Samsung GALAXY S10e, S10 și S10 Plus au fost printre primele smartphone-uri ce oferă conectivitate Wi-Fi ax / Wi-Fi 6. Au mai fost lansate și alte telefoane mobile, dar nu l-am văzut adaptat la scară mare, cel puțin pe segmentul premium.

Adevărul este că un router cu Wi-Fi ax urca destul de tare ca preț – 1699 lei prin martie 2019. TP-Link și-a propus să schimbe această paradigmă, iar cel mai ieftin router din portofoliul său cu Wi-Fi ax coboară la…, 399 lei (preț recomandat, PC Garage îl listează la 369 lei).

Am selectat câteva din specificațiile lui TP-Link Archer AX10:

  • procesor triple-core la 1.5 GHz, patru antene externe cu tehnologie Beamforming de concentrare a semnalului către utilizatori individuali;
  • Wi-Fi 6 și viteze de până la 1201 Mbps în banda de 5 GHz și 300 Mbps în 2.4 GHz;
  • 4 porturi gigabit LAN + 1 port gigabit WAN;
  • alime
  • compatibil cu Amazon Alexa (control al router-ului prin comenzi vocale).

Seria GALAXY S10 folosește un chipset Broadcom BCM4375 pentru Wi-Fi 6 / ax, iar printre beneficiile oferite se află:

  1. Viteze de până la 1.43 Gbps în download;
  2. MU-MIMO + modulație 1024 QAM;
  3. Suport pentru 2 stream-uri de Wi-Fi 6;
  4. WPA3 pentru un plus de securitate.

Este clar că încetul cu încetul ajung și routerele cu Wi-Fi ax spre zone de preț ce le transformă în produse mai ușor de achiziționat, nu doar destinate entuziaștilor. De obicei, pe smartphone-urile testate în Wi-Fi ac și cu router-ul personal pe conexiune gigabit de la RCS-RDS am atins valori în jurul a 4 – 500 Mbps la download și upload prin SpeedTest. Sunt curios să descoperă cum se schimbă lucrurile cu un smartphone Wi-Fi 6 și un router compatibil.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.