După ce v-am povestit cum a fost în vizită la fabrica GIGABYTE din Nanping, Taiwan, aș vrea să vă mai rețin atenția și cu produsele aceleiași companii care mi-au atras atenția cu ocazia participării la Computex 2025. Nu este vorba despre ceea ce era la standul din cadrul marelui târg expozițional, ci despre un tur printre noutățile din acest an expuse într-un alt spațiu amenajat în apropierea TaiNEX (halele unde se ține Computex).
De aici, a fost dificil să aleg ce anume ieșea cu adevărat în evidență, fiind foarte multe produse extrem de interesante. Am reușit în final să fac o listă cu acele dispozitive GIGABYTE despre care consider că merită să aduc ceva detalii.
1. Laptopurile GIGABYTE AORUS Master 16 sunt unele dintre cele mai puternice ale momentului, cu specificații de invidiat. Urcă la grafică până la NVIDIA GeForce RTX 5090 Laptop cu 24 GB GDDR7 și au procesoare până la Intel Core Ultra 275HX cu 24 nuclee și frecvențe de maxim 5.4 GHz. Pentru ambele poate fi susținut un TDP de 230W (175W GPU + 55W CPU), grație sistemului complex de răcire WINDFORCE Infinity EX. Memoria RAM poate fi de până la 64GB DDR5, iar spațiul de stocare poate urca la 4TB prin sloturile PCIe Gen 5 x4. Ecranul OLED de 16 inch cu rezoluție 2560 x 1600 pixeli are rată de refresh la 240 Hz, iar luminozitate maximă poate atinge 500 niți. Adaugi în rețetă baterie de 99 Wh și conectivitate completă și obții un laptop de vis. Unde mai pui că GIGABYTE AORUS Master 16 are un capac al ecranului de tip NIL 3D Wave Texture cu finisaj anti-amprentă și model nano waves obținut printr-un proces complex în 11 etape.



Dar GIGABYTE mai are niște laptopuri cu materiale deosebite. De exemplu, Aorus 16X și Aorus 16 PRO au primit capace ale ecranelor cu Light Diffusion Technology (LDT). Acesta este un plastic care are un finisaj care nu doar se aseamănă cu metalul, ci și la atingere este întocmai la fel. Și nu mă refer doar la textură, cât la faptul că acest finisaj este rece la fel cum este un aliaj metalic. Dar este plastic, care păstrează avantajul de a fi la final mai ușor decât majoritatea aliajelor metalice.
2. Monitorul GIGABYTE AORUS FO27Q5P. L-am văzut la lucru, cum se spune, cu ocazia premierei de la Computex 2025 și este impresionant.

Rată de refresh la 500 Hz cu panou QD-OLED reprezintă o combinație care nu are cum să nu uimească, dar și celelalte specificații îi fac mare cinste acestui monitor – panou 10-bit, luminozitate maximă în peak de 1000 niți (300 niți nativă), suport NVIDIA G-SYNC și AMD FreeSync Premium Pro, port DisplayPort 2.1 și funcții AI Tactical – AI Picture Mode, AI Crosshair și AI Black Equalizer.
3. Plăci video GIGABYTE AORUS GeForce RTX 5090 Xtreme WaterForce 32G. Sunt plăci grafice care vin cu sistem de răcire pe lichid, cu radiator și trei ventilatoare pe un modul separat. Astfel, răcirea ar trebui să fie cu mult mai eficientă decât la soluțiile clasice care se folosesc doar de aer. În plus, este folosit metal lichid ca element de contact între GPU și conductele termice, ceea ce este din nou o caracteristică mai puțin folosită.





Nu în ultimul rând și tot pe segmentul plăcilor video am mai remarcat modelul GIGABYTE GeForce RTX 5060 OC Low Profile 8G, care, așa cum ne spune și denumirea, este un GPU cu profil redus, potrivit pentru sistemele compacte care au nevoie totuși de o grafică avansată.
Așa cum am spus din deschidere, a fost greu să aleg produsele care au fost ceva mai speciale dintre multitudinea aduse de GIGABYTE la Computex 2025, așa că rămânem cu acest scurt top.
Acest articol este susținut de GIGABYTE.