În primul rând, îl puteți consulta în varianta integrală pe aici

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a prezentat un proiect de lege privind adoptarea de măsuri referitoare la infrastructura de telecomunicații și condițiile implementării 5G. Proiectul este în dezbatere publică până pe 17 august. 

Sunt câteva elemente ce merită a fi menționate:

  1. Nu s-a așteptat o decizie a UE cu privire la strategia de implementare a 5G. Printr-o politică unitară s-ar fi putut ajunge la beneficii importante pentru fiecare țară în parte.
  2. Nu s-a făcut o consultare cu jucători din piața telecomunicațiilor, cu specialiști în tehnologie și autoritățile competente, instituțiile și organizațiilor ce vor fi afectate nu a ufost solicitate cu un punct de vedere;
  3. Nu a fost realizat un impact economic al măsurilor adoptate. Eliminarea unui jucător ce are pentru moment poziția de lider tehnologic în 5G are cu siguranță și costurile sale. 

Știu că nu sunt la început de articol, dar merită a fi făcute câteva considerații legate de 5G. 

5G este tehnologia viitorului!

Nu pentru vitezele aduse către un smartphone, PC, notebook etc ci pentru implicațiile pe care urmează a le avea în ce privește mediul de business, pentru faptul că va permite condusul autonom, automatizare la un nivel superior pentru fabrici și o sumă de alte activități / aplicații (latența ce ar putea ajunge la 1ms, viteze mari la traficul de date etc). 

5G-ul are puterea să transforme viața noastră în doar câțiva ani, o adevărată revoluție tehnologică aflată acum la început de drum. De aici și interesul în a deveni competitiv și a avea o rețea 5G cât mai rapid la nivel național. 

Pur și simplu, poți pierde un avantaj competitiv în fața altor țări și deschiderea către noi nișe se face mai greu. Este vorba de pachetul pe care-l poți oferi ca țară, iar România în ultimii 10 ani a reușit să atragă prin calitatea internetului, prin forța de muncă calificată în anumite domenii, prin costurile reduse și nu neapărat prin infrastructura feroviară, rutieră și portuară ce lasă de dorit. 

Și acum să revenim la subiectul articolului de față. 

Pentru a fi inclus în proiectul de implementare 5G, un producător depune cerere de autorizare la CSAT (de fapt către ANCOM ce transmite către CSAT pentru avizare). Sunt acolo câteva criterii de analiză ce nu sunt neapărat transparente

Trebuie redactată o scrisoare de intenție la care se atașează o declarație pe proprie răspundere în care producătorul atestă că îndeplinește o suită de condiții:

  • Nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
  • Are o structură transparentă a acționariatului;
  • Nu are cunoștință de un istoric de conduită corporativă neetică;
  • Se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transprente. 

Cine credeți că este vizat în mod direct? :)

România și Polonia se tem de Rusia, de aceea au strâns alianța cu SUA, iar una dintre cerințele SUA este legată, pălărie într-un picior,  de interzicerea Huawei. Sunt totuși curios cum va dovedi România că Huawei provine dintr-un sistem în care regulile de mai sus nu sunt respectate. Presupun că trebuie să ai dovezi concrete. În fine, nu am văzut nicio prevedere tehnică legată de condițiile pe care echipamentele trebuie să le respecte etc. 

Să vedem ce va face România după interzicerea Huawei, îi va scoate din țară (au în jur de 6300 de angajați în mod direct și indirect)? Ce vor face cu companiile chineze ce presupun că au investiții serioase prin țara noastră? În cazul în care UE îi acceptă, România joacă diferit față de parteneri europeni?

Implementarea 5G se poate face prin:

  1. Huawei – liderul tehnolgic (cele mai multe patente, cea mai avansată rețea);
  2. Nokia și Ericsson – companii aflate cu câțiva ani în spate, echipamente ceva mai scumpe etc;

În joc pot intra și Samsung sau Qualcomm, dar au doar soluții punctuale și nu pot produce întregul spectru de echipamente necesar unei rețele 5G funcționale. 

Nu spun că nu este necesar un proiect de lege, dar parcă cel pe care MTIC îl propune pare redactat pe repede înainte, se caută eliminarea unui jucător și nu neapărat realizarea unei rețele 5G funcționale etc. Ar fi fost interesant dacă ANCOM primea o divizie capabil să analizeze echipamentele hardware și software. 

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.