Hardware

Sunt două procesoare quad-core ce le vom regăsi în viitorul apropiat pe multe tablete și telefoane cu Android. Este vorba despre MediaTek MT6588 pe ARM Cortex-A7 și Qualcomm Snapdragon 8225Q pe ARM Cortex-A5.

Câteva detalii legate de fiecare CPU în parte:

1. Ambele CPU sunt fabricate pe tehnologie de 28nm, MediaTek MT6588 poate urca până la 1.7 GHz, la Qualcomm nu cred că va depăși 1.2 GHz. Punctul forte al lui MediaTek MT6588 ar fi că utilizează 4 x ARM Cortex-A7 pe lângă la Qualcomm s-a mers pe ARM Cortex-A5.

2. Accelerator grafic – PowerVR SGX544 la MediaTek MT6588 și Adreno 203 la Qualcomm. Performanțe mult mai bune sunt scoase de GPU-ul inclus de procesorul MediaTek, Qualcomm a ales o soluție mult mai veche.

3. CPU-ul MediaTek este capabil a reda și înregistra clipuri la 1080p. Qualcomm-ul știe doar HD. Să ai un CPU quad-core și să înregistreze doar HD când deja și la dual-core s-a trecut pe 1080 mi se pare un alt pas înapoi.

4. Rezoluția maximă suportată de cele două procesoare ajunge la 1280×800 pixeli. Suficient și asta în contextul în care le vom vedea implementate la telefoane și tablete low-cost sau mid-range.

5. MediaTek duce un senzor foto de până la 13 Megapixeli, iar Qualcomm se cantonează la 8 Megapixeli. Contează calitatea fotografiilor și nu doar mărimea senzorului.

Aceste procesoare au fost anunțate în 2012, dar telefoane cu CPU-urile MediaTek și Qualcomm abia ce au sosit sau vor veni în viitorul apropiat. Primul este Allview P5 Quad. Cu procesor Qualcomm au fost anunțate două telefoane Archos: 50 și 53 Platinum.

Concluzia ar fi că CPU-ul MediaTek se poziționează cu mult peste Qualcomm la nivel de performanțe oferite.

Sursa: Gizmochina.com

Categorii: alte-gadgeturi

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.