Piața de smart TV-uri este în creștere susținută. Mă uitam că în mai multe ediții de Black Friday, smart TV-urile erau în număr mai mare față de smartphone-uri, spre exemplu. Ne uităm la televizor și cu evoluția Netflix & co ne dorim un ecran mai mare, tehnologii ceva mai avansate pe partea de redare video etc.
De aici vine și întrebarea din titlu, iar secțiunea de comentarii vă este deschisă în acest sens. Sunt sigur că fiecare dintre noi are câteva elemente în minte, un buget alocat, o experiență cu un brand sau altul.
Ce funcții trebuie să aibă un TV smart în 2021 ca să mă facă să-l cumpăr?
1. Diagonală de la 165 cm în sus + tehnologii de ultimă generație pentru panel (miniLED, OLED etc);
Diagonala smart TV-ului trebuie legată de dimensiunile camerei în care urmează a fi instalat. Nu sunt de acord cu instalarea televizorului în dormitor, acolo trebuie să te odihnești și cam atât. Îl văd mai degrabă în living, ca să adune familia la un loc, nu să meargă fiecare în camera lui și să nu mai interacționezi aproape deloc.
Teoretic, livingul este mai mare și un televizor cu diagonală de la 165 cm în sus = excelent. Am avut și unul de 75 inci într-un living de apartament și cumva m-am obișnuit destul de rapid.
Când diagonala este mare și ce este redat te impresionează mai mult, vezi detaliile mai bine, uneori descoperi elemente pe care pe un televizor mai mic nu-ți ieșeau în față. M-am uitat spre exemplu la Drive to Survive pe Netflix pe smart TV-ul Samsung de 75 inci și era o adevărată plăcere, la fel și la The Grand Tour de pe Prime. Pur și simplu, erau mai multe detalii pe care înainte nu le remarcasem.
Aș recomanda un panel de tip mini LED (Samsung l-a botezat neoQLED) dacă televizorul va fi folosit mult și pe timp de zi, iar un OLED dacă vrei un negru impecabil și mai degrabă redai content pe timp de noapte. Ca variantă de buget să zicem că aș recomanda și un QLED de generație mai veche.
2. Rezoluție 4K;
Avem conținut 4K pe YouTube, Netflix, Prime Video etc. În 2021, doar smart TV-urile cu preț de sub 1000 lei ar trebui să ofere panel la 1080p. Este o altă funcție ce o bifez instant. 8K-ul mi se pare că mai are de așteptat, peste câțiva ani buni va fi must have. Trebuie să avem conexiuni la internet peste gigabitul din prezent, mai multe telefoane mobile și aparate ce filmează 8K, conținut tras la această rezoluție. Cred că și peste un deceniu nu se va face pasul spre 8K.
3. Conexiune facilă cu smartphone-ul și integrare cu alte dispozitive smart din casă;
Aici aș spune că Google cu Android TV și Samsung cu Tizen OS au un avantaj față de webOS-ul de la LG sau Firefox OS de la Panasonic.
Prin Google Home poți să integrezi smart TV-ul cu Android într-un setup. Relativ ușor poți să duci conținutul de pe smartphone spre televizor etc. Idem și pentru Samsung, dar mai ales dacă folosești un smartphone al companiei sud-coreene. Mi se pare că ei stau și ceva mai bine pe partea de stabilitate față de Google și pleiada de smartphone-uri Android.
4. Wi-Fi ac / ax + HDMI 2.1;
Wi-Fi ac mi se pare minimul necesar spre a avea o conexiune bună cu un smart TV, fără fir. Pe de altă parte, dacă ai posibilitatea – conectează-l pe fir spre a avea un plus de stabilitate și viteză.
Aștept smart TV-uri cu Wi-Fi 6 / ax. Mi se pare că se bate puțin pasul pe loc față de smartphone-uri. Încetul cu încetul, apare Wi-Fi 6 / ax și pe telefoane mid-range, iar la smart TV-urile premium ne mulțumim cu Wi-Fi ac (în mare parte).
HDMI 2.1 mi se pare că trebuie să fie bifat, mai ales dacă vrei să folosești smart TV-ul pe o perioadă îndelungată. Consolele de ultimă generație au nevoie de HDMI 2.1, cu acest port ai o experiență în gaming de-a dreptul excelentă (știe până la 8K cu 60 fps, 4K cu 120 fps et, limită de bandă de 48 Gbps etc).
5. Interfață ușor de parcus;
Nu sunt fan al Android TV și al telecomenzilor butucănoase. Mi se pare că Tizen OS de la Samsung și telecomenzile minimaliste aduse la pachet se descurcă mult mai bine. Recunosc că și LG când am avut ocazia să văd la lucru mi-a lăsat o impresie plăcută, nu la fel pot să spun de Panasonic (au printre cele mai bine calibrate paneluri, dar experiența de navigare prin UI nu mi se pare cu adevărat intuituvă).
Este destul de greu de ales pe aici, fiecare cu obiceiurie și gusturile sale. Îmi place interfața Samsung și mă aștept pe viitor la o unificare între Android TV și Tizen OS (cum s-a întâmplat pe zona de smartwatch-uri).
Secțiunea de comentarii vă stă la dispoziție.
Acest articol este susținut de eMAG România. Opiniile aparțin strict autorului.