Ce presupune acordul dintre Orange și Telekom?

16/02/2016

Orange și Telekom au trimis comunicate de presă în oglindă cu referire la acordurile încheiate la nivel național. Putem spune că astăzi avem confirmarea zvonului de la sfârșitul lui decembrie 2015. 

Orange primește acces la rețeaua fixă de internet în bandă largă a Telekom România, viteze de până la 1 Gbps. Element cheie din materialul de PR:

Pe baza acestuia, Orange va completa portofoliul existent de servicii de voce şi internet mobil, televiziune prin satelit şi internet cu servicii fixe de internet de mare viteză şi televiziune, folosind reţeaua urbană de fibră optică a Telekom Romania, şi va lansa în curând soluţii de comunicare convergente.”

Adică, Orange se pregătește să devină jucător de tip all-in-one cu telefonie mobilă și fixă, cablu TV și internet fix pe aceeași factură.

Telekom pe de altă parte, primește acces la rețeaua 4G și 4G+ a Orange România, în zonele în care operatorul magenta nu dispune de acoperire pe acest spectru.

Acordul de roaming național dintre Telekom Romania Mobile Communications S.A. și Orange România S.A. acoperă serviciile de date 4G și 4G+, precum și serviciile de voce prin intermediul rețelei LTE, oferind clienților Telekom o experiență superioară în utilizarea serviciilor de broadband mobil. Astfel, clienții Telekom Romania se vor putea bucura de tehnologiile de comunicații 4G și 4G+ chiar și atunci când nu se află în aria de acoperire a rețelei 4G a Telekom Romania Mobile. Acest lucru va fi posibil prin utilizarea rețelei Orange 4G/4G+, care acoperă 72% din populație la nivel național și 96% din populația urbană. Trecerea de la o rețea la alta se va face fără întreruperi și nu va presupune niciun cost suplimentar pentru utilizatori.”

Cele două contracte sunt independente și nu se condiționează, iar în perioada imediat următoare vom găsi noi oferte și planuri tarifare care să cuprindă și beneficiile acestui schimb de active, cu ghilimelele de rigoare.

Ambele comunicate au și un punct comun:

Formatul acestor proiecte, care au la bază cele două contracte, permite Telekom Romania și Orange România să concureze în continuare independent pe piață, în conformitate cu propriile politici comerciale și strategii de business.”

Acum rămâne de văzut care operator telecom capitalizează mai bine avantajele obținute în acest mod. Sunt multe puncte de suspensie, spre exemplu pe ce perioadă se întinde acest acord, dacă Orange se gândește să-și dezvolte propria rețea de internet fix etc. Pe de altă parte, RCS-RDS și Vodafone România au extins roamingul național și pe 2017.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.