gAuto

La începutul acestui an am aflat că începând cu data de 6 iulie 2024 toate maşinile noi vândute în Uniunea Europeană vor fi notate cu o aşa numită cutie neagră. Vorbim mai exact de un dispozitiv numit EDR (Event Data Recorder), unul ce va fi obligatoriu pe toate maşinile cu până la 9 locuri, cât şi pe vehiculele comerciale cu o greutate de până la 3500 de kilograme.

Acum haideţi să detaliem puţin ce informaţii va colecta EDR:

🚗viteza de deplasare;

🚗poziţia pedalelor de acceleraţie şi frână;

🚗turaţia motorului;

🚗unghiul de virare;

🚗activitatea sistemelor de siguranţă (ABS şi sistemul de control al stabilităţii);

🚗momentul declanşării airbag-urilor;

🚗purtarea sau nu a centurilor de siguranţă;

🚗poziţia maşinii pe şosea;

🚗marca şi modelul maşinii;

🚗şi altele.

Toate aceste informaţii vor fi înregistrate permanent în buclă (exact ca la camera auto) şi vor fi salvate automat doar în cazul unui accident. Datele salvate vor acoperi un interval de 8 secunde (5 secunde înainte de momentul impactului şi 3 secunde după impact).

Acest EDR va oferi informaţii preţioase anchetatorilor în cazul unui accident, iar în timp, datele colectate vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere și a designului autovehiculelor în scopul creșterii siguranței.

Foarte important de menţionat este că dispozitivele EDR nu vor încălca reglementările GDPR practicate la nivelul Uniunii Europene deoarece nu vor înregistra nimic despre şofer, pasageri, proprietarul maşinii etc.

Sursa: g4media.ro

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.