Opinie

Foarte probabil aţi văzut filmuleţe de la CES 2022 cu Ameca, poate cel mai avansat robot umanoid prezentat vreodată. Dacă nu aţi avut încă timp, vă las mai jos un astfel de exemplu (pe Google sunt zeci de clipuri):

Pe scurt, Ameca este un robot umanoid gândit să interacţioneze cu oamenii, tocmai de aceea are această formă umană, inclusiv expresivitatea noastră. Dacă vă interesează mai multe detalii despre Ameca le puteţi găsiţi pe site-ul producătorului.

Ideea acestui articol este alta. Într-un timp foarte scurt Ameca a ajuns vedetă pe platformele de socializare, în special TikTok, acolo unde lumea a cam început să se panicheze. Foarte mulţi se tem de o astfel de evoluţie, sursele acestor temeri fiind filmele SF. Unii utilizatori spun că Ameca se aseamănă foarte mult cu robotul umanoid din “I, Robot”, film din 2004 cu Will Smith.

Alţii aduc aminte de Skynet, reţeaua negativă din seria de filme Terminator. Nici ultimul film lansat de Netflix, “Mother/Android”, nu ajută prea mult, chiar dacă, fie vorba între noi, acest film este un eşec total şi o pierdere de vreme.

Cert este că anumite idei apărute cu mult timp înainte prin intermediul filmelor, au prins viaţă. Oamenii se tem, dar au oare motive întemeiate ? Este Ameca începutul unei perioade dificile pentru oameni sau doar un înalt salt tehnologic ce ne va ajuta în viitor ?

Vă aştept în secţiunea de comentarii cu idei şi opinii.