Diverse

Trăim într-o perioadă extrem de imprevizibilă, una în care companiile aeriene se simt nevoite să caute soluţii de protejare a avioanelor comerciale / cargo. Chiar dacă este o premieră, sunt sigur că solicitari similare precum cea făcută de FedEx vor mai urma, poate chiar şi din partea companiilor aeriene comerciale, cele ce transportă milioane de pasageri anual.

La sfârşitul acestei săptămâni, FedEx (una dintre cele mai mari companii de curierat şi logistică din lume) a solicitat Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA) să îi permită instalarea unui sistem de apărare antirachetă pe anumite avioane cargo.

Vorbim de un sistem de apărare pe bază de laser, unul util împotriva aşa numitelor rachete căutătoare de surse de căldură (rachete sol-aer). Modul de funcţionare pare a fi destul de simplu – în cazul unui potenţial atac, sistemul de apărare direcționează energia laser în infraroșu către o rachetă care se apropie, în încercarea de a întrerupe urmărirea de către rachetă a căldurii aeronavei.

În ultimii ani mai multe avioane civile / cargo au fost atacate cu astfel de sisteme portabile, cel mai recent astfel de incident fiind cel al avionului ucrainean doborăt din “greşeală” de către Iran. Această “eroare umană” a omorât 176 de oameni nevinovaţi.

FAA va analiza solicitarea celor de la FedEx, urmând ca în termen de 45 de zile să ofere un răspuns.

Sursa: cnn.com