Cât ar trebui să fie îndemnizația oferită de stat la achiziția de automobile electrice?

08/06/2020

România are una dintre cele mai mari îndemnizații oferite de către stat la achiziția de automobile electrice. Prin Rabla Plus se oferă 45.000 de lei – aprox. 9300 euro.

Printre cele mai ieftine automobile electrice în oferta din România se află:

Modelul ce s-ar bucura de maxim impact pe plan local, din păcate cu stoc de-a dreptul liliputan;

  1. Skoda CITIGOe IV – aprox. 20000 euro (un număr limitat de unități, deja consumat la început de an);
  2. Smart forfour EQ – aprox. 22500 euro;
  3. Volkswagen e-up – aprox. 22500 euro;
  4. Peugeot e-208 – aprox. 30000 euro;
  5. Renault ZOE Z.E. – aprox. 30500 euro.

*Am notat costurile estimative, pot varia în funcție de ofertele practicate de fiecare producător în parte.

În Marea Britanie se pregătește un stimul similar în ce privește achiziția de automobile electrice, iar bonusul ar fi de 6000 lire sterline / aprox. 6700 euro / aprox. 33000 de lei.

Putem discuta în secțiunea de comentarii care ar fi eco-bonusul pentru care ați fi dispuși să achiziționați un automobil electric și mai ales, la ce model v-ați orienta.

Știu că avem o altă problemă în România și este legată de infrastructura de încărcare. O soluție ar fi ca stațiile de carburant să fie obligate să integreze și încărcare pentru vehicule electrice  (Germania s-ar pregăti să aibă o astfel de cerință, în contextul în care nu sunt printre cei mai mari fani în achiziția de automobile cu încărcare la priză: 1.8% în 2019, 32% pe diesel și 59.2% pe benzină). Subvenția în Germania ar fi fost dublată, la 6000 euro.

BMW i3 – una dintre cele mai originale automobile electrice;

Am testat de-a lungul timpului și modele electrice, unele cu impact și pe plan local: Renault Zoe și BMW i3. Presupun că bateriile sunt scumpe, dar am impresia că și producători cumva vor să beneficieze de eco-bonus, Renault Zoe mi se pare poziționat destul de sus ca preț. Pe la 22 – 23.000 euro cu bonusul de 10.000 euro ar deveni o masină cu priză serioasă la public. Am văzut și prețurile din Franța, și acolo sunt destul de ridicate. 6000 de euro se oferă și în Franța ca subvenție la achiziția de electrice.

Trecerea în România spre automobile electrice s-ar putea face când avem infrastructură și când prețurile se așează pe la 20 – 25000 – cei aprox. 9300 euro = costuri atractive. Bineînțeles, stimulul ar fi și mai mare dacă s-ar adăuga o taxă suplimentară anuală pentru cei ce au SUV-uri, automobile diesel etc. Doar că nu-i poți obliga să plătească, dacă infrastrucura de încărcare nu este pusă la punct.

Ar mai fi un alt element de luat în calcul – autonomia oferită de un EV. Cred că pe la 250 – 300 km în mod real ar fi excelent spre a acoperi nevoile de transport la 95% dintre șoferi autohtoni. Asta și pentru că nu ți-ai dori să stai mereu cu automobilul în priză.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.