Într-un articol anterior vă scriam că Apple este o companie americană puternic vizată de noile tarife, deoarece ea îşi fabrică peste 90% din produse în trei ţări ce se află pe lista celor cu taxe mărite:
- China – tarife suplimentare de 34%;
- Vietnam – tarife suplimentare de 46%;
- India – tarife suplimentare de 26%.
Într-un scenariu aproape utopic, Apple ar putea transfera toate aceste costuri noi în cârca clientului final, însă este destul de clar că acest lucru nu se va întâmpla. Aşa că, iată ce a făcut şi ce ar putea face Apple în perioada următoare:
- Pe termen scurt;
Mărul muşcat ştia „pe surse” de foarte mult timp că administraţia Trump va aplica noi taxe, astfel că a avut suficient timp să îşi facă stoc pentru câteva luni. Times of India a scris recent că doar în ultima săptămână din martie au fost transportate 5 avioane pline cu iPhone-uri din India către Statele Unite ale Americii.
Foarte probabil acelaşi lucru s-a întâmplat la nivel general pentru toate produsele Apple, astfel că cel puţin până în toamnă (când se va lansa noua serie iPhone 17, cât şi alte device-uri) compania are stoc suficient pe pământ american.
- Pe termen mediu;
Aici sunt multe variabile, nu se ştie nici măcar dacă taxele vor rămâne sub această formă sau se vor schimba, însă Apple poate căuta nişte soluţii, cel puţin la nivel teoretic.
Poate cea mai simplă şi mai potrivită opţiune este aceea ca Apple să ceară de la guvernul american o scutire de la plata noilor taxe. Nu ar fi prima dată când cere şi când primeşte o astfel de derogare.
O altă opţiune ar fi mutarea producţiei la fabrica Foxconn din Jundiaí, São Paulo, Brazilia. Această ţară are tarife noi de doar 10%, deci ar permite limitarea costurilor. Problema este că cererea americanilor este cu mult mai mare decât poate duce fabrica din Brazilia, astfel că această soluţie ar putea fi utilă doar parţial.
Ar mai exista şi varianta de reducere a costurilor de producţie prin constrângerea furnizorilor de componente, însă această presiune există şi acum, astfel că în acest caz marjele câştigate ar fi foarte mici.
Soluţia ideală nu cred că există pentru Apple, însă sunt sigur că au oameni suficient de bine pregătiţi pentru a găsi variante optime. Până atunci însă, acţiunile Apple au luat-o la vale în ultimele zile (în 2 aprilie erau undeva la 224 dolari, iar azi, 8 aprilie, au ajuns pe la 175 dolari).
