din ce am testat de-a lungul timpului sunt cele mai fotogenice căști testate de-a lungul timpul timpului. 

HUAWEI a ales să inoveze în ce privește forma căștilor FreeBuds 5 ce adoptă formatul open fit. Sunt și două seturi de protecții auriculare în pachet, dar nu am avut nevoie de ele. Mi se pare și puțin cam greu de montat. 

Am văzut că au făcut referire la picăturile prințului Rupert denumite și lacrimi de Batavia. Este vorba despre procesul prin care picăturile de sticlă topită sunt lăsate să cadă în apă rece. Partea exterioară se solidifică mai repede, iar cea interioară mai târziu. Solidificare diferită duce la tensiuni interne foarte mari, compresie la exterior și întindere la interior. Sticlă devine atât de rezistentă încât este greu de spart și cu ciocanul, spre exemplu. O aplicație a sticlei de Batavia este în parbrizele auto. 

Sunt denumite picăturile lui Rupert după prințul Rupert al Rinului ce în secolul al XVII-lea a adus câteva exemplare către Carol al II-lea, regele Angliei. Acesta le-a dat mai departe către Societatea Regală de Stiințe spre a fi studiate. Mai sunt denumite și lacrimi de cristal, iar fascinația asupra lor s-a manifestat și în zilele noastre, când procesul a fost filmat cu aparatură dedicată și 1 milion de cadre pe secundă spre a vedea de unde reiese rezistența ridicată și fragilitatea din coadă picăturilor. Detalii veți găsi pe aici

Prințul Rupert este un personaj în sine. Spre sfârșitul vieții sale a fost pasionat de știință și a realizat o serie de descoperiri în acest sens. Era denumit drept războinicul filozof. A fost născut în Praga, Boemia și a luptat în războiul civil din Anglia (regele Charles I vs Parlamentul englez), nu doar că a luptat, dar a fost unul dintre conducătorii armatei regale ce cu greu a fost învinsă de către Oliver Cromwell. A fost angajat de către tânărul Ludovic al XIV-lea în rolul de general de brigadă, a condus campanii navale în coloniile din Oceanul Atlantic. 

Este puțin haios că din toate realizările sale, picăturile lui Rupert sunt cele ce au rămas cumva mai cunoscute de-a lungul timpului. 

Formă atipică inspirată din picăturile lui Rupert

HUAWEI spune că a conceput aceste căști ca și cum ar fi o extensie a urechilor, iar curburile sunt inspirate din natură și dau impresia de continuitate. 

Cutia de încărcare cântărește 45 de gr. și poate fi strecurată ușor în buzunar. Iese în evidență prin forma rotunjită, iar plasticul este unul de bună calitate. Atenția la detalii se vede și la magentul de la capac, unul destul de puternic ce mi-a dat impresia de rezistență în timp. Totul este construit solid, de la căști și până la carcasă, nimic care să se miște necontrolat într-o direcție sau alta. 

Forma ergonomică a căștilor mi-a permi să le poziționez ușor în ureche. Tija are o formă atipică și apare un fel de echilibru între cască și baza tijei, ambele cu dimensiuni cumva similare. Căștile cântăresc 5.4 gr. și după zeci de minute de ascultat melodiile preferate nu am simțit vreo durere în urechi. Acum fiecare cu urechea lui. Eu am remarcat că am niște urechi cât se poate de normale, dar mai știu oameni prin apropiere cu urechi mici, doar FreeBuds Lipstick li se potrivesc. 

Nu am simțit că ar aluneca și le-am purtat fără nicio grijă și în afara locuinței. 

HUAWEI FreeBuds 5 impresionează prin designul diferit, prin materialele de bună calitate și ergonomia studiată. 

Conectivitate

Carcasa de reîncărcare oferă până la 30 de ore de autonomie

Cei 500 mAh din carcasă se alimentează cu energie printr-un port USB Type-C aflat la bază. Conexiunea cu smartphone-ul sau laptopul se face prin bluetooth 5.2, iar aplicația necesară este AI Life. Veți găsi AI Life atât în Play Store și AppGallery pentru telefoanele Android, cât și în AppStore pentru iOS. 

Am testat căștile HUAWEI FreeBuds 5 cu un telefon Android. Aplicația AI Life era deja preinstalată pentru că folosesc și alte produse de ale lor prin locuință: HUAWEI WiFi Mesh 3, Sound Joy2, HUAWEI Sound și FreeBuds Studio. 

Cei ce au AppGallery am remarcat că primesc update ceva mai rapid față de cei ce descarcă aplicația din Play Store. Este cumva și normal, Huawei împinge versiunea mai nouă instant în store-ul propriu. 

Căștile își păstrează semnalul până la 10 metri în spațiu liber. Așa spune compania chineză. În apartmentul meu de 3 camere am remarcat că am semnal până la 13 – 14 metri distanță, chiar dacă la mijloc mai erau vreo 2 pereți. Nu sunt probleme din acest punct de vedere. 

Aplicația AI Life pentru Android; 

În aplicația AI Life sunt o sumă de opțiuni și personalizezi sunetul în funcție de preferințele personale. Sunt informații despre energia stocată în fiecare cască în parte și carcasa de încărcare. Au adus și un centru de conexiuni ce permite conectarea căștilor la 2 dispozitive și trecerea facilă între unul și altul. 

Poți activa sau dezactiva ANC-ul și sunt mai multe moduri de funcționare: 

  • General – conceput pentru locuri cu mai mult zgomot;
  • Confortabil – locuri cu zgomot redus;
  • Dinamic – ajustare automată a ANC-ului în funcție de mediul înconjurător. 

Am ales General aici. 

Secțiunea Calitatea și efectele sunetului are mai multe moduri: 

Modurile de sunet presetate de către producător

Implicit, Amplificare bas, Amplificare înalte, Voci și îți aduce și un egalizator pe care îl poți personaliza după preferințe, iar setările respective alimentează un mod dedicat, ușor de accesat ulterior. 

Tot de aici poți alege să fie prioritizată conexiunea sau calitatea sunetului. Adică poți alege ca sunetul să fie la calitate mai înaltă sau mai slabă în funcție de conexiunea la internet sau, pur și simplu, să ai mereu o calitate înaltă și uneori să există posibilitatea unor mici întârzieri. 

Poți activa apelurile HD pentru un plus de calitate, în funcție de telefonul conectat, semnalul rețelei și tehnologiile existente. 

Controlul căștilor se face prin gesturi ce pot fi făcute pe brațul căștilor. La dublă apăsare poți pune pauză sau să repornești playlist-ul favorit. Cu swipe pe tijă poți să crești sau diminuezi volumul. Ai opțiunea să personalizezi în funcție de preferințe. Pot să spun că mi s-a părut intuitiv și aproape de fiecare dată comenzile au fost preluate corect. 

Mi-aș fi dorit să găsesc o funcție care să recunoască automat când vorbește cineva în apropiere și să reducă sunetul pentru câteva secunde, câtă vreme se poartă conversația respectivă. 

Sunet

Căștile FreeBuds 5 se folosesc de 3 microfoane pentru ANC

HUAWEI FreeBuds 5 impresionează în mod plăcut. Sunt căști cu preț de peste 600 lei și la suma asta pot spune că sunt ceea ce trebuie. Sunetele sunt redate corect, indiferent că discutăm despre bass, medii sau înalte. 

Compania chineză propune un sunet echilibrat, bass-ul este fix cât trebuie, nu este scos prea mult în față, chiar și cu modul Amplificare bas activat. Am testat căști ce au mai mult bass, dar nu au claritatea sunetului de la FreeBuds 5. 

Amplitudinea este suficient de ridicată. Distorsiunile sunt cumva minime la volum maxim, deși nu este recomandat spre a asculta la maxim, un maxim de 60 – 70% ar fi cumva valoarea cea de mai sus spre a prezerva auzul, 

Mi se pare excelente, indiferent că asculți rock, pop, dance sau…, operă. 

Suportă LDAC HD cu viteze de până la 960 – 990 kbps, rată de eșantionare de până 96 kHz / 24bits.

ANC-ul este bun și se folosește de trei microfoane, dar am testat căști ce se descurcă și mai bine. Erau de tip in-ear și cumva acoperă urechea mai bine față de open fit-ul ales pentru FreeBuds 5. Dacă cineva vorbește în apropiere vei auzi puțin din sunetul produs, dar poți trece peste și să nu bagi în seamă. Zgomotul produs de laptop când îl suflă aerul la maxim în modul Turbo nu trece spre căști, spre exemplu. 

În apelurile de voce se aud clar, au ANC pentru mediul ambiant și în această situație. Îți auzi interlocutorul fără a fi deranjant de zgomotul din jur. Am testat și dau notă mare și în acest scenariu de utilizare. Poți folosi câte o cască în mod individual. Recunoaște dacă le îndepărtezi și oprește sunetul redat. 

Le-aș dat nota 9.5 pentru acuratețe, 10 pentru medii și înalte, 8 pentru bass.

Le-am folosit în sesiuni prelungite de ascultat melodiile favorite și pot să spun că nu incomodează, nu m-au durut urechile și nu m-am simțit cumva forțat să fac o pauză. Aș nota bine spre foarte bine și partea de ergonomie. 

Autonomie

Valori bune pentru autonomie – 3 – 4 ore cu ANC-ul pornit la o singură încărcare

Bateria de 505 mAh din carcasa de încărcare + energia stocată în căști ar trebui să ofere până la 30 de ore de autonomie. Acum contează dacă ANC-ul este folosit sau nu. Estimez în jur de 3 – 4 ore cu ANC-ul pornit și volumul setat pe la 50 – 60%.

Carcasa se încarcă și wireless, nu doar pe USB Type-C și se încarcă repede. Am testat pe mousepad-ul meu ce are și încărcare wireless la 10W. Atât căștile, cât și carcasa se alimentează rapid cu energie, cele două căști se încarcă în 40 de minute de la 0 – 100%, iar carcasa de încărcare în 70 de minute de la 0 – 100%. 

Preț 

HUAWEI FreeBuds 5 – 699 lei în magazinul online HUAWEI. Cei ce se abonează la newsletter-ul Huawei primesc un voucher de 100 lei în mod automat. Sunt oferite și dublu puncte de loialitate ce pot fi utilizate în discounturi viitoare. Livrarea este gratuită și există opțiunea în a fi achiziționate în 6 rate fără dobândă.

Huawei FreeBuds 5
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • design atipic și inedit + materiale și finisare de bună calitate;
  • sunet clar și bună individualizare a mediile și înaltelor;
  • aplicație dedicată cu multie opțiuni;
  • calitate ridicată în apelurile de voce, ANC ce elimină din zgomotul ambiental;
Contra
  • bass-ul putea fi ceva mai ridicat, în special în modul Amplificare bași;
  • nu are opțiune care să permită convorbirilor purtate în apropiere să treacă peste ANC;
Concluzii

Huawei FreeBuds 5 mi se pare a fi printre cele mai bune căști cu preț în jurul a 600 lei în momentul de față. Ies în evidență prin designul ales, dar mai ales prin caracterul practic. Se potrivesc bine în ureche, iar sunetul oferit este unul clar, bime conturat.

Dacă prețul va ajunge la un moment dat sub 550 - 600 lei, deja discutăm de un best-buy.

Design
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Căștile au fost testate pentru o perioadă de 1 săptămână și nu au fost returnate. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.