Diverse

Sunt client Digi Mobil și vorbesc în cunoștință de cauză. Există un adevărat buzz în jurul ofertei RCS-RDS. Pentru o sumă modică te alegi cu multe minute naționale, trafic de date la valori considerabile și nici măcar nu pot fi făcute comparații directe cu Cosmote, Orange sau Vodafone.

Totuși, ar fi și câteva puncte slabe pentru Digi Mobil. Pe termen mediu și lung sunt sigur că unele probleme mai presante urmează a fi rezolvate.

1. Trafic mare de date inclus la prețuri modice, dar semnal inexistent în afara marilor orașe

De la abonamentul de 2 euro te alegi cu 3 GB trafic de date, dar cum începi să folosești telefonul remarci acoperirea slabă și în afara marilor orașe nu ai semnal de niciun fel. Mă refer la semnal în rețeaua 3G, maxim să ai 2G sau să treacă pe Digi Mobil R / rețeaua Vodafone. Știți parteneriatul dintre cei doi operatori telecom pe partea de voce / 2G.

Urmează ca parteneriatul RCS-RDS – Vodafone să fie extins din iunie și pe partea de date. Va fi interesant de urmărit dacă presupune o plată suplimentară pentru clientul Digi când accesează internetul prin rețeaua Vodafone. Teoretic, nu ar trebui să coste. Practic, vom vedea.

2. Trecerea de la Digi Mobil la Digi Mobil R / rețeaua Vodafone nu se face destul de rapid

Să zicem că ai un smartphone cu sim-ul Digi încorporat. Ieși din oraș, pierzi semnalul și treci pe Digi Mobil R. Când ajungi într-o zonă cu semnal Digi Mobil se face trecerea automată, dar după vreo 25 – 30 de minute. Există variantă să faci switch manual, dar devine stresant să faci treaba asta de câteva ori pe zi.

3. Mare agitație în ce privește cartelele, puțin personal pe la casierii

Multe persoane care doresc un abonament Digi Mobil renunță când văd aglomerația de la casieriile RCS-RDS. Acolo se plătesc facturile, dar și se semnează noile contracte pentru TV, internet și telefonia mobilă.

În orașelul meu nu există mare interes pentru Digi Mobil, dar tot am așteptat în jur de 40 de minute până când tipul din casierie și-a făcut timp să printeze contractele etc și să semnez ca atare. Au prea puține persoane alocate pentru aceste operații. RCS-RDS nu pare pregătit.

4. Lipsa ofertei de telefoane

Au niște oferte cu adevărat interesante, dar le rulează prin Bihor și Timișoara. Stocurile au fost epuizate rapid și aș face pariu că nu le veți găsi listate prin casieriile RCS-RDS în 2014 sau 2015.

Este prea mare agitație și sunt prea multe persoane care le doresc ca să prinzi o astfel de promoție. În România se optează pentru un abonament la un operator telecom doar pentru a face rost și de un telefon subvenționat. Creșterea Digi Mobil va fi stagnata de inexistența acestei oferte cu smartphone încorporat.

5. Calitatea convorbirilor audio în rețeaua Digi Mobil

Aici trebuie să spun că este ceva subiectiv. Vorbesc din experiența mea. Am pus sim-ul Digi în Allview P7 Extreme alături de un sim-ul abonamentului Cosmote. Pe Cosmote oferă o audiție exemplară, iar în rețeaua RCS-RDS se aude ceva mai slab, sunt momente în care auzi fragmentat pe cel cu care discuți, mai ales dacă și el se află în aceeași rețea.

Pe Digi Mobil R nu sunt probleme. S-ar putea să fie o etapă intermediară. Mă aștept la o audiție mai bună pe viitor.

Știu că acoperirea Digi Mobil urmează să crească treptat în 2014. Mai ales că au licență în spectrul de 900 MHz, spectru care oferă o rază mai mare de acoperire pentru antenele RCS-RDS față de cel de 2100 MHz utilizat până în aprilie 2014. Aștept vești bune din partea lor, telefoane pe la mai toate casieriile, mai mult personal dedicat și atunci concurența va fi nevoită să-și actualizeze ofertele.

Update: Am uitat să spun un alt aspect interesant. Tipul de la casierie care mi-a încheiat contractul de telefonie nici nu știa de ofertele Digi Mobil. Se baza pe pliantele din fața sa, pliante mai vechi. Spre exemplu, traficul de date la Digi Mobil Optim de 2 euro este de 3 GB, iar el îmi spunea de 500 MB. De oferta Digi Mobil Optim Nelimitat nici nu avea idee că există.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.