Sunt pasionat de fotografie, obișnuiam să iau destul de des cu mine aparatul foto alături de cele 3 obiective, dar asta se întâmpla în urmă cu mai bine de 4 – 5 ani. Asta fiindcă telefonul pe care oricum îl aveam în buzunar începea să fie din ce în ce mai performant pe zona foto (a se citi cu fiecare nou model pe care îl schimbam) și astfel a avea camera la mine începea să mi se pară inutil. Sigur că încă folosesc des aparatul foto, dar în special pentru pozele pentru mașinile pe care le testez și pentru fotografiile de produs pe care le prezint aici, pe site.

Canon M200 cu obiective

🔺Aparatul foto și obiectivele pe care le folosesc pentru pozele de produs de pe site.

Numai că trecerea asta spre zona video care s-a petrecut cumva peste noapte, m-a făcut să-mi doresc și eu să păstrez din ce în ce mai multe amintiri și sub formă de clipuri video mai scurte sau mai lungi. De obicei mai scurte. Iar telefonul se dovedea și aici mai mult decât capabil. Numai că, la începutul acestei veri am primit spre folosire un smartphone flagship, unul Ultra, un adevărat camera phone. Ideal pentru mine, așa cum am descoperit până acum, dar un smartphone prea valoros spre a-mi permite să-l am chiar mereu cu mine.

Huawei Pura 70 Ultra - review

🔺Huawei Pura 70 Ultra este telefonul meu de zi cu zi de la început de iunie 2024.

Iar când spun „chiar mereu”, mă refer când sunt în vacanța de vară de exemplu, pe plajă ori la piscină. Pur și simplu sunt o persoană care nu-și permite ca un telefon de asemenea valoare să pățească ceva, așa că l-am lăsat mai mereu în cameră, nu l-am luat cu mine la nisip, la apă…

Și atunci ce aveam de făcut spre a putea păstra multe amintiri din vacanțele de vară, amintiri sub formă video? Aș fi putut folosi camera de acțiune GoPro HERO8 Black, pe care o am de când s-a lansat, dar și cu aceasta mi se părea că risc cam mult… Nici în acest caz nu-mi prea permit să rămân fără ea din motive variate, mai ales că și aceasta a fost destul de scumpă la vremea ei. 

Ei bine, am avut noroc în acest an, întrucât chiar din iunie am primit o cameră de acțiune ieftină, model Akaso Brave 7. Având în vedere cât este de accesibilă, mai ales raportat la tot ce știe să facă, am zis că în sfârșit voi putea avea mai mereu la mine o cameră video cu care să pot păstra cât mai multe amintiri.

Camera actiune ieftina Akaso Brave 7

Sunt sigur că nu toți sunt de acord cu mine și că mulți folosesc fără probleme chiar și cele mai valoroase gadgeturi foto-video pe plajă, la piscină, în timp ce cutreieră străzi aglomerate sau vizitează fel de fel de puncte de interes la fel de aglomerate, numai că eu nu sunt așa. Sunt mai precaut din fire și mă feresc cât pot de tare să nu rămân fără telefon sau altceva pe care îl am la purtător, cum se spune. 

Numai că atunci când am o cameră de acțiune ieftină la îndemână pot fi ceva mai relaxat și astfel pot surprinde și păstra ca amintire sub formă video mult mai multe momente din vacanțe și nu numai.

Akaso Brave 7 s-a dovedit partenerul ideal din vacanța din Grecia de la sfârșit de iunie și din mini concediul de 3 zile din Bulgaria. Am avut această cameră de acțiune mai mereu la mine. Mi-am filmat astfel copiii în apă, în mare ori la piscină, atunci când se jucau, atunci când cutreieram seara stațiunea ori vizitam anumite obiective turistice ș.a.m.d. Mereu fără să am neapărat grija că această cameră de acțiune ar putea fi pierdută ori să pățească ceva. Nu spun că n-am avut grijă de ea, ci doar că stresul ca ea să-mi dispară sau să fie distrusă din te miri ce motive era mai mic, având în vedere cât este de accesibil un astfel de gadget.

Iată un scurt clip video asamblat din mai multe părți, clip filmat într-una dintre cele 3 zile din Bulgaria:

Clipul video de mai sus a fost înregistrat la rezoluție 4K, cea maximă pe care o suportă camera de acțiune Akaso Brave 7. La această rezoluție poate capta cu maxim 30 fps, dar dacă Full HD este suficient pentru tine, atunci poți capta cu până la 120 fps. Eu folosesc Full HD 1080p 60 fps spre a păstra amintirile, o consider una dintre cele mai bune setări.

Calitatea video mi se pare cel puțin decentă la modul general și aș numi-o chiar bună spre foarte bună raportat la cât costă camera de acțiune Akaso Brave 7. Ok, nu ai fel de fel de opțiuni avansate, gen mod de filmare pro în care să controlezi fiecare setare, dar nici nu ar trebui să te aștepți la așa ceva de la o cameră de acțiune ieftină.

Singurul minus adevărat pe care îl pot găsi pe partea de filmare ține de stabilizarea electronică a imaginii, care mai dă rateuri pe axa orizontală. Nu mereu sunt vizibile aceste inconsistențe în stabilizare, dar uneori pot duce la o cursivitate defectuoasă a filmării.

Înseamnă cumva că o cameră de acțiune ieftină vine la pachet cu multe compromisuri?

Nu, nu aș spune asta, mai ales că în cazul Akaso Brave 7 în cutia de retail primești o mulțime, cu adevărat o mulțime de accesorii suplimentare. Este vorba nu doar despre câteva sisteme de prindere dublu adezive, cu alte câteva tipuri de curele, de bride și cabluri de fixare, cu pad-uri dublu adezive suplimentare și prindere de ghidon, plus cheie specială pentru strângerea corectă a șuruburilor.

În plus față de toate acestea, primești 2 baterii în total, cu încărcător dual cu port USB-C (deci încarci ambii acumulatori deodată sau separat, cum vrei), telecomandă cu conexiune Bluetooth la cameră, care permite operarea funcțiilor de bază de la distanță, curea pentru încheietură, pe care să porți această telecomandă, precum și un cadru de protecție cu prindere tipică camerelor de acțiune și burete antivânt care se montează chiar peste cameră cu acest cadru.

Iată că deja din pachetul de bază ești gata de a monta și folosi camera de acțiune Akaso Brave 7 în fel de fel de scenarii. Și nu ai nevoie de carcasă de protecție la submersie, întrucât această cameră este certificată IPX8, adică poate rezista sub apă la o adâncime de maxim 8 metri, mai mult decât suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Din punct de vedere al designului, Akaso Brave 7 nu reinventează nimic, mie mi se pare că aduce mult ca aspect cu anumite modele de la DJI. Asta nu este deloc rău întrucât sunt preluate și principalele avantaje ale unui astfel de design. Mă refer la faptul că lentila exterioară, cea circulară din sticlă, se poate demonta și pune la loc extrem de facil, printr-o scurtă rotire.

Astfel, în caz că se întâmplă cumva să se spargă acea lentilă, ea se poate înlocui extrem de simplu, ceea ce nu pot spune și despre cealaltă cameră de acțiune pe care o am, anume GoPro Hero 8 Black. La aceea, dacă cumva se sparge lentila ești nevoit să schimbi toată partea frontală, iar asta se cam face în unități service, deci mult mai complicat.

Tot la partea de design pot să trec și existența celor două ecrane color. Un bonus la care nu te aștepți de la o cameră de acțiune ieftină și care se poate dovedi mai mult decât folositor când vrei să te filmezi și pe tine, să intri și tu în cadru alături de toți cei dragi.

Ecranul de pe spate este de tip touchscreen și este suficient de bine calibrat spre a putea parcurge toate setările și meniurile în mod facil și exact.

Interfața camerei de acțiune Akaso Brave 7:

Akaso Brave 7 este o cameră de acțiune solidă, zdravănă chiar și fără cadrul din plastic atașat. Cu acesta montat este evident și mai bine protejată. Ar fi fost ideal să ai prindere tipică camerelor de acțiune și direct pe dispozitiv și nu exclusiv pe cadru, dar asta este, oricum eu nu prea am dat jos acest cadru, fiindcă nu adaugă mult la dimensiunile generale ale camerei și nici ca greutate.

Mi-a mai plăcut la cameră telecomanda care se conectează prin Bluetooth și care vine inclusiv cu un mic ecran LCD prin care îți sunt transmise informații esențiale despre înregistrare și modul de operare. Foarte util când ai camera poziționată mai departe de tine, dar tot vrei control asupra ei.

Totodată, există și aplicație dedicată Akaso, prin care poți controla de la distanță, din telefon de această dată, mai tot ce poate face camera de acțiune. În cazul Brave 7 ai parte și de transmisie live a ceea ce „vede” camera, plus control asupra tuturor funcțiilor și setărilor.

Interfața aplicației Akaso Go pentru Android împreună cu camera de acțiune Akaso Brave 7:

Închei scurta prezentare pentru această cameră de acțiune ieftină cu referire la autonomie. Așa cum am spus, vine la pachet alături de două baterii identice, fiecare cu capacitate de 1350 mAh. Din testele mele poți filma puțin peste o oră la rezoluție 4K @ 30 fps cu un singur acumulator, așadar dacă îi ai pe ambii la tine și sunt complet încărcați poți avea o autonomie maximă de peste 2 ore pe 4K, ceea ce mi se pare excelent de la o așa cameră de acțiune ieftină.

Sunt eu mulțumit de cum se prezintă Akaso Brave 7? Da, sunt chiar foarte mulțumit și o voi folosi în continuare la fel de mult, fiindcă pot salva amintiri sub formă video în cele mai variate condiții și nici nu sunt stresat că pot pierde sau strica un gadget scump și să regret apoi amarnic. Pur și simplu, această cameră de acțiune ieftină se dovedește de o valoare mai mare decât prețul afișat, ceva ce apreciez mereu. Da, putem spune că de multe ori sunt „prea atent cu banii…” 🙂

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.