Ce servicii exclusiv online aveți activate la început de 2019?

01/01/2019

Până acum câțiva ani era destul de simplu, abonamentul la internet + cablu TV și gata erau rezolvate cheltuielile lunare pe partea de entertainment. 

Acum internetul a crescut ca și pondere în viața noastră, prin intermediul smartphone-ului, smart TV-ului, laptopului sau tabletei etc. Televizorul și conținutul de acolo a trecut cumva în mod secund și doar anumite emisiuni TV sau evenimente sportive te fac să-l urmărești în mod prioritar.

O să prezint lista mea:

  1. Netflix – am mers pe abonamentul Premium Ultra HD la 11.99 euro / lună. Recunosc că aici am urmărit cele mai multe filme și seriale în ultimul an, nici măcar pe un monitor nu le-am pus ci direct pe smartphone. Asta pentru că nu am așa mult timp pentru această operațiune, iar ecranul smartphone-urilor a devenit atât de bine calibrat + dimensiuni de peste 6 inch că nu deranjează în vreun fel ci dimpotrivă;
  2. Spotify – l-am avut în faza inițială, am renunțat la un moment și am revenit. Este excelent când călătorești cu avionul și pe repede înainte îți descarci un playlist cu muzica preferată. Plus că dacă nu ai varianta premium nu poți schimba mai multe de 2 – 3 melodii dintr-un playlist. Sunt impresionat de cât de bine funcționează partea de profilare a utilizatorului. Pe de altă parte remarc cum promovează conținutul mai puțin cunoscut în dauna celui cu priză la public, probabil, spre a plăti redevențe cât mai mici. Varianta premium costă 4.99 euro;
  3. Feedly – asta pentru că scriu pe site. Am fost abonat când era plată lunară, după aceea am renunțat și am fost pe varianta free, dar de curând am ales să merg pe un abonament pe 1 an – 45 dolari. Motivul principal pentru care am trecut pe varianta Pro? Să susțin echipa din spatele proiectului, mi se pare cel mai bun cititor RSS după închiderea Google Reader;
  4. Google One – cunoscut drept Google Drive, de fapt și acum majoritate cred că îl au sub denumirea de Drive. 9.99 lei pe lună pentru 100 GB. Și aici s-ar putea merge pe varianta free, mai ales că Google Foto stochează fotografii și materiale video la calitate bună cu spațiu gratuit nelimitat.

HBO Go nu se pune, îl plătesc la pachet cu abonamentul TV. Plus că în ultima perioadă nu l-am folosit, îl mențin pentru Game of Thrones. HBO este un gigant cu picioare de lut ce s-a lăsat învins de către Netflix, un fel de Nokia ce a picat în fața Samsung și a jucătorilor Android. Am fost abonat al Amazon Prime Video pentru The Grand Tour, dar în rest stau slab ca și conținut, update modest față de ce aduce Netflix.

Concluzia: 11.99 euro + 4.99 euro  + 45 euro :12 + 9.99 lei = 106.19 lei pe lună sau 1274 lei pe an. Abonamentul de internet + Cablu TV + 3 abonamente Optim Nelimitat + 1 abonament cu date mobile și ajung pe la 130 lei / lună. 1274 lei + 1560 lei = 2834 lei pe an pentru entertainment (cu puțin peste un salariu lunar de profesor gradul I cu peste 12 ani vechime și cu consiliere la pachet). Nu am luat în calcul și abonamentul la Orange + pachetul Smart Home.

Nu plătesc pentru conținut de genul site-uri de știri, deși dacă aș găsi un proiect care să merite și să nu fie partinic aș alege 1 – 2 site-uri la care să virez 2 – 3 euro pe lună. Legat de asta, cel mai probabil, o să revin cu o întrebare pe acest subiect. Mă gândesc la o metodă prin care să obținem produse pe care nu le putem testa în mod obișnuit. O să aștept feedback și după aceea decid dacă merită încercat sau nu.

Ați intrat în febra serviciilor online cu plată lunară sau stați pe margine și mergeți pe variantele free? 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.