Hardware

Prima unitate de stocare externă serioasă, adică nu un stick USB, mi-aduc aminte că a fost un HDD de 1 TB. Era o piesă hardware masivă, cu suport de birou, fiindcă nu era neapărat un dispozitiv portabil. Sigur, era mai facil de folosit de la un PC la altul, dar nu l-aș fi putut numi ușor de transportat sau de purtat cu mine, nici pe departe. Mai era o problemă, anume că pe lângă conexiunea prin cablu cu PC-ul, trebuia și alimentat separat de la priză, prin adaptor AC/DC.

L-am folosit din ce în ce mai rar, până ce, la un moment dat, l-am făcut cadou. Tot ce aveam stocat pe acel 1TB și-a găsit loc pe SSD-urile interne ale diferitelor PC-uri pe care le utilizez (laptop și desktop, mai exact).

Doar că, în ultimul timp, am folosit tot mai des carduri de memorie și stick-uri USB pentru a transfera tot felul de date de pe un PC ori tabletă către celelalte dispozitive. Este vorba în special despre clipuri video mari sau sute de poze pe care le voiam stocate în altă parte față de dispozitivul pe care erau inițial.

Există desigur și opțiunea cloud, dar eu folosesc acele servicii ca un backup la backup, să zic așa. Acolo ajung cele mai importante fișiere, pe care nu vreau sub nicio formă să le pierd vreodată. Pe acelea le am deja pe cel puțin o unitate fizică de stocare.

Așa că, pentru a transfera și a avea încă un backup fizic pentru anumite date, am decis să revin la o unitate externă de stocare. HDD nu mai am pe absolut niciun PC ori alt dispozitiv (inclusiv pe NVR am pus SSD), așa că opțiunea pentru SSD extern a venit logic.

Am primit de la Kingston un model XS2000, precum cel testat de Emil în urmă cu aproape doi ani. Este versiunea de 2TB, deci am la dispoziție spațiu suficient pentru ceea ce am eu nevoie.

De când îl am îl port mai mereu cu mine, în special când plec în anumite deplasări / vacanțe. Apreciez la el, în primul rând, cât este de compact și de ușor. Pur și simplu nu-l simt în geanta / rucsacul unde am laptopul, dar uneori îl țin chiar în buzunar. Apoi, mă încântă că a venit din cutie cu o husă din cauciuc destul de gros, ce protejează bine acest SSD extern.

Nu am cum să nu bifez la avantaje și vitezele ridicate, ce pot atinge chiar și 2.000 MB/s, doar că acelea sunt valabile doar când conectezi SSD-ul la un port USB de tip 3.2 Gen 2×2, ce încă nu este chiar atât de popular. Eu am desktop PC și laptop cu așa ceva, deci mă bucură că pot transfera extrem de rapid fișiere și de câțiva zeci de GB în total.

Mă uitam că în gama Kingston a apărut de curând și modelul XS1000, un SSD extern identic ca dimensiuni și greutate cu XS2000, dar care se „oprește” la 1.000 MB/s ca viteze maxime. Așadar, este potrivit pentru cei ce vor un SSD extern compact și ușor, dar mai accesibil, fiind compatibil cu porturi USB 3.2 Gen 2×1. Este deja listat pe eMAG.ro și îl vom primi în curând și pentru review, așa că vom avea toate detaliile pentru voi.

Până atunci, iată câteva dintre cele mai importante specificații pentru Kingston XS1000:

  • Capacitate de 1 sau 2 TB;
  • Interfață USB 3.2 Gen2x1, cu viteze maxime de 1.050 MB la citire, respectiv 1.000 MB/s la scriere;
  • Carcasă din metal și plastic;
  • Dimensiuni de 69.54 x 32.58 x 13.5 mm;
  • Greutate de 28.7 grame.

Acum, că eu am răspuns mai sus la întrebarea din titlul acestui articol, vin și către voi cu aceeași propunere. Spuneți-ne, vă rugăm, în primul rând dacă folosiți SSD extern și apoi ce contează cel mai tare pentru voi la un astfel de dispozitiv.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.