gAuto

Pe principiul cutiilor negre existente la avioanele de linie, reprezentanţii Comisiei Europene au luat decizia ca şi maşinile să dispună de un asemenea dispozitiv.

Începând cu iulie 2024 toate maşinile noi vândute în Uniunea Europeană, adică inclusiv în România, vor fi echipate cu aşa numitele cutii negre. Dispozitivele se numesc EDR (Event Data Recorder) şi vor fi obligatorii pe toate maşinile cu până la 9 locuri, cât şi pe vehiculele comerciale cu o greutate de până la 3500 de kilograme.

Dispozitivele vor înregistra şi stoca informaţii despre marca şi modelul maşinii, viteză, frânare, poziţia maşinii pe şosea şi reacţia sistemelor de siguranţă. Cutiile negre se vor activa automat în moment în care capota începe să se miște în mers sau atunci când schimbarea de viteză laterală sau pe lungime este mai mare de 8 km/h într-un interval de 0.15 secunde.

Toate informaţiile adunate şi stocate de EDR vor aparţine proprietarului maşinii sau şoferului şi vor putea fi solicitate de către autorităţile competente doar în cazul unui accident.

Cum vi se pare această idee, aceea de a avea un dispozitiv tip cutie neagră pe maşini ?

Sursa: automarket.ro