Opinie

Vorbeam astăzi la muncă cu mai mulţi clienţi din judeţ, iar aceştia îmi spuneau că stau fără curent electric de mai bine de 48 de ore. Aproape toate localităţile din judeţele din sud-estul României au fost ore bune în această situaţie (unele sunt fără curent şi la ora scrierii acestui articol).

În timp ce discutam cu aceşti oameni, unii care în această perioadă s-au încâlzit cu sfântul lemn, mă gândeam cum ar putea arăta o situaţie similară peste 20 de ani. Vorbim de un ciclon care a adus cantităţi însemnate de zăpădă şi mai ales rafale de vânt de peste 120 – 130 kilometri pe oră. Toate localităţile, inclusiv oraşele, au ieşit şifonate rău.

În teorie peste 20 de ani ar trebui să funcţionăm aproape integral pe energie electrică verde. Ar trebui să ne încălzim la curent, să avem maşini electrice, să avem utilaje electrice, să avem totul electric.

Ce vor face oamenii atunci când posibil încălzirea la lemne de foc va fi interzisă prin lege pentru că poluează, când utilajele de dezăpezire vor rămane fără baterie, iar drumurile vor fi blocate de troiene de zăpadă, când furtunile vor deveni mai violente decât în prezent în contextul încălzirii globale etc. ?

Ştiu că în 20 de ani se pot întâmpla multe, dar oare vor reuşi oamenii să menţină ritmul acestor schimbări pe repede înainte ? Să fie oare trecerea aceasta la energie verde prea rapidă ? Nu ştiu, întreb.

Sursa foto