gEV

Volkswagen a anunţat oficial încheierea unui parteneriat cu compania chineză XPeng, unul prin intermediul căruia se va încerca dezvoltarea unei noi platforme mai accesibile. Această platformă ar trebui să pună baza unor noi modele de maşini electrice ieftine.

Denumită comercial China Electrical Architecture (CEA), noua platformă va fi rezultatul unei munci de echipă între XPeng şi cele două subsidiare Volkswagen din China (Cariad China şi Volkswagen China Technology Company).

CEA ar urma să aducă costuri de producţie cu până la 40% mai mici decât actuala platformă MEB (folosită de exemplu pe Volkswagen ID.3, ID.4, ID.5 etc.), iar pentru a ajunge la acest rezultat, se vor integra cu până la 30% mai puţine unităţi de control electronic, va fi gândit un nou calculator centralizat şi va fi realizată o nouă structură de sisteme zonale.

Prima maşină electrică bazată pe platforma CEA ar urma să fie lansată în 2026

Este important să vedem că producătorii clasici încearcă să se alieze cu noua generaţie de producători, cei care au înţeles rapid în ce direcţie va evolua piaţa auto globală. Chiar dacă majoritatea acestor companii sunt din China, acest lucru nu înseamnă că nu se pot realiza parteneriate de durată, unele cu beneficii pentru clientul final.

Sursa: automarket.ro