Am scris despre Technics EAH-A800 atunci când am primit comunicatul de presă ce anunța lansarea lor în România fiindcă aproape uitasem de acest brand cu o experiență atât de vastă în domeniul audio. Este mare păcat să ne amintim doar de numele ce reușeșc să iasă în față prin strategii de comunicare uneori agresive și să-i lăsăm deoparte pe cei ce au reușit de-a lungul timpului să convingă prin nenumărate inovații.

Technics poate că nu este un brand tocmai de volum, este mai degrabă un nume sonor în industria audio profesională. Totuși, produse precum cel pe care urmează să-l prezint ne demonstrează că Technics merită atenție cu fiecare lansare și că zona consumer nu a fost lăsată deoparte de compania niponă.

Specificații pentru căștile Technics EAH-A800

  • Difuzor de 40 mm cu diafragmă cu 3 stratruri PEEK / poliuretan;
  • Răspuns în frecvență: 4 – 40.000 Hz;
  • Impedanță: 34 ohmi;
  • Sensibilitate: 105 dB/mW @ 1 kHz;
  • Conectivitate: Bluetooth 5.2 cu suport multipunct, LDAC,SBC, AAC, A2DP, AVRCP, HFP, HSP, jack audio de 3.5 mm;
  • Sistem hibrid dual ANC (Active Noise Canceling) de anulare activă a zgomotelor de fond;
  • 8 microfoane integrate pentru ANC și preluare voce utilizator;
  • Baterie integrată ce asigură până la 40 de ore de redare cu ANC activat sau până la 50 de ore cu ANC oprit în mod LDAC sau până la 50 / 60 ore (ANC pornit / oprit) în mod AAC;
  • Dimeniuni: 196 x 170 x 85 mm;
  • Greutate: 298 grame.

Design

Casti Technics EAH-A800

La mine a ajuns o pereche de căști Technics EAH-A800 de culoare neagră în cutia de retail sigilată. Înăuntru, aranjate în husa de transport am găsit căștile, cablu USB-C la USB-A lung de circa 50 de centimetri, cablul jack 3.5 mm la ambele capete, cu una dintre mufe la unghi de 90 de grade, cu fir lung de 1 metru și adaptor pentru avion. Sub husa de transport mai sunt câteva pliante cu diferite informații.

Gentuța căștilor, îmbrăcată la exterior în piele ecologică foarte fină, cu denumirea Technics pe partea superioră, este rigidă și oferă bună protecție în timpul transportului.

La interior, husa este căptușită cu material plușat moale. Un accesoriu ce poate fi scos, care se prinde cu velcro, ”împarte” interiorul într-o zonă dedicată căștilor și un spațiu separat pentru mici accesorii, precum cablurile ce vin la pachet.

Husa lasă o impresie plăcută, este de bună calitate, în perfectă coordonare cu căștile.

Dacă tot am amintit de asta, încep analiza căștilor cu acest aspect. Calitatea de fabricație este excelentă, Technics EAH-A800 se prezintă ca un produs premium, căruia cu greu îi poți reproșa ceva din punct de vedere al construcției.

Chiar dacă avem metal doar pe partea exterioară a cupelor, acolo unde stă scrisă denumirea producătoriului, plasticul folosit este de bună calitate, foarte plăcut la atingere. Din metal mai este și banda ce se așează pe cap.

Cupele se rotesc la mai bine de 90 de grade pe o axă, în timp ce se pot plia pe cea de-a doua. Asta le face să devină mai compacte la nevoie, adică să ocupe mai puțin spațiu în husa de transport sau într-o altă geantă / rucsac.

Pielea ecologică ce îmbracă cupele și partea interioară a benzii ce se așează pe cap este foarte fină, moale și plăcută la atingere. Buretele de sub acest material este și el moale, se mulează perfect pe zona din jurul urechilor și astfel Technics EAH-A800 devin niște căști extrauriculare extrem de confortabile.

Pot fi purtate ore la rând fără a deranja, singurul inconvenient fiind dat de faptul că în anumite condiții urechile se pot încălzi simțitor și poate apărea transpirația. Sigur că aici depinde mult de fiecare persoană în parte și de mediul în care sunt purtate.

Fără a mai insista la acest capitol cu prea multe detalii, de reținut este că Technics EAH-A800 sunt excelent fabricate, mai bine decât competitori precum Sony WH-1000XM4, HUAWEI FreeBuds Studio sau Bose QC35 II.

Sunet

Casti Technics EAH-A800

Aici aș putea să fiu scurt și să vă spun că Technics EAH-A800 merită cu prisosință calificative de sunet Hi-Fi, Hi-Res Audio și alte astfel de standarde. Pur și simplu se descurcă excelent cu absolut orice tip de conținut și orice gen muzical.

Sincer, am ascultat cu mare drag de la muzică ambientală, clasică, jazz, la rock, pop, funk, reggae și până la house, hip-hop, R&B, soul și orice mi-a mai apărut prin playlist. Cu fiecare melodie ce a ajuns în urechea mea, Technics EAH-A800 mi-a arătat că se poate ”adapta”, că ”înțelege” fiecare gen și că îl redă fix așa cum ar trebui.

Deși driver-ul este de 40 mm, acesta reușește să reproducă un bass pe cât se poate de bun. Este puternic, adânc, pătrunzător, dar în același timp cald, bine conturat și deloc forțat. Cumva, pare că reușește să îți facă pieptul să vibreze, deși este doar o senzație pe care creierul încearcă să ți-o provoace.

Pentru mine, bass-ul mi s-a părut o idee prea grav, așa că am ajustat ușor acest spectru din meniul EQ al aplicației despre care vom vorbi mai jos.

Frecvențele medii sunt absolut fabuloase. Știu că am mai zis asta de câteva ori, dar acum chiar sunt cele mai bune medii pe care le-am putut auzi de la niște căști over ear. Perfect clare, conturate exact, bine delimitate pe fiecare spectru în parte. Vocea, indiferent de timbru, îți lasă impresia că interpretul este chiar lângă tine.

Aproape la fel de bine pot spune și despre frecevențele înalte. Excelent redate, sunt totuși o idee lăsate ceva mai în spate, nu atât de bine aduse la nivelul meritat. Este doar o mică, foarte mică deficiență din această direcție, pe care unii sunt sigur că nici nu o vor băga în seamă.

Punerea în scenă este și ea minunată. Fiecare instrument este clar delimitat de celălalt, este ca și cum fiecare are o poziție clar stabilită în cască. Unele sunt mai în spate, altele mai sus… înțelegeți ideea, sper. Senzația de spațialitate poate că nu este atât de vastă, nu ți se pare că unele sunete vin de foarte departe, altele mai de aproape, dar punerea în scenă este oricum excepțională.

Volumul maxim este suficient de ridicat în modul de redare wireless. Nu este cel mai înalt cu putință, dar puțini cred că vor simți nevoia de mai mult. Ce este spectaculos este că nici la 100% nu se pierde nici o fărâmă din calitatea excelentă pe care Technics EAH-A800 ți-a arătat-o la 10, 30, 50% sau orice alt procent de intensitate.

Prin jack-ul audio de 3.5 mm, în funcție de sursă, primești un volum  maxim cu mult peste ceea ce poate suporta urechea. Eu recunosc că nu am reușit să ascult preț de mai mult de 3 – 4 secunde nici la circa 70 – 80% din capacitate.

În ceea ce privește tehnologia de anulare activă a zgomotelor de fond (ANC), Technics EAH-A800 este acolo, destul de aproape de competiția de la Sony sau Bose (fac referire doar la ce am testat), dar aș spune că nu este chiar pe același palier.

Technics EAH-A800 anulează mare parte din zgomotele de frecvență joasă din afara cupelor, le atenuează destul de bine și pe unele de frecvență medie, dar cu cele înalte are probleme. Este adevărat că mai toate căștile cu ANC nu reușesc mare lucru cu înaltele.

Ce este de specificat aici este că izolarea pasivă este foarte bună la Technics EAH-A800. Asta înseamnă că oricum, doar cu cupele corect așezate pe cap, ai parte de o atenuare bună a zgomotelor din afară, iar ANC-ul doar mai vine cu câte ceva pe lângă.

Repet, Technics EAH-A800 au un ANC capabil, diferența cu ANC pornit vs. oprit este evidentă, doar că această tehnologie este mai bine implementată în alte părți.

Aș mai vrea să vorbesc aici și despre modul în care microfoanele preiau vocea utilizatorului în apeluri. Technics EAH-A800 se laudă cu o tehnologie denumită Noise Suppresion, ce folosește 4 dintre cele 8 microfoane spre a detecta zgomotele de fond pe care să nu le transmită către interlocutor într-un apel de voce. 

În practică, 4 Mic Beamforming + Noise Suppresion este prea agresiv în modul în care acționează. Funcția atenuează și chiar anulează zgomotul de fond, dar, în același timp, ”taie” și din vocea utilizatorului, în sensul că preia cu o întârziere de o fracțiune de secundă vocea și, la fel, oprește preluarea vocii cam prea repede. Astfel, cuvintele utilizatorului par a fi scurtate.

Tehnologia este de ajutor atunci când în jurul tău este cu adevărat gălăgie, dar pentru apeluri în condiții normale mai rău face.

Pe de altă parte, fără Noise Suppresion activ, Technics EAH-A800 preia extrem de sensibil vocea și cu o calitate excelentă. Într-un mediu silențios aș spune că microfoanele îți permit să faci înregistrări la o calitate înaltă, peste ceea ce te aștepți de la niște căști.

Conectivitate

Technics EAH-A800 vin cu conectivitate Bluetooth 5.2, cu majoritatea codecurilor suportate, printre care și LDAC, cel ce permite audiții Hi-Res. Mai mult, există suport pentru împerechere multipunct. Asta înseamnă că poți fi conectat simultan la două dispozitive.

Totodată, Technics EAH-A800 are suport integrat pentru asistentul Amazon Alexa, dar oferă compatibilitate și cu Siri de la Apple sau cu Google Assistant, prin dispozitivul conectat.

Pentru gadgeturile ce rulează de la Android 6.0 sau iOS 12 sau mai recente există în magazinele dedicate aplicația Technics Audio Connect, ce oferă tot ce este necesar pentru a profita la maximum de aceste căști.

Capturi de ecran din aplicația Technics Audio Connect pentru Android:

După cum se poat observa din imaginile de mai sus, aplicația este bine organizată, are o interfață simplă, dar pune la dispoziție suficiente opțiuni și setări. Se putea și mai bine, mă refer la ceva mai multe reglaje pe acolo, dar, pentru moment consider că merită instalată și că este ceea ce trebuie.

Din punct de vedere al elementelor fizice de conectivitate, pe căștile Technics EAH-A800 avem intrare pentru sunet prin jack audio de 3.5 mm. Lângă acesta este și un LED de status, ce oferă informații despre modul de lucru Bluetooth, iar mai sus vedem butonul Power și pe cele pentru reglarea volumului. Între cele pentru volum este un buton cu rol de Play / Pause (la o singură apăsare) sau Next / Previous (două, respectiv trei apăsări).

Casti Technics EAH-A800

Toate sunt pe marginea cupei drepte, destul de simplu de găsit. Tot pe cupa dreaptă, pe exteriorul metalic mai exact, este și o zonă de comandă prin atingere, capacitivă. Poți alege ce anume comenzi să fie executate printr-o atingere prelungită, prin atingeri duble sau triple, din aplicația despre care am vorbit mai sus.

Vreau să mai amintesc aici că Technics EAH-A800 propune și senzori pentru proximitate, prin intermediul cărora dispozitviul recunoaște momemntele când căștile sunt pe urechi și când nu. Poți alege din aplicație ca atunci când le iei de pe urechi redarea muzicii să fie pusă pe Pause, urmând să fie reluată imediat ce așezi din nou căștile pe cap.

Autonomie

Unde Technics EAH-A800 pare să nu prea aibă concurență în acest moment este la autonomie. În fișa tehnică se vorbește de până la 50 de ore de audiție continuă cu ANC activ (în mod AAC) sau până la 40 de ore cu ANC activ în mod LDAC.

Recunosc că eram sceptic față de aceste cifre, dar nu pot spune decât că sunt pe cât se poate de adevărate. Nu-mi venea să cred că după mai bine de 3 ore de folosință continuă, pe smartphone, în meniul Bluetooth, bateria încă era la 100% în dreptul căștilor. În aplicația Technics Audio Connect procentul scăzuse abia la 96%. După 3 ore!

Am lăsat căștile să redea muzică continuu peste noapte, iar după 10 ore am verificat starea bateriei în aplicație. În mod cel puțin surprinzător, în acumulator mai era 81% din energie disponibilă. Deci 10 ore de redare continuă au consumat doar 19% din baterie!

Este clar că pe măsură ce procentele dispar, mai exact atunci când mai este mai puțin de 20%, așa cum am remarcat la multe alte căști sau dispozitive, procentele dispar mai repede, dar Technics EAH-A800 au arătat o autonomie absolut impresionantă.

Preț

Căști wireless cu ANC Technics EAH-A800 – 1.600 de lei pe AVStore.ro

Concluzii

Casti Technics EAH-A800

Da, Technics EAH-A800 sunt un pic mai scumpe decât concurența de la Sony ori Bose, dar nu cu mult. Sunt ele la același nivel? Din multe puncte de vedere (aș zice eu cele esențiale) sunt peste acelea, cum la altele sunt o idee mai jos. 

Calitatea sunetului este supremă, autonomia absolut grozavă, construcția de top, iar conectivitatea și disponibilitatea unor funcții smart sunt și ele de apreciat. Pe partea de ANC nu aș spune că Technics EAH-A800 sunt chiar acolo sus de tot, dar nici nu dezamăgesc.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile Technics EAH-A800:

PRO

  • construcție de cea mai bună calitate;
  • confortabile și după ore bune de purtare continuă;
  • sunetul excelent, chiar și audiofilii vor fi complet satisfăcuți;
  • microfoanele preiau vocea extrem de clar;
  • autonomie senzațională, cu 40 – 50 de ore de redare continuă;
  • Bluetooth 5.2 cu suport multipoint și LDAC.

CONTRA

  • funcția ANC nu este la nivelul unor concurenți direcți;
  • funcția Noise Suppresion pentru apeluri este prea agresivă în a anula zgomotele de fond, mai mereu ”taie” și din vocea utilizatorului.