La această veşnică dilemă de Android vs. iOS, există un simplu răspuns – ambele sunt egale şi totul ţine de gusturi. Asta a fost părerea mea încă de la începtul acestui “război” şi, într-o oarecare măsură, încă este. Sunt utilizator şi de Android, şi de iOS, deci vă pot oferi o opinie bine formată, zic eu. În urmă cu o lună şi ceva, v-am scris despre câteva lucruri care-mi plac şi displac la Android.
Acum, să analizăm totul mai în detaliu. Nu vreau să mă mint nici pe mine şi nici pe voi, spunându-vă că va fi un articol scurt. Aşadar… pregătiţi floricelele.
Aplicaţii – iTunes Store vs. Google Play
Din păcate, nu am găsit nişte numere foarte exacte, însă nici nu le-am căutat foarte mult deoarece nu cred că avem nevoie. Se pare că ambele magazine au un număr de aplicaţii asemănător – peste 800.000. Asta înseamnă un singur lucru – a început bătălia pentru 1.000.000.
Aparent, iTunes Store este mai mare şi mai relevant decât Google Play – acest lucru reiese dintr-un algoritm numit Applause. Practic, acest algoritm măsoară satisfacţia utilizatorilor şi performanţele aplicaţiilor, combinând ulterior toate datele într-un indice numit “Applause Score“. Mai jos avem un tabel ce conţine scorul total obţinut de o platformă în funcţie de categorie, scorul total şi numărul de aplicaţii active pe categorie/total.
Sursă grafic – ReadWrite
Bun, deci iOS are un scor de 68.53, iar Android – 63.34. iOS câştigă în 9 din 11 categorii şi are un număr mai mare de aplicaţii active. Conform acestui studiu de caz realizat la sfârşitul lunii ianuarie 2013, iOS se menţine în top. Chiar dacă nu luăm în calcul scorul Applause, presupunând că algoritmul nu este bun, număr de aplicaţii active este cât se poate de obiectiv.
Primul lucru care-mi dă mie de înţeles că Android va depăşi iOS, este un trend pe care l-am observat recent. Tot mai mulţi dezvoltatori încep să lanseze aplicaţiile întâi pe Android. Am avut o conversaţie cu cei de la Tuokio – ne-au oferit coduri promoţionale pentru Smash the Office, Snack Match şi Crazy Raider (concursul va fi online mâine) – şi mi-au spus că preferă să lanseze aplicaţiile întâi pe Android, pentru a testa terenul. Apoi, dacă au rezultate bune şi feedback pozitiv lansează aplicaţia şi pe iOS. Şi după cum am spus, am observat că nu sunt singurii care au adoptat această tehnică.
De aceea, sunt de părere că acesta este un prim motiv pentru care Android va depăşi iOS. Nu ştiu dacă va reuşi să bată iOS-ul în cursa de 1.000.000, dar într-un final o va face.
Dispozitive – Smartphone-uri/Tablete
Cel de-al doilea motiv, îl reprezintă gama largă de dispozitive. Dispozitive ce rulează iOS, sunt create doar de Apple şi avem un număr relativ mic de smartphone-uri/tablete – iPod, iPad şi iPhone. Asta în timp ce dispozitivele ce rulează Android au mai mulţi producători ce au învăţat din greşeli şi încep să aibă produse într-adevăr bune.
Brand-ul Galaxy, produs de Samsung, a fost un succes încă de pe la început. Noul smartphone Samsung Galaxy S4 se lansează mâine în România şi are deja parte de un interes foarte ridicat din partea publicului. Vă dau un simplu exemplu – toţi oamenii cu care am vorbit în ultimul timp despre acest telefon, îl consideră foarte bun şi declară că şi l-ar achiziţiona. De ce? Deoarece Samsung a învăţat, într-un final, de la Apple. A învăţat că are nevoie să creeze un produs ce oferă o experienţă unică. Toate acele caracteristici pe care ni le-au fluturat, au avut efect. Dual Shot, Smart Pause, Air Gesture, Group Play şi toate celelalte caracteristici sunt într-adevăr interesante şi utile.
Din urmă vine şi brand-ul Nexus, produs de Google în parteneriat cu diverse companii (Samsung, LG, ş.a.) ce abia acum începe să se definească cu adevărat. Personal, am fost foarte plăcut impresionat de Nexus 4 şi Nexus 10 şi v-am spus în nenumărate articole că mi-aş achiziţiona această pereche.
Mai are rost să aduc în discuţie smartphone-uri ca Sony Xperia Z, Motorola Razr i, HTC One, HTC First, LG Optimus G, Oppo Find 5 şi seria Alcatel? Presupun că aţi înţeles ce vreau să spun, şi anume, faptul că avem disponibile o mulţime de smartphone-uri foarte interesante şi accesibile.
Apple în schimb… nu prea-mi place să spun asta, dar stagnează. Ştiu, şi sunt de acord cu ei, că nu ai de ce să schimbi ceva ce-i bun şi ce funcţionează. Însă, în aceste momente de “război” trebuie să pui mâna pe mătură şi să ieşi în stradă. De la iPhone 5S nu am aşteptări prea mari. Am învăţat încă de la lansarea 3GS-ului că seria “S” va aduce doar un upgrade la cameră şi la procesor. Mi-am permis să-mi creez câteva speranţe la următoarea versiune de iOS. Sper că, măcar acolo, vor aduce şi ei ceva nou.
Consumatori
Cel de-al treilea pilon al unei platforme, îl reprezintă clienţii, utlizatorii, consumatorii. Adică noi ăştia, care ne cumpărăm smartphone-uri şi tablete fără număr. Apple are un avantaj aici, deoarece majoritatea clienţilor săi sunt fideli. Dacă ai iPhone, cu siguranţă prima ta opţiune va fi tot un iPhone. Abia ulterior, te vei gândi la alte opţiuni. Însă, după cum am menţionat la punctul anterior, Samsung începe să fure ochii consumatorilor.
Utilizatorii actuali ai Android-ul, susţin că au ales acest sistem de operare, în principal, pentru libertatea pe care o oferă. Un lucru de care suntem cu toţii conştienţi. Însă, introducând aceste noi caracteristici, Samsung atacă publicul target al companiei Apple. Şi se pare că reuşeşte. Părerile internaţionale despre Samsung Galaxy S4 sunt foarte pozitive. Dacă sunteţi activi pe piaţa de capital, vă sfătuiesc să cumpăraţi câteva acţiuni la Samsung. Apropo de acţiuni, Apple este în continuă scădere, acţiunile lor valorează acum doar 419,85$ faţă de septembrie 2012, când valorau 700$.
Acesta este cel de-al treilea motiv pentru care consider că Android va depăşi iOS-ul.
Sincer vă spun, chiar sunt de părere că Android o să depăşească iOS, nu doar în cantitate, ci şi în calitate. Din păcate pentru Apple, Steve Jobs nu se mai intoarce să salveze compania încă odată. Nu le aprind o lumânare celor de la Apple, cum am facut pentru cei de la BlackBerry, deoarece ştiu că Apple va rămâne în continuare pe piaţă, cu o cotă foarte mare. Însă vreau să-i văd că se luptă şi că se implică. Cu cât există mai multă concurenţă şi rivalitate, cu atât vom avea noi parte de mai multe produse bune.
Acum, aştept să mă contraziceţi, să mă aprobaţi, nu contează, atât timp cât vă spuneţi şi voi părerea. O rugăminte am, deoarece ştiu că astfel de polemici trezesc războinicii din noi – exprimaţi-vă într-un mod frumos, fără atacuri/jigniri inutile.