Mai este puțin și urmează perioada de mare activitate pentru vulcanizările din întreaga țară, trecerea de la anvelopele de vară la cele de iarnă. Nokian Tyres a trimis un comunicat legat de zgomotul de rulare al anvelopelor și de faptul că ei pun preț și pe zgomotul de rulare perceput în interiorul automobilului, nu doar pe cel extern (menționat pe etichetă).

De fapt, cât de important este zgomotul de rulare în alegerea anvelopelor?

Dacă ar fi să realizez un top personal aș nota:

➡️ performanțele atinse pe timp de ploaie;

➡️ indicele de viteză;

➡️ zgomotul la rulare.

Eficiența în ce privește consumul de carburant este importantă, dar aș face pariu că nu sunt diferențe majore între calificativele A, B sau C. Bineînțeles, dacă rulezi mii și mii de kilometri în regim lunar – vei ține cont și de acest aspect și îl aduci pe poziția 1 sau 2.

Ar fi fost interesant și un indicator pe anvelopă legat de rezistența în timp, de numărul de kilometri pe care-i poți parcurge în medie (în condiții de siguranță, bineînțeles). Presupun că sunt prea mulți indicatori variabili spre a obține un astfel de indice pe eticheta anvelopei, unul care să fie agreat de întreaga piața, dar mai ales relevant.

Am extras câteva informații interesante din comunicatul Nokian Tyres:

  • zgomotul anvelopelor este influențat de jante, compusul din cauciuc, șosea, viteza de rulare și vreme, cu cât compoziția benzii de rulare a anvelopei este mai moale, cu atât este mai probabil ca zgomotul să fie redus;
  • anvelopele cu profil înalt sunt mai confortabile și mai silențioase față de alternativele cu profil redus;
  • eticheta UE arată zgomotul de rulare extern. Zgomotul de rulare extern și cel intern pot fi la poli opuși, iar reducerea unuia poate reprezenta creșterea celuilalt;
  • siguranța este no. 1 ca prioritate, iar fiecare producător încearcă să îmbunătățească și celelalte caracteristici;
  • este recomandată rotirea anvelopelor spre a obține o uzură uniformă, iar geometria suspensiei să fie pusă bine la punct;
  • reglarea presiunii din umflare influențează zgomotul anvelopelor.

Declarații oficiale:

„Ceea ce auziți în interiorul vehiculului este o combinație de multe lucruri. Zgomotul anvelopelor provine din contactul anvelopei cu șoseaua: rugozitatea determină vibrația corpului anvelopei atunci când aceasta rulează pe suprafața șoselei. Apoi, vibrațiile parcurg o distanță lungă prin anvelopă, jantă și alte structuri ale vehiculului până în habitaclu, unde o parte dintre ele se transformă în sunet.”, precizează Hannu Onnela, Senior Development Engineer, Nokian Tyres. 

Indicatoarele nu ne spun tot ce trebuie să știm, așa că efectuăm și o mulțime de teste subiective bazate pe evaluare umană. Este important să aflăm dacă un zgomot este deranjant, chiar dacă un indicator nu îl poate detecta.”, explică Hannu Onnela.

„Produsele pentru piețe diferite au caracteristici diferite. Anvelopele de iarnă CE sunt mai silențioase decât cele de vară. Anvelopele de iarnă nordice tind să fie cele mai silențioase datorită benzii de rulare mai groase și compusului mai moale al benzii de rulare, față de anvelopele de iarnă CE. Zgomotul interior al anvelopei este accentuat atunci când mașina este folosită în mod obișnuit la viteze de 50-100 km/h.”, spune Olli Seppälä, Head of R&D. 

Categorii: gauto
Tag-uri: Nokian Tyres

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.