Alături de căștile wireless OPPO Enco W31 am primit și modelul de top de la compania chineză – OPPO Enco Free. 

Pentru moment nu le-am găsit listate în țara noastră, dar până mai zilele trecute erau la eMAG & co, iar prețul afișat era de 480 – 490 lei. Este o diferență de 150 – 160 lei față de Enco W31. 

Pentru ce plătești diferența de preț între Enco Free și Enco W31 de la OPPO?

  • design fără dopuri de protecție clasice (au altă formă ca design, amintesc direct de seria AirPods de la Apple);
  • audiție superioară prin difuzoare ce încorporează multă tehnologie (6 tehnologii patentate etc);
  • autonomie mai mare (5 ore de muzică și 3 ore de convorbiri, 25 de ore de muzică sau 15 ore de convorbiri cu carcasa încărcată complet față de 3 ore – 3 ore și jumătate de muzică oferite de Enco W31 se situează la jumătate cu carcasa încărcată complet – în jur de 10 – 12 ore). De fapt, autonomia este aproape dublă la Enco Free (probabil de aici vine și numele ales);
  • driver-ul dinamic este de 13.4 mm față de 7mm la Enco W31. 

OPPO Enco Free la sub 500 lei aș spune că sunt printre cele mai bune căști wireless în acest buget. Apple joacă în alt orizont de preț, iar Huawei prin seria Free Buds 3 se află la 250 – 260 lei distanță de produsul OPPO.

Specificații 

  • trei variante de culoare (Alb / Negru / Roz);
  • driver dinamic de 13.4 mm cu sensibilitate la 120 dB @ 1 kHz @ 1 mW;
  • răspuns în frecvență de la 16 Hz – 20 kHz;
  • bluetooth 5.0, acoperire de până la 10 metri, USB type-C pentru încărcare;
  • baterie de 31 mAh pentru căști și 410 mAh pentru carcasa de încărcare;
  • autonomie de 5 ore pentru căști, 25 ore cu carcasa încărcată complet (încărcare de 70 minute pentru căști și 110 minute pentru carcasă);
  • certificare IP4X în ce privește rezistența la contactul cu apa. 

Design 

În pachet dați de căști + carcasa de încărcare, două seturi de dopuri speciale pentru acest setă de căști, cablu USB Type-C – USB și ghid de utilizare. La OPPO Enco Free s-a mers pe o carcasă dreptunghiulară cu colțurile rotunjite, nu mai este carcasa rotundă de la Enco W31. 

Am testat Enco Free pe negru. Mai sunt două variante de culoare: Alb și Roz. Carcasa este îmbrăcată într-un negru mat ci o mică porțiune argintie unde a fost stilizat și numele companiei. Căștile vin într-o combinație de negru lucios și negru mat. Întreg ansamblul imprimă ideea de soliditate, de rezistență în timp. Pe de altă parte, atrage și prin dimensiunile cu adevărat compacte. 

În lateral dreapta se află un mic buton de control. Prin dubla sa apăsare ajunge a fi activată conexiunea bluetooth. LED-ul din zona argintie se aprinde roșu când căștile & carcasa se află la încărcat, argintiu intermitent când bluetooth-ul este activ. În ce privește căștile, sunt trei zone prin care sunetul ajunge a fi livrat / per fiecare unitate. De aici și efectul stereo destul de bine pus la punct. 

Căștile sunt ușor de introdus în locașul lor din carcasă. Au pus și un magnet spre a facilita procesul. Mai multe detalii pe partea de design puteți afla din galeria de imagini ce însoțește articolul. 

Sunet

Prin materialele OPPO în cazul lui Enco Free se vorbește de materiale de top: membrană din titanium, multă tehnologie (FPC preluat de la echipamentele stereo de top, 6 patente pe care le-ar fi aplicat spre a avea un sunet bine calibrat etc). 

Sunetul este livrat spre fiecare cască în parte (spre a reduce întârzierile / lag-ul), au implementat un microfon dual ce ajută în preluarea vocii în apelurile efectuate cu căștile Enco Free. Au și un fel de anulare a zgomotului ambiental spre a te face și mai clar înțeles. 

Căștile au fost conceput astfel încât să permită respirația și să fie cât mai ergonomice cu putință. Întradevăr, în sesiunile prelungite nu am simțit niciun deranj, fără durerile pe care unele modele de căști le aduc dacă le ții mai mult de 30 – 40 minute. La fel, nu te fac să transpiri. Mă rog, fac comparația cu căști ieftine (Redmi AirDots costă o treime din prețul afișat de OPPO Enco Free). 

Cum este sunetul în sine?

Le-am primit cu folia pusă. Nimeni nu le-a mai folosit înaintea mea. Precizez asta pentru că am observat și am citit că la echipamentele audio este nevoie de un timp în care să le folosești, 10 – 15 – 20 ore înainte de a trage concluzii legat de calitate. Le-am folosit câteva ore, dar nu cred că le-am făcut rodajul, dacă-mi permiteți o astfel de expresie. 

Se aud clar, suficient de mult bass. Impresionat este nivelul de detalii pe care-l aduce. Folosesc și Bose QC 35 II și pe unele melodii, erau detalii de sunet pe care abia acum le-am descoperit. Mi-am amintit de o situație similară la vechea mea mașină (Octavia I), când am făcut trecerea de la un player Sony la unul Alpine (detalii pe care Sony-u le acoperea printr-un bass mai profund). 

Jos pălăria pentru audiția oferită de OPPO Enco Free, printre cele mai bune căști wireless cu siguranță (mă refer la cele ce au preț până în 500 lei). 

Conectivitate

Sunt două elemente importante: bluetooth 5.0 și USB type-C pe carcasă. În pachet este adus un cablu de încărcare pentru carcasă. Bluetooth 5.0 permite conexiunea mai bună cu smartphone-urile comercializate în ultima perioadă. 

În ce privește controlul căștilor. Prin slide pe casca din stânga se reglează volumul, prin slide pe casca din dreapta se schimbă melodiile. Prin double tap se preiau apelurile sau se oprește / activează muzica. La Enco W31 prin dublă apăsare se făcea trecerea între Bass Mode și Balance Mode. Aici nu am găsit o astfel de funcție. 

Când scoți căștile din ureche, sunetul se oprește automat. Prin dublu tap pornești muzica din nou. 

Autonomie

Am testat căștile și în funcție de volum poți obține de la 3 ore – 3 ore și jumătate în sus. Pe la 50% din amplitudine poți obține cele 5 ore afișate de către producător. Mai contează și distanța la care te afli față de ele, tipul de muzică redat etc. 

Carcasa îi aduce 3 – 4 încărcări suplimentare. Ideea este că poți avea cele 25 ore, ești acoperit pentru câteva zile fără probleme (dacă nu le folosești cu adevărat în regim continuu). 

Preț

OPPO Enco Free – 480 – 490 lei în magazinele online autohtone. Momentan, nu le-am găsit în stoc, dar presupun că vor fi relistate în viitorul apropiat. 

Concluzii

OPPO Enco Free au fost o supriză plăcută, dar mă așteptam la asta după ce am testat modelul entry – Enco W31. Au un design plăcut, sunt ergonomice și livrează un sunet cu suficient de mult bass, o adevărată plăcere să le folosești în apelurile de voce sau prin WhatsApp etc. 

Au reușit să vină cu un produs ce impresionează ca raport preț / specificații / experiență de utilizare. Enco Free le recomand celor dornici să achiziționeze căști wireless de foarte bună calitate, la un preț rezonabil. 

PRO

  • design plăcut, ergonomice;
  • autonomie mare;
  • sunet bine calibrat în redarea oricărui tip de playlist, impresionează și în ce privește sunetul din apeluri (microfon dual);
  • bluetooth 5.0 + USB Type-C;
  • modalități de control cu adevărat intuitive;

CONTRA

  • nu am găsit niciun punct slab. 

Categorii: audioreviews

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.