Opinie

A trecut ceva timp de când Google a făcut achiziția Motorola Mobility. Nu am remarcat vreo schimbare drastică de strategie. Google a încercat să reducă costurile și să ajungă pe profit, dar acest deziderat nu s-a realizat nici în primele trei luni din 2013.

Motorola nici măcar nu are un smartphone de top care să ajungă a confrunta telefoane precum Samsung Galaxy S4, HTC One, HTC Butterfly, Sony Xperia Z, LG Optimus G Pro, LG Optimus G etc.

Este așteptat celebrul X Phone. Am spus celebru pentru că îl avem la bursa zvonurilor de ceva timp. Google nu a adus nici măcar un Nexus Phone sub pălăria companiei americane.

Ce ne pregătește Google pentru Motorola? 

Ar fi două variante:

a. Păstrează compania pe trendul de acum. Aș zice low profile. Așa nu vor intra în concurență puternică cu companiile partenere în universul Android: LG, Sony, Samsung etc.

Puțin probabil să avem o astfel de strategie. Nu i-aș găsi rostul. Google trebuie să devină un jucător pe piața de terminale. Sunt sigur că-și doresc să monetizeze Android și din perspectiva unui producător hardware. Așa vor închide bucla și vor ajunge a folosi modelul Apple (totul in-house: dezvoltare sistem de operare, magazin de aplicații și monetizarea aferentă, producător de telefoane și tablete).

Samsung este un jucător strategic. Google se uită atent la mișcările sud-coreenilor și presupun că și-au făcut un plan B legat de Tizen OS și politica Samsung. Acum să nu credeți că Samsung va ieși din producția de telefoane Android. De acolo scot sume frumoase. Samsung pe termen lung își dorește să aibă un sistem de operare propriu, magazin de aplicații și toate cele.

b. Motorola va fi vârful de lance al Google pe Android. Nu se vor teme de reacțiile partenerilor și vor promova Motorola. Problema este că Motorola nu mai contează pe nicio piață și într-un fel o vor lua de la zero. Aș zice că în SUA sunt ceva mai bine poziționați, dar nu contează ca market share în Europa, China, India, America de Sud etc.

Motorola nici nu a lansat cine știe ce telefoane noi în 2013. Motorola RAZR HD și RAZR HD Maxx anunțate în septembrie 2012 nu au ajuns nici acum în Europa, de România nici nu mai zic. Nici nu știu dacă Motorola are vreo filială locală. Nu țin minte în ultimii ani să fi avut vreun eveniment. Asta arată interesul lor față de o piață emergentă precum a noastră.

Credit foto

Categorii: google
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.